ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag naar boven uitgebroken, al heb ik bij de manier waarop dat op een dag met laag volume in het laatste half uur werd geforceerd wel zo mijn bedenkingen. Ik moet weer terugdenken aan periodes in december vorig jaar en mei van dit jaar, waarin de markt gebruik makend van het lage volume in de vakantieperiodes de index omhoog bracht. U weet waarschijnlijk wat er daaropvolgend in januari en in juni gebeurde, we zagen toen fikse dalingen. De stijging van vandaag zou een soortgelijke val kunnen zijn, waar ik -mocht dat zo zijn- uiteraard niet in wil trappen. In het laatste half uur een doorbraak forceren op een dag waarop het volume doordat Wallstreet gesloten blijft laag is, is nogal doorzichtig.

  • In technische zin heeft de markt door de stijging boven het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 291,1 - 220,1 in ieder geval voor een doorbraak gezorgd, hoe geforceerd ook. Het maakt het 50% niveau rond 255,6 in bovenstaande grafiek tot het eerstvolgende koersdoel. Uiteraard behoort ook een stijging naar het 61,8% niveau rond 264 tot de mogelijkheden, daar wil ik me echter niet op richten vooraleer 255,6 doorbroken blijkt. De magenta stippellijn op 255,6 is tenslotte een potentiële weerstandslijn.

  • Wat ook een potentiële weerstandslijn is, is de middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De candle van vandaag ligt precies tegen deze lijn, die de opwaartse beweging daarmee in theorie nog kan stoppen. Dit is in verband met een afgerond bodempatroon in onderstaande uurgrafiek een belangrijk gegeven.

  • In de daggrafiek ziet u namelijk waar het de kopers in het laatste half uur, de laatste candle, om te doen was. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon waar ik gisteren over schreef moest worden afgerond. Hierbij werd een tactiek gebruikt die over is komen waaien uit de VS, daar zie je tegenwoordig erg vaak een stijging in het laatste uur. Een dergelijke late beweging heeft als voordeel dat hij niet meer teruggedraaid kan worden en zodoende een gunstige eindstand oplevert. In het onderhavige geval geeft het ons daarbovenop nog een doorbraak door een drievoudige weerstand rond 250,6 en een afgerond bodempatroon. Het is om kort te gaan een slimme zet.

  • Het omgekeerd hoofd en schouders patroon heeft een koersdoel van ongeveer 281, gebaseerd op een toekomstige stijging die vanaf de stippellijn rond 250,6 gemeten even groot is als de hoogte van het hoofd van het patroon. Dat hoofd is overigens aangegeven met de letter H en de schouders zijn gemarkeerd met de letter S.

  • Het is echter niet noodzakelijkerwijs zo dat we dat doel 281 gaan bereiken. We kunnen immers niet zomaar voorbij gaan aan de mogelijke hindernissen die er liggen op hogere niveaus. Ik doel op de middellijn uit de Bollinger Bands in de vorige grafiek die ons morgen direct al weer naar beneden zou kunnen sturen en uiteraard ook op de bij de daggrafiek besproken Fibonacci niveaus rond 255,6 en 264. Laten we ons dus niet klakkeloos op 281 richten, maar controleren dat de hindernissen op weg naar 281 daadwerkelijk genomen worden. Dat is zeker gezien de nogal kunstmatig overkomende beweging van vandaag van belang.

  • Kunstmatig oogt het in mijn optiek namelijk zeker. De doorbraak kwam na 17u tot stand, namelijk in de laatste drie candles (17.00u - 17.15u, 17.15u - 17.30u en de slotveiling na 17.30u). Ik kan natuurlijk niet bewijzen dat het opzet was, maar kan me wel uitstekend verplaatsen in de mogelijke motieven van partijen die kochten. Ik zou het als ik een doorbraak zou willen forceren niet anders doen, het is gewoon slim om het op dat tijdstip als de particulieren vrijwel niet meer handelen onderhands met een paar grote spelers te regelen. Elke technisch analist zal als resultaat van deze actie vanavond schrijven over het omgekeerd hoofd en schouders patroon en het koersdoel 281 dat daaraan gekoppeld is, dat effect hebben de kopers in ieder geval bereikt. Hogere koersen lonken, zo luidt de boodschap die alom zal worden verkondigd.
  • Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat ik die boodschap niet zonder meer deel. Zouden we morgenochtend bijvoorbeeld niet verder stijgen en zodoende onder de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek blijven dan kan de stijging -hoe mooi ook opgezet- eventueel al ten einde zijn terwijl hij nauwelijks begonnen is. Ik let in dit licht scherp op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 250,6, de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Wil de markt dit patroon geldig houden dan zal zij moeten voorkomen dat de index, mocht er zich een daling voordoen, onder die grens komt. Een eventuele daling onder 250,6 zou het patroon namelijk ongeldig maken. Daar ga ik morgen dus zeker op letten.
  • Let wel, ik betoog niet dat de stijging naar 281 er niet gaat komen. Ik zeg slechts dat het koersdoel 281 ons er niet van ontslaat om rond de tussen de slotstand van vandaag en het doel liggende potentiële weerstanden goed uit te blijven kijken voor eventuele topvorming. Zouden we morgen verder stijgen dan rekenen we in ieder geval af met de eerste daarvan, de middellijn in de Bollinger Bands. Dat maakt het 50% niveau rond 255,6 uit de daggrafiek dan tot het eerstvolgende richtpunt, alwaar we dan moeten gaan kijken of we het zoals noodzakelijk is voor de vervolgstap naar 264 weten te doorbreken. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Hetzelfde zullen we moeten doen in het geval we doorstoten naar 264, ook daar kunnen we niet voetstoots uitgaan van een opwaarts vervolg.

Resumerend: 

Bij het doornemen van het voorgaande kon ik me niet onttrekken aan de gedachte dat ik mogelijk de pret bederf voor diegenen onder u die op grond van het afgeronde omgekeerd hoofd en schouders patroon op een stijging naar 281 rekenen. Het zij zo. Ik wil niet stellen dat die stijging naar 281 er niet kan komen, we kunnen zeker naar die waarde of hoger gaan. Waar ik echter de nadruk op wil leggen is dat we hierbij de potentiële weerstanden op de weg naar boven niet mogen veronachtzamen. Het gaat om achtereenvolgens de middellijn van de Bollinger Bands, het 50% niveau rond 255,6 en het 61,8% niveau rond 264. Ieder van deze mogelijke weerstanden kan de huidige opmars keren. Zou dat de middellijn zijn dan zien we dat morgen direct in een daling. Brengt zo'n daling ons onder 250,6 dan wordt het bodempatroon ongeldig, om dat geldig te houden moet de AEX zich namelijk persé boven die grens handhaven. Dit zou uiteraard een negatieve ontwikkeling en een dikke streep door de rekening zijn van de late kopers van vandaag. Stijgen we daarentegen verder dan breken we door de middellijn, wat het 50% niveau rond 255,6 tot het volgende doel zou maken. Willen we dan verder naar 281 zoals het omgekeerd hoofd en schouders patroon suggereert, dan zullen we achtereenvolgens door 255,6 en door het 61,8% niveau rond 264 moeten breken. Dergelijke doorbraken zijn geen uitgemaakte zaak, toppen rond 50% of 61,8% niveaus zijn namelijk een veelvuldig verschijnsel. Dat noopt me vooralsnog tot terughoudendheid aangaande het doel 281.

En dan nog dit...

Eergisteren schreef ik u over de DAX en het feit dat die index allereerst af te rekenen had met het 50% niveau rond 4670 en met een dalende trendlijn, ik kan u vertellen dat deze doorbraken vandaag niet hebben plaatsgevonden. Vandaag neem ik u mee naar de andere grote Europese index, namelijk de Britse FTSE, om te kijken waar de barrières bij die graadmeter liggen.

  • De Footsie, zoals de graadmeter wordt genoemd, heeft de dalende trendlijn l en het 61,8% niveau rond 4295 als mogelijke weerstandsniveaus. Een doorbraak door beiden zou het opwaarts perspectief aanmerkelijk vergroten, dat zou namelijk een stijging naar 4640 mogelijk maken. Daar staat tegenover dat zowel lijn l als het 61,8% niveau het lopend herstel zouden kunnen blokkeren. Ook de FTSE is er dus nog niet, net zo min als de DAX of de AEX. Ik kan me voorstellen dat u het liefst anders zou horen, dit is echter hoe de kaarten liggen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 27 nov 2008, 20.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 nov 09.15u: Hogere opening in Amsterdam

27 nov 10.00u: Weerstand nog niet doorbroken

27 nov 11.15u: Cijfers niet van invloed op AEX

27 nov 12.00u: Situatie AEX-index onveranderd

27 nov 13.15u: AEX nog altijd niet doorgebroken

27 nov 14.00u: Index door steunniveau gezakt

27 nov 15.00u: Beweging AEX weer gesmoord

27 nov 16.00u: Er is nog geen richting gekozen

27 nov 17.00u: AEX weer terug bij weerstand

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven