ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ineens staat er vandaag een winst van 6,5% voor de AEX op de borden. De oorzaak? Een vaag verhaal in de Amerikaanse media betreffende een reddingsplan aangaande obligatieportefeuilles van banken, waarop de Amerikaanse indices gisteren sterk stegen en commentaren in de media die ons vertellen dat als er maar een dag paniek is geweest de kans op een bodem groot is. Dat laatste is een heel eigen leven gaan leiden, het wordt her en der opgeblazen en beleggers zijn er kennelijk in gaan geloven. De werkelijkheid is dat niemand nog weet waar we aan toe zijn voor wat betreft de kredietcrisis, er kan bij wijze van spreken morgen weer een bank omvallen. Ook de ontwikkeling van de Amerikaanse economie is een vraagstuk waar de geleerden het nog niet over eens zijn. Wat ik er tot slot, voordat ik over ga naar de grafiek, over wil zeggen is dat ik u aanraad voor alle aandelen die u in bezit heeft een stoploss niveau vast te stellen, het punt waarop u er afscheid van neemt om verdere verliezen te beperken. We zijn door deze dag namelijk bepaald nog niet in veiligheid.

  • Die conclusie is gerechtvaardigd omdat we ons in de daggrafiek sinds de daling onder de stippellijn rond 479,5 in een proces van lagere toppen en lagere bodems bevinden, voorwaar geen reden om enthousiast te worden. Dit proces is het klassieke kenmerk voor een dalende trend.

  • Op weg naar boven zijn er vele zware potentiële weerstandsniveaus te vinden, om te beginnen de Fibonacci niveaus van de daling 519,1 - 401,5. Het gaat allereerst om het 38,2% niveau rond 446,4 en in tweede en derde instantie om het 50% niveau rond 460,4 en het 61,8% niveau rond 474,1. Vervolgens ligt er als we überhaupt zover zouden komen een zware barrière rond de oude bodems 479,5 en 480,8.

  • Ik wil de beweging naar boven met deze niveaus in gedachten stap voor stap gaan volgen, op ieder van de genoemde waardes kan zodanig veel weerstand liggen dat er een top ontstaat.

  • De candle van vandaag heeft ons ineens een stuk naar boven binnen de onderste band van de Bollinger Bands gebracht. In theorie is er nu een stijging naar de middellijn mogelijk zonder dat de dalende trend daarmee beëindigd wordt, wat overigens geen garantie vormt dat we daar ook daadwerkelijk naar toe zullen gaan.

  • We zijn vandaag net boven het 61,8% Fibonacci niveau over de stijging 401,5 - 442,7 geëindigd, maar dat is wel een doorbraak waar een kanttekening bij gemaakt dient te worden. De doorbraak kwam namelijk pas enkele minuten voor het slot van de handel tot stand en ik durf er daarom nog niet op te vertrouwen. Er kan nog een top ontstaan op dit punt.

  • Ontstaat die top niet en stijgt de beursindex morgen verder dan gaan we het gap sluiten dat tussen 444,8 en 450,1 ligt, dat bleef tot dusverre namelijk open. De bovenkant zou dan eventueel weerstand kunnen vormen. In hoeverre de lichtgrijze lijn p nog een rol zou kunnen spelen kan ik niet zeggen, de punten waardoorheen de lijn getrokken is liggen te ver terug om er staat op te kunnen maken dat de lijn weerstand vormt.

  • We moeten binnen het gap natuurlijk wel rekening houden met het 38,2% niveau 446,4 uit de daggrafiek, dat zou het geheel sluiten van het gap eventueel nog kunnen voorkomen.

  • Een negatiever scenario ontwikkelt zich mocht er zich een daling onder de stippellijn rond 436,4 voor doen. Dat zou me de late stijging van vandaag namelijk doen negeren en me nieuwe Fibonacci lijnen doen tekenen over de stijging vanaf 413,5. Behalve die nog te tekenen niveaus zou dan ook lijn d nog steun kunnen vormen.
  • De grote spelers zijn in elk geval getuige de laatste twee candles positief gestemd. De handel wordt vanaf 17.15u namelijk door hen gedomineerd en zij zorgden ervoor dat onze beursgraadmeter op het hoogste punt van de dag eindigde. Men was kennelijk optimistisch genoeg gestemd om op het laatst de index nog snel even boven de top van gisteren te brengen.

Resumerend:

Een winst van 6,5% is voorwaar niet mis, al was het alleen maar omdat het door velen in combinatie met de paniek van de voorgaande dagen in de media wordt ge- of misbruikt om te stellen dat we met een bodem van doen hebben. Het is nog veel te vroeg om dat te zeggen. We bevinden ons namelijk in een dalende trend, een proces van lagere toppen en lagere bodems in de daggrafiek. Een beweging naar boven in een dalende trend is niet direct iets om enthousiast van te worden, maar zou veeleer moeten worden gebruikt om op een stijging gerichte posities alsnog af te bouwen, ervan uitgaand dat op een zeker moment de daling weer wordt hervat. Waar we die hervatting gaan zien kan ik niet zeggen, er zijn zoals u zag nogal wat punten die daarvoor in aanmerking komen. Het kan eventueel een flink stuk boven de huidige stand zijn. Het eerste niveau waar in de daggrafiek weerstand kan liggen vinden we op 446,4, wat middenin het nog te sluiten gap tussen 444,8 en 450,1 in de uurgrafiek ligt. Stijgen we morgen verder dan kan er zowel op 444,8 als op 446,4 of 450,1 voldoende weerstand liggen om de opmars te keren. De overige punten waar dat het geval zou kunnen zijn liggen daarboven rond 460,4, 474,1, 479,5 en 480,8, er is dus eventueel nog wel flink wat ruimte naar boven. Zouden we morgen dalen en onder 436,4 belanden dan kan de stijging die we vandaag startten alleen gehandhaafd worden als we boven lijn d in de kwartiergrafiek weten te blijven, dat is in dat geval de belangrijkste lijn.

En dan nog dit...

De voorgaande dagen schreef ik over de Nasdaq en de Dow Jones die onder hun lange termijn trendkanalen terecht waren gekomen en zo een verkoopsignaal gaven. Dat verkoopsignaal kwam er uiteindelijk niet doordat de Amerikaanse indices op een zeker moment naar boven sprintten en met dikke winsten de dag uitgingen. Beide indices zijn weer binnen hun lange termijn trendkanalen gekomen die we dus niet als gebroken mogen beschouwen. Dat is echter niet waar ik vandaag over wil schrijven, vandaag wil ik het hebben over het effect dat de renteverlaging in de VS op de stand van de euro ten opzichte van de dollar had, relevant voor de exportpositie van het Europese bedrijfsleven.

  • De euro stond de laatste tijd ten opzichte van de dollar onder druk, maar de renteverlaging heeft daar een eind aan gemaakt. Er ontstond eergisteren een bodem die me in staat stelde om lijn q in de daggrafiek te tekenen. Deze lijn vormt samen met lijn q' die langs de toppen loopt een grote driehoek waarin de euro nu opgesloten zit. De driehoek staat bekend als een voortzettingspatroon, een term waarmee wordt bedoeld dat over het algemeen de aan de driehoek voorafgaande trend wordt voortgezet. Dit zou inhouden dat het van een uitbraak naar boven uit dit patroon gaat komen. De driehoek is doordat de hellingshoek van de lijnen maar klein is wel erg groot, hierdoor kan het mogelijk nog even duren voor we deze uitbraak naar boven gaan zien. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen