ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursmaand februari is afgelopen, daarom start ik vandaag met een analyse van de maandgrafiek. De AEX-index is vandaag onder de bodem uit 2003 geweest die op 217,8 lag. De markt wist echter in de middag een slot boven die bodem te realiseren en zo het vege lijf te redden. Een slot onder 217,8 zou een verkoopsignaal zijn geweest. Nu we de maand echter boven die grens afgesloten hebben krijgen we nog enig respijt en de mogelijkheid tot herstel.

  • Afgaand op de vlag e-s in de weekgrafiek betwijfel ik echter sterk of dat herstel er gaat komen. Een vlag ontstaat meestal halverwege een beweging en dat heeft me er enige tijd geleden toe gebracht om met behulp van twee verticale groene lijnen van gelijke lengte boven en onder het patroon een koersdoel te berekenen. De vlag komt als het ware halfstok te staan. Ik kwam daarmee uit op een koersdoel rond 85 punten. Hoewel dit een extreem laag doel lijkt wil ik deze optie serieus nemen. Vergelijkt u de ontwikkeling maar eens met die van vorig jaar. In juli en augustus ontstond een vergelijkbaar patroon en u ziet waar dat toe heeft geleid. Deze mogelijkheid wordt echter pas concreet bij een blijvende daling onder de bodem uit 2003, wat het slot van vandaag net boven die grens relevant maakt.

  • De candle in de daggrafiek geeft al enigszins een beeld van het koersverloop van vandaag. Het lichaam bevindt zich bovenaan de candle. Daar dat samengesteld is uit opening en slot is direct te zien dat we vandaag onder de stippellijn op 217,8 zijn geweest, maar terug wisten te komen naar een stand dichtbij de opening. De index kreeg dus steun rond dit niveau, iets waar ik bij de kwartiergrafiek nog op terugkom. Uit deze steun blijkt dat op zijn minst een deel van de markt streeft naar de vorming van een bodem.

  • Bodemvorming rond dit niveau zou echter strijdig zijn met het hoofd en schouders patroon dat afgelopen maandag werd afgerond. Voor dit patroon, een voortzettingspatroon, berekende ik afgelopen maandag een koersdoel van 185 punten. Mijn houding wordt nu als volgt. Ik houd zolang we ons onder de neklijn rond 227,5 van dit patroon bevinden vast aan een gang naar beneden. Daarbij ben ik me bewust van het feit dat de markt graag een bodem wil vormen. Dit wil zeggen dat ik de ogen niet zal sluiten voor een eventuele stijging en de levensvatbaarheid van zo'n stijging zorgvuldig zal beoordelen. Voorlopig acht ik de kans op een daling op grond van dit patroon en de vlag e-s die ik bij de weekgrafiek al besprak echter levensgroot.

  • Bestudeer ik de daggrafiek met Bollinger Bands dan zie ik een dalende trend. De index beweegt namelijk samen met de onderste lijn van deze indicator naar beneden. Dit sterkt me in de gedachte dat de kans op een daling groot is. Garanties biedt dit stuk gereedschap evenwel niet. Aan het verloop van vorig jaar is te zien dat een index ook in een dalende trend niet altijd dicht bij de onderste lijn blijft. De graadmeter kan dus best opveren.

  • In de middag ontstond vandaag in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon. De neklijn lag rond 218,3 en het patroon had een koersdoel van 210 punten. De index is in het laatste uur echter teruggekeerd boven de neklijn, waardoor dit patroon ongeldig geworden is.

  • Wat niet veranderd is, is de dalende trend waarin we ons bevinden. Aan het proces van lagere toppen en lagere bodems is een nieuwe bodem toegevoegd. We bevinden ons bovendien onder de dalende trendlijn x', ook dat geeft aan dat de trend naar beneden gericht is. Het is daarom het verstandigst om van een neerwaarts vervolg uit te gaan, iets dat ik zeker doe zolang we ons onder lijn x' bevinden. Zouden we door die lijn breken dan hangt hoe ik er verder over oordeel van het koersverloop ten opzichte van de neklijn rond 227,5 van het hoofd en schouders patroon uit de daggrafiek af.

  • Bij de kwartiergrafiek wil ik uw aandacht vragen voor het koersverloop van vandaag. In de loop van de dag ontstond de stijgende wig b-b' die u nog met lichtgrijze lijnen in de grafiek getekend ziet. Het patroon had een koersdoel van 215 dat netjes werd gehaald. Vervolgens ontstond een krachtige beweging naar boven, wat te maken zal hebben met een ultieme poging om de index boven 217,8 te doen sluiten. Dat is gelukt. 
  • Er moeten gezien de koopkracht die werd ontwikkeld grote partijen achter hebben gezeten. Wat ik wel eens zou willen weten of deze beheerders ook zo groots ingekocht zouden hebben als het om hun eigen geld zou zijn gegaan. Misschien is dat nog wel het grootste manco aan ons huidige systeem, beheerders lopen geen risico en kunnen daardoor redelijk vrijblijvend te werk gaan. We zouden eens moeten overwegen fondsbeheerders te verplichten een fors deel van hun privévermogen in het door hen beheerde fonds te steken. Mijn aanname is dat hun acties er ineens heel anders uit zouden zien als hun eigen financiële toekomst eraan gekoppeld zou zijn. De vraag is of een candle als de voorlaatste waarmee een slot boven 217,8 werd veilig gesteld dan zou zijn ontstaan. 
  • Aanstaande maandag zal ik me in eerste instantie laten leiden door de Fibonacci lijnen over de daling 225,6 - 215 die ik in de grafiek getekend heb. De resterende weerstandsniveaus zijn het 50% niveau rond 220,3 en 61,8% niveau rond 221,5. Weten we die uit te nemen van komt er een aanval op de dalende lijn x'.
  • Behalve op 220,3 en 221,5 kan er bij de laatste top rond 220,9 eventueel ook nog weerstand liggen.
  • Dalen we aanstaande maandag dan richt ik me allereerst op de bodem van vandaag rond 215, maar daarna toch ook weer op de waarde 210. Het ligt er duimendik bovenop dat de laatste stijging slechts bedoeld was om de index in veiligheid te brengen. Dit zou mislukken mochten we aanstaande maandag alsnog onder 217,8 komen. Dit zou aanleiding voor me zijn om toch nog te gaan werken met het koersdoel van het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek dat door de late stijging van vandaag zijn geldigheid heeft verloren.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft zich in het laatste deel van deze handelsdag met de hakken over de sloot weten te redden uit een technisch hachelijke situatie. Een slot onder 217,8 zou een stevig verkoopsignaal hebben betekend. Er werd vanmiddag echter nog even stevig aan getrokken, waardoor er een slot boven deze grens uit de bus kwam en bodemvorming rond dit punt tot de mogelijkheden behoort. De kans daarop is echter momenteel niet groot. In de weekgrafiek staat een vlag die wijst op een daling naar 85 punten. In de daggrafiek is begin deze week een hoofd en schouders patroon afgerond met een koersdoel van 185 punten, wat een stevige stap in de richting van het doel van de vlag zou zijn. In de daggrafiek met Bollinger Bands is een krachtige dalende trend zichtbaar, net als in de uurgrafiek. In die grafiek namelijk staat de beursgraadmeter onder een dalende lijn en tevens is er een proces van lagere toppen en bodems te zien dat wijst op een neerwaartse trend. Er kan nog redding voortkomen uit het slot van vandaag, maar alleen als dat slot gevolgd wordt door een doorbraak naar boven door lijn x' en een daaropvolgende stijging boven de neklijn 227,5 van het hoofd en schouders patroon in de daggrafiek. Zolang we die stappen niet gemaakt hebben is de kans op een daling op grond van de beschreven situatie het grootst. Brengt een daling ons aanstaande maandag onder 217,8 dan richt ik me om te beginnen op 215 en 210. Een daling onder die niveaus acht ik dan later in de week gezien het doel 185 van het patroon in de daggrafiek niet onwaarschijnlijk. Komt het daarentegen van een stijging dan ligt er potentiële weerstand rond 220,3, 220,9 en 221,5. Daarboven zou een aanval op de dalende lijn x' kunnen volgen. De index kan in het geval van een stijging zowel vanaf ieder van deze drie niveaus als vanaf lijn x' de daling nog hervatten.

En dan nog dit...

Eergisteren besprak ik de Duitse DAX en kwam tot de conclusie dat die index onderweg is naar 3620. Het slot van deze maand lag op 3844, wat wil zeggen dat deze graadmeter nog een stuk te gaan heeft. Vandaag kijk ik naar een andere grote Europese index, de FTSE.

  • We zien de maandgrafiek van de Britse beursindex. De FTSE100 is deze maand zoals u ziet onder het 76,4% niveau van de stijging over de jaren 2003 - 2007 gesloten, hetgeen de conclusie rechtvaardigt dat de index zich de komende maanden naar de bodem uit 2003 rond 3280 zal begeven. Een daling onder een 76,4% niveau mondt namelijk veelal uit in een volledige correctie. De Franse CAC40 bevindt zich in een technisch vergelijkbare situatie, hier is een daling naar de bodem uit 2003 rond 2400 waarschijnlijk. Met zowel een Engelse, een Duitse als een Franse index die nog een daling voor de boeg lijken te hebben is de kans dat wij met onze AEX de komende maand of maanden verder dalen erg groot. Wij staan met onze index zoals u zag al rond de bodem uit 2003 en lopen als het ware vooruit op de ontwikkelingen elders. Dit danken we overigens aan de verhoudingsgewijs zware vertegenwoordiging van financials in onze beursindex. Wordt de door mij veronderstelde daling van de genoemde indices werkelijkheid dan zal dat ons met de AEX-index alsnog onder de 217,8 brengen. Helaas dus geen positief vooruitzicht op dit moment. We kunnen alleen maar duimen dat dit verandert, hetgeen de komende maand overtuigende bodems van de geoemde Europese beursindices vergt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 27 feb 2009, 19.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 feb 09.15u: AEX-index weer op cruciaal niveau

27 feb 10.15u: Steun rond 218,3 stevig verdedigd

27 feb 11.00u: Vierde keer opgeveerd van steun

27 feb 12.00u: AEX boven top van vanmorgen

27 feb 13.00u: Stijgende wig in grafiek van AEX

27 feb 14.00u: De kogel is door de kerk

27 feb 15.00u: AEX-index heeft 215 al bereikt

27 feb 16.00u: AEX sterk terug naar 217,8

27 feb 17.00u: Serieuze aanval op neklijn patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven