ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursgraadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs heeft vandaag het gap gesloten dat gisteren ontstond. Gisteren werd het gap dat de dag ervoor werd gevormd al voor een groot deel gesloten, ik gaf gisteren al aan dat als gesloten te beschouwen. Een en ander betekent dat we nu eventueel de daling voort zouden kunnen gaan zetten, want voor het sluiten van een gap hoeven we in ieder geval niet meer naar boven.

  • Bij een daling zou het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 dat eergisteren steun vormde rond 539,5 eventueel weer steun kunnen vormen.

  • De candle van vandaag heeft ons in de daggrafiek met Bollinger Bands onder de middellijn gehouden, wat negatief is. Het maakt de onderste lijn van deze indicator namelijk tot het eerste richtpunt in deze grafiek. Daarnaast zou de stijgende trend om kunnen slaan in een dalende, wat zou gebeuren als de middellijn met de bovenste lijn zou gaan dalen. Het ziet er hier dus niet goed uit.

  • Er is echter nog redding, maar dan moet die morgenochtend wel direct komen. De laatste candle in de uurgrafiek staat namelijk precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 538,5 - 548,6 rond 542,4, het belangrijkste Fibonacci niveau dat nog redding zou kunnen bieden. Zakken we erdoorheen dan neem ik 538,5 tot mijn koersdoel, met de opmerking dat ik dan bij het niet in de grafiek geplaatste 76,4% niveau rond 540,9 voor alle zekerheid nog controleer of er daar geen bodem ontstaat.

  • Stijgen we morgen zonder onder de laagste koers van vandaag te komen dan kunnen we de Fibonacci lijnen gebruiken die ik in de kwartiergrafiek over de daling 548,6 - 542,1 geplaatst heb. De lijnen zijn lichtgrijs, waarmee ik aan wil geven dat ik ze onder voorbehoud getekend heb, namelijk het voorbehoud dat de voorlaatste candle de bodem moet blijken. Uit de lijnen blijkt dat er rond 543,7, 544,6, 545,4 en 546,1 weerstand gevonden kan worden. De laatste waarde is uiteraard het belangrijkst, komt de beursbarometer boven 546,1 dan proberen we toch weer verder te stijgen.
  • Komen we onder 542,1 dan verwijder ik de lichtgrijze Fibonacci lijnen direct en neem ik de stippellijn rond 538,5 als koersdoel. We zagen bij de daggrafiek mogelijke steun rond 539,5 en in de uurgrafiek rond 540,9, daar kan ik op grond van deze grafiek nog 539,7 aan toevoegen. Op dat niveau lag namelijk afgelopen maandagmiddag nog steun. Hoewel ik dan 538,5 als doel neem let ik rond die grenzen natuurlijk wel op eventuele bodemvorming.

Resumerend:

De beurs sloot vandaag alsnog het gap dat gisteren ontstond en heeft daarmee naar het zich laat aanzien de daling hervat. Ik beschouw het gap dat maandag ontstond namelijk als gesloten en acht een stijging naar 549,4 waarmee het geheel gesloten zou worden dus minder waarschijnlijk. We zijn in de daggrafiek met Bollinger Bands bovendien onder de middellijn gebleven en dat pleit voor een daling. Er is zoals we in de uurgrafiek zagen echter nog redding mogelijk voor de beursgraadmeter, maar dan moeten we morgen wel direct opveren zodat het 61,8% niveau in die grafiek steun blijft. We vinden dan weerstand rond 543,7, 544,6, 545,4 en 546,1 in de kwartiergrafiek, boven die laatste waarde zouden we de stijging voortzetten in de richting van de genoemde waarde 549,4. Komen we morgen onder de laagste koers van vandaag, wat ik aannemelijker acht, dan maakt dat 538,5 waar we maandag een bodem vormden tot koersdoel. Onderweg doen we er dan nog wel goed aan tussen 539,5 en 539,7 en rond 540,9 voor alle zekerheid nog te kijken of er zich geen bodemvorming voordoet, al verwacht ik dat eigenlijk niet.

En dan nog dit...

In een korte analyse op deze plaats noemde ik op vrijdag 5 oktober het koersdoel 2900 voor de Nasdaq. Hoewel ik nog geen aanleiding heb om van dat doel af te stappen baren heftige bewegingen van deze index me wel zorgen.

  • Laat ik om te beginnen kort memoreren hoe ik aan het koersdoel 2900 kwam. Ik bepaalde dat door een groene lijn van de neklijn r naar het laagste punt van het hoofd van het omgekeerd hoofd en schouders patroon te tekenen en vervolgens een lijn van gelijke lengte op het niveau te plaatsen waar de neklijn doorbroken werd. Het bovenste puntje van die laatste lijn is het doel van het patroon, een doel dat geldig blijft zolang de index niet onder de neklijn r geraakt.
  • We zien de laatste dagen wilde bewegingen naar boven en naar beneden, dat is over het algemeen geen goed teken. Onrust is een slechte zaak en dat is iets dat deze grafiek zonder meer uitstraalt. Er is een stijging boven 2800 nodig om aan de turbulente fase een eind te maken. Zolang die er nog niet staat let ik scherp op het verloop ten opzichte van de neklijn r, want daar mag deze index wil ik aan het doel vast kunnen houden zoals gezegd niet onder belanden. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen