ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is vandaag een groene candle gevormd, de AEX-index boekte vandaag namelijk een winst van 1,1%. De candle is er een met het lichaam aan de bovenzijde, een zogenaamde hammer. Het lichaam is het deel dat bepaald wordt door opening en slot, uit het gegeven dat deze zich bovenaan de candle bevindt kunnen we zien dat de index teruggekomen is op een daling. Dit wijst op mogelijke steun. Van een bodem kan het overigens pas komen als er morgen een stijging zou komen waarmee de steun bevestigd wordt. Wil de markt die stijging realiseren dan kan dat alleen middels een doorbraak door lijn c, op die lijn moeten we morgen onze aandacht dus gericht houden. Zolang lijn c echter nog niet doorbroken is ga ik van een vervolg naar beneden uit.

  • De winst van vandaag heeft er in de daggrafiek met Bollinger Bands voor gezorgd dat de onderste lijn iets naar boven is gaan krullen. Het kan de voorbode zijn voor bodemvorming. De dalende trend wordt echter pas beëindigd bij een stijging tot boven de middellijn, dat is de dalende blauwe stippellijn. Daar staan we nog een stuk onder, wat wil zeggen dat we nog geen conclusie moeten trekken uit de voorzichtig omhoog krullende onderlijn. Ik houd deze ontwikkeling uiteraard wel in de gaten. 

  • De bodem die vandaag gevormd is ligt op een vreemde plaats, namelijk ruim onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 242,4 - 275,4 en ook onder het 76,4% niveau rond 250,2. Op die beweging onder 250,2 had op grond van de Fibonacci theorie eigenlijk een voorzetting naar 242,4 moeten volgen. Enfin, misschien volgt die morgen nog wel.

  • In de grafiek ziet u lijn c die we in de daggrafiek al zagen. Ik heb in overeenstemming met de ligging in de daggrafiek getekend, zodat we de lijn morgen gedurende de dag kunnen gebruiken. Zolang we onder deze lijn zijn ligt een daling het meest voor de hand.

  • Rest me de gebruikelijke blik op de kwartiergrafiek te werpen. In deze grafiek plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling 275,7 - 247,2. De beursgraadmeter bevindt zich ter hoogte van het 38,2% niveau rond 258,1. Behalve dit niveau kunnen ook voorgaande toppen tussen 259 en 259,9 weerstand vormen, alsmede de bij de dag- en uurgrafiek besproken lijn c. Zolang deze combinatie niet doorbroken is ligt een neerwaarts vervolg voor de hand.
  • Zou lijn c wel doorbroken worden dan vinden we mogelijke weerstandsniveaus rond 261,5, 262,2 en 264,8. Bij de eerste en laatste grens gaat het om respectievelijk het 50% en het 61,8% niveau, 262,2 is een voormalig steunniveau. Een stijging kan bij ieder van deze punten stuklopen.

Resumerend:

Het Damrak heeft vandaag haar best gedaan om het niet tot het laagste slot van het jaar te laten komen dat tot dusverre op 248 ligt, iets dat is gelukt. De AEX sloot de dag met een winst van 1,1% af en dat resulteerde in de daggrafiek in de vorming van een hammer die op steun wijst. We staan echter nog altijd onder lijn c, op basis waarvan een daling voor morgen de meest waarschijnlijke ontwikkeling is. Alles hangt morgen af van het verloop ten opzichte van weerstand tussen 258,1 en 259,9 en van lijn c. Rekenen we af met deze barrières dan ligt er in potentie weerstand rond 261,5, 262,2 of 264,8. Bij ieder van deze waardes moeten we dan kijken naar eventuele topvorming. Zolang we onder lijn c staan acht ik echter een daling het meest aannemelijk, in welk geval we alsnog doorgaan naar de waarde 242,4 waar we gezien de daling onder 250,2 eigenlijk vandaag al naar toe hadden moeten gaan.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik een grafiek bespreken die ik lang niet behandeld heb, namelijk die van de euro ten opzichte van de Japanse yen. In die grafiek manifesteert zich namelijk een belangrijke oorzaak van de dalingen die we de laatste tijd hebben gezien.

  • Zoals u aan de scherpe daling rechts in de grafiek ziet is de euro min of meer ingestort ten opzichte van de Japanse munt en onderweg naar het 61,8% niveau van de stijging uit de jaren 2000 - 2008 rond ¥120. De yen wordt gekocht ten koste van de euro, overigens kent de yen ten opzichte van de dollar eenzelfde beweging. De oorzaak ligt in het gegeven dat er in rap tempo geld wordt gerepatrieerd naar Japan. Speculanten verdienden jarenlang veel geld aan de carry-trade, een fenomeen dat de Westerse beurzen enorm deed oplopen. Er werd geld geleend in Japan, dat geld werd meegenomen naar Europa en de VS (carry), waarop er op de Westerse markten mee werd gehandeld (trade). Er werden dus per saldo yens geleend en verkocht en euro's gekocht, wat de euro vanaf het jaar 2000 deed stijgen ten opzichte van de yen. Het proces is nu omgedraaid. Dalende beurzen hebben deze speculanten in moeilijkheden gebracht. Zij verkopen hun beleggingen en brengen de daarmee verkregen yens in rap tempo terug naar Japan, teneinde daar de leningen af te lossen. De beweging van de yen en de financiële markten versterken elkaar, dat is de reden dat het zo hard gaat. Een tweede factor betreft Japanse beleggers. Zij zagen zich jarenlang geconfronteerd met lage rentes in eigen land en brachten hun geld naar hier. De rente was immers hoger en de aandelenmarkten stegen snel. Japanse beleggers halen nu echter hun geld weer terug, daarmee zowel de waardering van de euro ten opzichte van de yen als die van onze aandelenbeurzen in negatieve zin beïnvloedend. Om kort te gaan, alle speculatie wordt teruggedraaid. Hier eindigt weer een bubbel.

  • Voor de Japanse economie vormt de beweging van de yen een forse aderlating, het schaadt namelijk de export positie, waardoor de economie hard wordt geraakt. Zo breidt de economische crisis zich stap voor stap uit over de wereld. De door velen geuite gedachte dat Azië de wereldeconomie op gang zou kunnen houden kan naar het rijk der fabelen. Logisch ook, de economieën in Azië, Europa en de VS zijn dermate verweven met elkaar, dat wat de een raakt ook de ander op een gegeven moment zal treffen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 23 okt 2008, 20.00u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 okt 09.15u: Markt negeert daling beurzen VS

23 okt 10.00u: Weerstand heeft opmars verstoord

23 okt 11.00u: AEX alsnog onder 61,8% niveau

23 okt 12.15u: Beursgraadmeter onder 76,4% peil

23 okt 13.15u: Vlag wijzend op voortgang daling

23 okt 14.00u: Vloertje gelegd onder AEX bij 247,2

23 okt 15.15u: Stijging, maar weerstand trendlijn

23 okt 16.00u: Wilde bewegingen, veel strijd

23 okt 17.00u: Verrast door beweging naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven