ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was een enerverende beursdag vandaag. De AEX-index opende vanochtend met een verlies van een half procent, een verlies dat op een gegeven moment opliep naar 2,15%. Uiteindelijk heeft de graadmeter de dag door een tussensprint na een meevallend Amerikaans consumentenvertrouwen echter afgesloten met een winst van bijna 1,1%. Het is een uitzonderlijke beweging. Het slot lag op 263,34 en dat is slechts een fractie onder de stippellijn rond 264. Die stippellijn is uitermate relevant. Er lag daar weerstand. Die weerstand werd vorige week doorbroken, maar die doorbraak werd teruggedraaid. Dit gaf voeding aan de veronderstelling dat we een daling in zouden kunnen gaan zetten, wat gezien de lengte van het stijgend trendkanaal v-g waarin we ons bevinden ook niet vreemd zou zijn. Kanalen blijven immers niet eeuwig intact, hoewel je de laatste tijd haast anders zou gaan geloven. Nu staan we echter wederom bij deze grens en hebben dus de mogelijkheid om het alsnog van een doorbraak te laten komen. 

  • Lukt het om opnieuw met 264 af te rekenen dan kunnen we doorstijgen naar de top van vorige week rond 267,2 of eventueel de top van 6 januari jongstleden rond 271,9. We zouden dan ook naar de lichtgrijze lijn kunnen gaan die ik afgelopen vrijdag als voorlopige studielijn in de grafiek plaatste.

  • Slagen we er daarentegen niet in om boven 264 te komen en dalen we weer dan is er maar één lijn die telt en dat is lijn v. Het kanaal is intact zolang we niet door die lijn zakken en dat maakt hem cruciaal. Het moment dat we door die lijn zakken komt gezien de lengte van het kanaal dichterbij, ook al lijkt het er momenteel gezien het koersverloop van vandaag op dat we eerst nog verder gaan stijgen.

  • Er is namelijk een duidelijke bodem gevormd boven de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede daggrafiek in deze analyse. De trend van deze indicator blijft onmiskenbaar naar boven gericht.

  • Ik voorzag de uurgrafiek na de grote stijging van vanmiddag van Fibonacci lijnen over de daling 267,2 - 255,1. De AEX-index is voorbij het 61,8% niveau gekomen, hetgeen wil zeggen dat er vanuit de Fibonacci theorie geen belemmering meer is voor een vervolg naar boven.

  • Zouden we toch dalen dan is de stippellijn rond 262,5 als voormalig weerstandsniveau een mogelijk steunniveau. Doet er zich een daling voor dan zal ik deze gaan volgen met nieuwe Fibonacci lijnen. Ik wacht echter eerst de opening van morgen af. Op dit moment namelijk is er nog niets dat wijst op een mogelijke top en zou het plaatsen van Fibonacci lijnen dientengevolge prematuur zijn.
  • Stijgen we morgen dan betekent dat direct een aanval op het bij de daggrafiek besproken weerstandsniveau 264.

Resumerend: 

Een rollercoaster is niets bij het koersverloop van vandaag. Een daling van -0,5% naar -2,15% gevolgd door een stijging naar een slotstand van +1,1% is een beweging die je niet vaak ziet. Het heeft de beursindex in de buurt van het weerstandsniveau 264 gebracht waar we vorige week tevergeefs doorheen braken, er staat ons een nieuwe poging open om deze grens te doorbreken. Zou dat lukken dan maakt dat de toppen rond 267,2 en 271,9 tot punten waar we ons met de graadmeter naar toe zouden kunnen begeven. Breekt de index daarentegen niet door 264 dan let ik scherp op lijn v. We bevinden ons nu al zo lang in het stijgend trendkanaal dat we zo langzamerhand wel eens een uitbraak naar beneden zouden kunnen gaan zien. Voorlopig is daarvan echter nog geen sprake, alle blikken zijn na vanmiddag vooralsnog weer naar boven gericht en de stijgende trend zoals die wordt weergegeven door het kanaal v-g en de Bollinger Bands in de daggrafiek is nog altijd intact.

En dan nog dit...

Stijgende beurskoersen en voortdurende bezweringen van onder andere president Obama en FED-voorzitter Bernanke dat er tekenen van herstel zijn hebben in de VS geleid tot een stijgend consumentenvertrouwen. De consument verwacht groei, hetgeen vanmiddag tot uiting kwam in een consumentenvertrouwencijfer van 54,9%. Ieder cijfer boven 50% duidt namelijk op een groeiverwachting. Het hoger dan verwachte cijfer leidde tot hogere beurskoersen en zo was de cirkel weer rond. De uitwerking op de S&P500 ziet u hieronder.

  • De S&P500 index is opnieuw gestegen en de bodem rond 880 daarmee geconsolideerd. De graadmeter heeft hier inmiddels voor de tweede keer steun gevonden. Waar het nu op aan komt is op het koersverloop ten opzichte van de recente toppen rond 925 en 930. Een doorbraak door beide grenzen zou een uitermate positieve ontwikkeling zijn, daar gaat mijn aandacht dus naar uit. Daarnaast let ik vanzelfsprekend ook nog steeds op de bodem rond 880, want daar mag de Amerikaanse beursindex nu zeker niet meer onder komen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 26 mei 2009, 18.52u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 mei 09.15u: Lagere opening van AEX-index

26 mei 10.00u: Na eerste candle verder gedaald

26 mei 11.00u: AEX teruggekeerd bij 50% niveau

26 mei 12.15u: Nog geen bodem gevormd in AEX

Mediq: Herstelbeweging na bereiken koersdoel

26 mei 13.00u: Vrijwel op 61,8% niveau rond 255

26 mei 14.00u: AEX-index is behoorlijk opgeveerd

26 mei 14.30u: Top op 61,8% van intraday daling

26 mei 15.00u: Huizenprijzen VS brengen druk

26 mei 16.15u: Razendsnelle stijging van de AEX

TNT: Dalende lijn kan beslissend zijn voor verloop

26 mei 17.00u: AEX staat iets boven 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven