ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Waar afgelopen vrijdag expiratiebelangen er nog voor zorgden dat we een daling van Wallstreet niet volgden was het vanmorgen wel meteen raak, we openden namelijk 1,7% onder het slot van vorige week. We hebben een flink stuk koersgebied overgeslagen, er is een groot gap ontstaan. Daar een gap meestal gesloten wordt moeten we er onze overwegingen van uit gaan dat we nog terug zullen keren naar de laagste koers van de voorlaatste candle rond 549,4.

  • De candle die vandaag ontstond is een doji en dat is een teken van twijfel. Opening en slot lagen dicht bij elkaar, wat wil zeggen dat kopers en verkopers elkaar over de dag heen in evenwicht hebben gehouden. Er kwam geen herstelbeweging om het gap te sluiten, maar het kwam evenmin van een daling naar de laatste bodem rond 537,8 waar ik een stippellijn doorheen getekend heb. Bij een candle als deze is het zo dat de volgende uitsluitsel moeten geven, die moet door middel van een stijging boven of een daling onder de doji de beslissing brengen.

  • Weten we morgen boven 543,4 te komen dan zijn het de kopers die de markt domineren, dat zou in een beweging naar 549,4 resulteren. De magenta stippellijn, het 50 daags exponentieel gemiddelde EMA50, zou in dat geval een steunlijn blijken te zijn.

  • Komen we onder 538,5 dan zetten we de daling door, met de kanttekening dat er tussen 537,5 en 537,8 steun zou kunnen liggen van de onderzijde van twee groene candles van vandaag. Er is dan echter zeker ook een risico op een daling eronder, wat ons naar 533,5 zou doen gaan waar eind september een bodem werd gevormd. Misschien zouden we dan zelfs wel het gap gaan sluiten dat daarbij tussen 531,4 en 533,5 ontstond, maar dan kijk ik wel erg ver vooruit. Eerst maar kijken wat we ten opzichte van de doji van vandaag doen, dat is het belangrijkst.

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is danig veranderd. Nu we in het onderste deel van de indicator gekomen zijn is er ineens geen sprake meer van een stijgende trend, maar van een zijwaartse beweging. De onderste lijn die nu rond 534,1 ligt kan naar beneden gaan buigen en steun vormen, de middellijn vormt in potentie rond 547,3 weerstand. Waar we op moeten letten is of deze zijwaartse fase geen omslag naar een dalend stadium gaat worden.

  • In de uurgrafiek krijgen we een goed beeld van de grootte van het vandaag gerealiseerde gap. Het ligt tussen de zwarte stippellijnen op 543,4 en 549,4, een eventuele doorbraak door 543,4 zou de start van de beweging vormen waarmee dat gap gesloten zou kunnen gaan worden.

  • We vinden tussen 543,4 en 549,4 echter nog een drietal potentiële weerstandsniveaus, namelijk drie Fibonacci niveaus van de daling 554,4 - 538,5 op 544,6, 546,4 en 548,3. Het is dus niet automatisch zo dat het gap bij een stijging boven 543,4 gesloten wordt, dat zal van het koersverloop rond de genoemde niveaus afhangen.
  • In deze grafiek is verder de stippellijn rond 539,7 nog van belang, komen we daar namelijk onder dan houdt dat de voortzetting van de daling in.

Resumerend:

Een deel van de markt wist vrijdag ter verdediging van expiratiebelangen de AEX-index nog van een daling te behoeden, maar de beursgraadmeter haalde vanochtend met een daling van 1,7% bij opening direct de schade in. Wallstreet was na ons slot namelijk verder gedaald, waarmee we naast de daling die men vrijdag wist te voorkomen nog wat meer in te halen hadden. Er ontstond een groot gap dat we eerst nog probeerden te sluiten, maar dat lukte maar in zeer beperkte mate. Uiteindelijk resulteerde het in een gap tussen 543,4 en 549,4 dat open bleef. We moeten er zoals altijd rekening mee houden dat dit gap nog gesloten wordt, iets dat we gaan proberen zodra we boven 543,4 komen. Fibonacci niveaus rond 544,6, 546,4 en 548,3 zouden dan het sluiten van het gap eventueel nog wel kunnen voorkomen. Belanden we daarentegen onder 539,7 waar we vanmiddag twee keer steun vonden dan zetten we de daling voort en gaan waarschijnlijk naar 537,8. Ook een daling naar lagere regionen, zoals bijvoorbeeld 533,5, is dan mogelijk. Laten we daar evenwel nog niet teveel op vooruitlopen, morgen moet de markt immers eerst de keuze tussen een stijging of een daling maken.

En dan nog dit...

Op 6 september jongstleden nam ik u voor het laatst mee naar de maandgrafiek van de Goldman Sachs Commodity Index, een graadmeter waarin een breed scala aan grondstoffen variërend van brandstoffen en metalen tot voedselproducten is opgenomen. De bewegingen van deze groep commodities is uiteraard van belang omdat een stijgende trend vroeg of laat door gaat werken in de prijzen van de producten die wij kopen.

  • Dat we nog altijd met een stijgende trend van de Goldman Sachs Commodity Index te maken hebben ziet u in één oogopslag. Voor de komende tijd zou de opwaartse druk omdat de index zich aan de bovenkant van een groot trendkanaal bevindt misschien wat af kunnen nemen, het ligt voor de hand dat er volgende op de stijging van de laatste maanden een daling naar de onderkant van het kanaal volgt. Dit neemt echter niet weg dat het beeld er met deze alsmaar stijgende grondstoffenprijzen natuurlijk niet best uitziet en stijgingen in het prijspeil van een veelheid aan producten kan brengen. We zagen dat recent in de melding van Nestlé dat meldde de prijsstijgingen van grondstoffen door te berekenen aan haar klanten, zo zullen er naar ik veronderstel meer bedrijven volgen. Bedrijven die er niet in slagen de hogere lasten te vertalen in hogere prijzen zullen te maken krijgen met afnemende winst. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen