ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er wordt op de Amsterdamse beurs flink ingezet op een stijging. De AEX-index eindigde de dag ondanks een 0,45% lagere start namelijk met een winst van ruim 1,8%. Dit heeft ons relatief dichtbij lijn g gebracht en deze lijn zou morgen -als deze beweging zich voortzet- een rol kunnen gaan spelen. Verder is bij een eventuele stijging de blauwe stippellijn rond 227,5 van belang, de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat op 23 februari jongstleden afgerond werd. Rond deze lijn mag veel weerstand worden verwacht.

  • Zouden we dalen dan is lijn c uiteraard het belangrijkst, dat is de onderkant van het stijgend trendkanaal c-g waarin we ons met de beursgraadmeter bevinden. Zolang we boven die lijn koersen zijn we met een herstelbeweging naar boven bezig, een herstelbeweging die zou eindigen mochten we op een zeker moment onder lijn c geraken.

  • Het is op grond van de candle van vandaag duidelijk dat we naar boven bewegen, een lagere opening en een hoger slot spreken wat dat betreft boekdelen. Of dit betekent dat we morgen doorgaan naar lijn g laat zich op grond van deze grafiek echter niet voorspellen, maar de kans daarop is gezien de kooplust groot. Daarbij ga ik er voor het gemak maar vanuit dat die kooplust morgen eveneens aanwezig zal zijn, iets dat uiteraard van het slot in de VS en eventueel nieuws af zal hangen en dus niet noodzakelijkerwijs zo hoeft te zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staan we in elk geval vlak onder een potentiële weerstandslijn, de bovenste lijn van deze indicator. Zouden we gaan dalen dan vormt de middellijn mogelijke steun.

  • De indicator beweegt momenteel zijwaarts, want alle lijnen lopen horizontaal. Het wachten is op het moment dat deze lijnen afbuigen naar boven of beneden, dan komt er weer richting.

  • In de uurgrafiek tekende ik lijn h. Deze lijn geeft een versnelling naar boven weer die opgetreden is binnen het kanaal c-g. Zolang we ons boven lijn h bevinden zijn we onderweg naar lijn g, in theorie zou de lijn ons zelfs naar boven door lijn g kunnen duwen. Dat is echter niet waar ik vanuit ga, want ik wil niet vooruitlopen op een eventuele doorbraak. Zolang lijn g niet doorbroken is ga ik ervan uit dat deze weerstand zal vormen, hetzelfde geldt voor de stippellijn rond 227,5.

  • Starten we morgen de dag hoger en geraken we boven de top van vandaag rond 226,2 dan wordt de stippellijn rond 227,5 het doel. Daarop kan eventueel een stap naar lijn g volgen, maar dat zal dan afhankelijk zijn van de vraag of 227,5 al dan niet doorbroken wordt. Daar wil ik niet op vooruitlopen.
  • Dalen we morgen dan let ik op de beweging ten opzichte van de dubbele bodem rond 224,3 die vanmiddag ontstond, maar nog veel scherper op de beweging ten opzichte van lijn h. Het gaat om een lijn die door drie bodems loopt, zou de index door deze lijn zakken dan zou dat een belangrijke negatieve ontwikkeling zijn. Geeft de lijn daarentegen steun dan kan deze ons na een daling weer opnieuw doen stijgen en dat maakt de lijn cruciaal.
  • De richting voor morgen laat zich aan de hand van deze grafiek niet voorspellen, al heeft de markt met de stijging wel aangegeven mogelijkheden voor een vervolg naar boven te zien. Daar stuurt men althans tot nog toe op aan. Dat verliep vanmiddag overigens niet zonder slag of stoot, kopers moesten hard werken om de index boven de top rond 225,2 van gisteren te laten sluiten. Helemaal van een leien dakje ging het dus niet.

Resumerend: 

De markt houdt de moed er zoals u heeft gezien goed in. Een lagere opening werd omgezet in een winst van ruim 1,8%, waardoor we nog altijd naar boven bewegen. Komen we morgen boven 226,2 dan gaan we door naar 227,5, dat is een zwaar weerstandsniveau. Eventueel zouden we dan nog naar lijn g kunnen gaan, maar dat is geheel afhankelijk van het koersverloop rond 227,5. Dalen we morgen en belanden we onder 224,3 dan komt alles aan op lijn h. Vangt die de beweging op dan kunnen we alsnog door naar boven, zakken we door de lijn dan moeten we juist rekening gaan houden met een daling. Op de consequentie daarvan ga ik nog niet in, dat is pas aan de orde zodra we daadwerkelijk door de lijn gezakt zijn. Ik roep u daarbij overigens wel de slotanalyse van afgelopen vrijdag in herinnering, een analyse die duidde op fors lagere koersen. Dit maakt dat een daling onder lijn h in de richting van lijn c zonder meer tot de mogelijkheden behoort.

En dan nog dit...

Een bijzondere koersontwikkeling in de S&P500 index vraagt vanavond onze aandacht, ik neem u mee naar de daggrafiek van 19u vanavond van deze index.

  • De S&P500 bevindt zich zoals u ziet in een stijgend trendkanaal. Binnen dat kanaal blijkt er echter weerstand te liggen ter hoogte van het 76,4% niveau 826. Hier ligt voor de derde dag op rij weerstand, wat ons er serieus rekening mee moet doen houden dat er hier een top ontstaat. Dat zou het geval zijn mocht de graadmeter naar beneden uit het kanaal breken. Zolang dat laatste niet gebeurd is blijft er kans op een doorbraak naar boven, gevolgd door een voortzetting naar 875. Het is dus nog te vroeg om de top ook daadwerkelijk af te kondigen, maar wel een mogelijkheid om serieus rekening mee te houden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 25 mrt 2009, 19.28u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 mrt 09.15u: Kopers direct groot in de aanval

25 mrt 10.00u: Fibonacci niveaus zijn doorbroken

25 mrt 11.15u: Top AEX onder die van gisteren

25 mrt 12.00u: Bodem vormen nog niet gelukt

25 mrt 13.00u: AEX op 50% Fibonacci niveau

25 mrt 14.15u: Beleggers trappen in gerommel

25 mrt 15.00u: Beweging onmiskenbaar omhoog

25 mrt 15.30u: Weerstand nog niet doorbroken

25 mrt 16.00u: Rond 225,2 ligt een stevige barrière

25 mrt 17.00u: Dalende wig in kwartiergrafiek AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven