ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vrijdagavond en dat wil zeggen dat ik traditiegetrouw start met de weekgrafiek. Deze handelsweek heeft een groene candle opgeleverd, wat impliceert dat de sfeer op de aandelenmarkt nog steeds optimistisch van toonzetting is. Het enige minpunt is dat de AEX-index er niet in is geslaagd boven de top rond 264 van begin februari van dit jaar te geraken. Dit niveau zou weerstand kunnen blijven, al heeft de markt door de groene candle en het slot net onder deze grens wel de mogelijkheid van een doorbraak open gehouden.

  • Vorige week tekende ik parallel aan lijn k een lichtgrijze studielijn, rekening houdend met de mogelijkheid dat er een trendkanaal met parallel lopende lijnen gevormd zou kunnen worden. Deze lijn en de beursindex naderen elkaar inmiddels, waardoor binnen enkele weken duidelijk zal worden of deze lijn daadwerkelijk wat gaat betekenen voor het koersverloop.

  • Wat volgende week om te beginnen echter telt is de vraag of we nogmaals een poging gaan zien om door de stippellijn rond 264 te breken. De doorbraak van deze week is zoals we gisteren zagen uitgemond in een valse uitbraak en dat maakt een vervolg naar boven twijfelachtig. De index staat echter nog dermate dicht bij het niveau dat de markt zeker nog een gooi zou kunnen doen.

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt eveneens dat de index volgende week verder zou kunnen stijgen. De trend is door de stijgende lijnen en de index die zich in de bovenste band bevindt tenslotte naar boven gericht.

  • De uurgrafiek vormt echter een wanklank. In deze grafiek is vandaag namelijk een lagere top ontstaan, hetgeen vaak een aankondiging is voor lagere koersen. Belangrijk in dit verband is de dubbele bodem die is ontstaan, maken we de stap onder deze bodem dan dalen we verder.

  • De dubbele bodem ligt tussen het 38,2% en het 50% Fibonacci niveau van de stijging 247,5 - 267,2. Dit is een ongewoon punt om steun te vinden, wat de kans op een daling naar het 50% niveau rond 257,3 groot maakt. 

  • Er zijn nog twee niveaus die bij een eventuele daling onder 257,3 steun zouden kunnen vormen, het betreft het 61,8% niveau rond 255 en de stippellijn rond 254,3. Eenmaal daaronder zou een daling naar lijn v volgen, dat is de onderzijde van het stijgend kanaal v-g waarbinnen het koersverloop zich momenteel afspeelt.

  • Aanstaande maandag zal eerst moeten blijken of we naar 257,3 of lager gaan. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling ten opzichte van het laagste punt van vandaag 258,2, zakken we daar namelijk onder dan volgt de daling naar het 50% niveau in de uurgrafiek.
  • De index is vanmiddag opgeveerd en beleggers hebben daarmee aangegeven de optie van een stijging aanstaande maandag wel te zien zitten. Ik heb daarom Fibonacci lijnen getekend over de daling 262,5 - 258,2. Twee niveaus zijn nog van belang als potentieel weerstandsniveau, namelijk het 50% niveau rond 260,3 en het 61,8% niveau rond 260,8. Zolang het laatste niveau niet uitgenomen is kan de index de daling nog hervatten. Een stijging boven 260,8 daarentegen zou de index doen terugkeren naar de stippellijn rond 262,4. Daar zouden we korte metten mee moeten maken willen we nogmaals gaan proberen om door 264 te breken.

Resumerend: 

De Amsterdamse aandelenbeurs heeft deze week afgesloten met een groene candle in de weekgrafiek, dichtbij de weerstand rond 264 en binnen een stijgende trend in de Bollinger Bands. Dit maakt in principe een stijging mogelijk. Een negatieve factor is dat de AEX eergisteren al naar boven door 264 brak, maar deze beweging terug heeft gedraaid. Dit brengt het risico op een omkeer met zich mee. In de uurgrafiek is vandaag bovendien een lagere top ontstaan en is een daling naar het 50% niveau rond 257,3 of lager technisch voor de hand liggend. Of we naar 257,3 of lager gaan kunnen we aanstaande maandag beoordelen aan de hand van het verloop ten opzichte van 258,2, komen we daar namelijk onder dan gaan we naar 257,3, 255 of 254,3, drie mogelijke steunniveaus. Het andere niveau waar ik op let is de grens 260,8 in de kwartiergrafiek. Blijven we daaronder dan is de kans op een daling onder 258,2 groot. Stijgen we echter tot boven 260,8 dan gaan we door naar 262,4, een niveau dat we vervolgens zouden moeten doorbreken om een nieuwe doorbraakpoging van de weerstand rond 264 op touw te kunnen zetten.

En dan nog dit...

U zult bij het aanschouwen van bovenstaande trucage foto met daarop FED-voorzitter Bernanke die kruiwagens vol met dollars aanvoert wellicht gelachen hebben om deze weergave van de werkelijkheid. Deze ligt helaas echter niet ver bezijden de waarheid, het beleid dat Bernanke voert zorgt namelijk voor een enorme uitbreiding van de dollarhoeveelheid in de wereld. Het enige verschil met de foto is dat het niet om fysieke dollars, maar om boekhoudkundig geldpapier gaat. Verder komt het echter op hetzelfde neer. Bernanke bevindt zich in de positie om van de ene op de andere dag te kunnen zeggen dat hij niet een X hoeveelheid dollars heeft, maar een X+1 (of welk getal dan ook) hoeveelheid. Niemand legt hem een strobreed in de weg. Nog erger, iedereen vindt het prima dat hij deze tactiek uitvoert, een tactiek die je veeleer in een land als Zimbabwe zou verwachten dan in de Verenigde Staten. Beleggers beginnen zich evenwel steeds meer zorgen te maken om deze strategie, hetgeen tot uiting komt in het koersverloop van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt.

  • De euro wordt zoals u ziet sterker ten opzichte van de dollar. Dat het nog niet een zodanig slechte ontwikkeling is dat de euro weer boven $1,60 noteert is te danken aan de onzekerheid betreffende de staat waarin de Europese economie verkeert. De dollar is echter na de vorming van een dubbele top wel weer aan kracht aan het inboeten. Vervelend, want dat betekent dat de prijzen van commodities in de meest brede zin van het woord weer op zullen gaan lopen. Grondstoffen, voedingsproducten, olie, metalen, alles wordt duurder als de dollar zwakker wordt. Hoe meer dollars er komen, hoe meer dollars leveranciers voor hun producten zullen willen ontvangen. Dat kun je hen niet kwalijk nemen.
  • De euro is gisteren naar boven door het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste neerwaartse beweging gebroken en dat maakt een stijging naar de laatste top rond $1,47 waarschijnlijk. De vraag is vervolgens wat de euro daar gaat doen. Hoe meer kruiwagens Bernanke aanvoert, hoe groter de kans dat we ook daar doorheen zullen breken om terug te keren naar lijn i of naar een koers van $1,60. De opwaartse beweging van de euro uitgedrukt in dollars is zolang de munt zich boven lijn v bevindt in ieder geval intact. Slecht nieuws voor wat betreft de prijsontwikkeling van grondstoffen en bovendien niet goed voor Nederlandse bedrijven met inkomsten in dollars. -Ad Nooten-

 

 

(Met dank aan Erik voor de foto, geplaatst vrijdag 22 mei 2009, 20.02u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 mei 09.15u: Op hogere opening snel gedaald

22 mei 10.00u: AEX doet opnieuw poging omhoog

22 mei 11.15u: Weerstand rond Fibonacci niveau

22 mei 12.00u: Damrak probeert nog te stijgen

22 mei 13.00u: A'dam rekt de grenzen langzaam op

22 mei 14.00u: Daling, maar kopers vechten terug

22 mei 15.00u: AEX opnieuw verder naar boven

22 mei 16.00u: Feest lijkt over, AEX alsnog lager

22 mei 17.00u: Opgeveerd van bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven