ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aan de reeks rode candles in de weekgrafiek van de AEX-index lijkt maar geen eind te komen, ook deze week is er weer een toegevoegd aan de collectie. Een belangrijk gegeven van deze laatste candle is dat hij ons onder het 61,8% niveau heeft gebracht van de Fibonacci lijnen die ik vorige week over de stijging 401,5 - 496,1 tekende. Een daling onder een 61,8% niveau leidt over het algemeen tot een volledige correctie van de voorgaande beweging, wat in het onderhavige geval een koersdoel van 401,5 geeft. Het ziet er dus niet goed uit.

  • De daggrafiek dwingt me echter een kanttekening bij het koersdoel te maken. In deze grafiek ziet u namelijk het dalend trendkanaal f-f ' waarvan het toekomstig verloop vooralsnog afhankelijk is. De AEX vond met de candle van vandaag steun en veerde op tot een stand vlakbij de openingskoers en dat betreft een mogelijke bodem. Het slot ligt boven het 76,4% Fibonacci niveau dat ik gisteren voor alle zekerheid aan de grafiek toevoegde en dat is hierdoor niet gebroken. Ook hierdoor is bodemvorming eventueel nog mogelijk. 

  • De dalende trend blijft evenwel intact zolang onze barometer onder lijn f ' beweegt en de index zich in het dalend kanaal bevindt. Dat kanaal is leidend en ik wil zolang we ons binnen dat patroon bevinden daarom uitgaan van een verdere daling. Het is wel mogelijk dat we naar de bovenkant van het kanaal gaan, maar daar kom ik straks bij de uurgrafiek op terug.

  • Eerst werp ik echter de gebruikelijke blik op de daggrafiek voorzien van Bollinger Bands. Hier kan ik kort over zijn. De index en de onderste lijn van deze indicator dalen nog altijd gebroederlijk, waardoor ik nog altijd kan spreken over een sterke dalende trend.

  • We bereikten vanochtend in het eerste uur de onderzijde van het kanaal f-f ', vanaf die lijn volgde een herstelbeweging. De stippellijn rond 428,9 die weerstand had kunnen geven en dat volgende week ook nog kan doen bereikten we net niet. De vraag is nu of we aanstaande maandag binnen het kanaal nog verder naar boven zouden kunnen gaan.

  • Die mogelijkheid bestaat zolang we boven lijn k blijven die ik in de kwartiergrafiek onder het koersverloop van vandaag tekende.
  • Komen we daarentegen onder de lijn dan ga ik van een neerwaarts vervolg uit, wat ik baseer op het gegeven dat we vanmiddag een top vormden rond het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 441,1 - 419,4. Iedere top rond een Fibonacci niveau maakt in principe een hervatting van de daling mogelijk, zo ook deze. We zouden na een daling onder lijn k waarschijnlijk weer terugkeren naar lijn f.
  • Blijven we boven lijn k dan moeten we boven het 38,2% niveau rond 427,7 en de stippellijn rond 428,9 geraken willen we kans maken op een beweging naar lijn f '. Het 50% niveau rond 430,2 en het 61,8% niveau rond 432,8 kunnen in potentie beiden de weg naar lijn f ' versperren, daar moeten we het koersverloop bij een stijging tot boven 428,9 dan ook controleren op eventuele topvorming.

Resumerend:

De AEX-index zakte deze week door het 61,8% Fibonacci niveau in de weekgrafiek en dat is slecht nieuws. Na een daling onder een 61,8% correctie niveau wordt over het algemeen namelijk de volledige voorgaande beweging gecorrigeerd, wat hier zou leiden tot een daling naar 401,5. Dit doel wil ik aanhouden zolang we niet naar boven uit het kanaal f-f ' breken, want dat kanaal toont zich de laatste tijd belangrijk. Vandaag vonden we steun aan de onderkant ervan, wat tot gevolg heeft dat we nu in de richting van de bovenkant van het patroon bewegen. Het is niet zeker dat we die bovenkant gaan bereiken, er zijn rond 427,7, 428,9, 430,2 en 432,8 namelijk nog een aantal potentiële weerstandsniveaus te bespeuren waar dat van afhankelijk is. Rond het eerste punt van dit rijtje, het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek, maakten we vandaag een top. Dit kan in theorie de hervatting van de daling inhouden, maar dat is pas het geval als we onder lijn k zouden geraken. Mocht dat gebeuren dan gaan we opnieuw naar lijn f. Blijven we boven lijn k dan hebben we de mogelijkheid om verder naar boven te gaan, waarvoor we dan uiteraard het rijtje weerstanden dat ik noemde een voor een uit zullen moeten nemen. Rond ieder van die niveaus kan eventueel topvorming optreden, wat een terugkeer naar lijn f ' in het geval van een stijging niet vanzelfsprekend maakt.

En dan nog dit...

Gisteren koos ik vanwege de enorme daling van ruim 19% die het fonds maakte voor een bespreking van Fortis, waarbij ik voorbij ging aan een belangrijke beweging die de Amerikaanse beurzen op dat moment maakten. Die beweging wil ik vandaag aan de hand van de daggrafiek van de S&P500 index alsnog aan bod laten komen.

  • De S&P500 index brak gisteren naar beneden uit het kanaal a-a', wat uiteraard gezien moet worden als een negatieve ontwikkeling. De nieuwe lijn om rekening mee te houden is lijn b. Het hoeft geen betoog dat het verloop negatief is zolang de Amerikaanse beursgraadmeter onder deze lijn staat.
  • De index nadert de belangrijke bodems rond 1270 en 1257 die respectievelijk in januari en maart van dit jaar ontstonden. Van het koersverloop rond deze bodems hangt veel af. Rond 1267 vinden we namelijk het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 769 - 1576 die de graadmeter in de jaren 2002 tot 2007 maakte. Zakt de index door de bodem rond 1257 dan zakt hij tevens door dit belangrijke Fibonacci niveau en dat zou het 50% niveau rond 1172 tot het volgende doel maken. De aandelenmarkt zal dat vast willen voorkomen, komt de index in het gebied tussen 1257 en 1270 dan zullen kopers dus ongetwijfeld gaan proberen de beursindex tot bodemvorming te laten komen. De S&P500 kan echter zolang hij onder lijn b staat door deze lijn door de genoemde bodems gedrukt worden, wat de komende weken tot spannende weken maakt. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 27 juni 2008, 19.25u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen