ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een groene candle, dat is de oogst van deze week. Er staan na de rode candle van twee weken geleden nu twee groene candles waarmee de schade van die rode candle vrijwel hersteld is. Deze ontwikkeling toont dat de markt haar vertrouwen in een mogelijke stijging zeker nog niet verloren heeft.

  • Dat vertrouwen blijkt ook uit de daggrafiek waarin de Amsterdamse beurs vandaag voor de tweede keer geprobeerd heeft de weerstand rond de stippellijn op 457,1 uit te nemen. Ook de poging van vandaag is echter gestrand. Er staan nu twee inverted hammers op rij die getuigen van de aanwezigheid van weerstand, wat een voortzetting naar boven niet vanzelfsprekend maakt.

  • De weerstand betreft de bovenzijde van de stijgende rechthoekige driehoek die gevormd wordt door lijn e en de stippellijn rond 457,1. Dit patroon ontstaat in een situatie waarin de vraag groeit zoals uit de stijgende onderzijde blijkt, maar er op een zeker niveau steeds opnieuw aanbod ligt. De stijgende lijn laat zien dat de kopers de laatste tijd sterker zijn dan de verkopers, zij vingen de daling zodanig snel op dat de stijgende lijn ontstond. Op een zeker moment zouden we bij het punt aan kunnen komen dat het aanbod opdroogt, waarna een uitbraak en een snelle stijging volgt.

  • Mocht die uitbraak er komen dan worden het 50% Fibonacci niveau rond 460,3 of het 61,8% niveau rond 474,1 van de daling 519,1 - 401,5 de volgende achtereenvolgende mogelijke doelen.

  • Anders wordt het mochten we maandag gaan dalen, dat zou ons in de driehoek houden en het gevaar van een uitbraak naar beneden uit het patroon introduceren. Dit is niet ondenkbaar daar de Amerikaanse indices Dow Jones en Nasdaq vandaag rond 19u naar beneden uit de driehoeken lijken te gaan breken die ik de voorgaande dagen in mijn slotanalyses besprak. De kopers in Amsterdam zouden zich in dat scenario geheel hebben verkeken op de stijgingsmogelijkheden, waarop een snelle daling zou kunnen volgen.

  • Voor wat de Bollinger Bands in de daggrafiek zou er in elk geval een daling kunnen volgen, we bevinden ons nog in de situatie dat we aan de bovenkant van de banden zijn die nog weerstand zou kunnen blijken.

  • Ik moet echter in het achterhoofd wel rekening houden met de vasthoudendheid die men op onze aandelenbeurs de afgelopen twee dagen ten toon heeft gespreid. Kopers brachten de beursgraadmeter vandaag voor een tweede keer naar boven, zich niet storend aan het feit dat het gisteren mislukt was doordat er 's middags alsnog terrein moest worden ingeleverd. Zij toonden hiermee de strijd niet gauw op te willen geven.

  • Ook vandaag moest weer eerder op de dag behaalde terreinwinst worden ingeleverd. Dat de kopers het echter desondanks niet op willen geven blijkt uit de laatste candle in de kwartiergrafiek, de candle die na 17.30u in de slotveiling ontstaat. De slotveiling is de speeltuin van de grote beleggers, spelers die door een stijging van een punt te veroorzaken op de valreep nog even toonden hoe zij erover denken. Zij gaan nog steeds voor een stijging, ook na deze tweede daling op aanvankelijke winst.
  • Ik heb voor het geval er zich aanstaande maandag een stijging voordoet voor alle zekerheid lichtgrijze Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst. Het is overigens niet zo dat ik daar al bij voorbaat van uit ga, ik wilde met voorlopige Fibonacci lijnen slechts aangeven waar er dan weerstand zou kunnen liggen. Het gaat om het 38,2% niveau rond 451,8 dat we vrijwel bereikt hebben, het 50% niveau rond 452,7 en het 61,8% niveau rond 453,7. Dat laatste niveau is belangrijk omdat het samenvalt met een reeks candles waarmee we op dat niveau weerstand ondervonden, het is daardoor een wat zwaardere barrière. Voor de volledigheid noem ik u ook nog het niet in de grafiek getekende 76,4% niveau rond 454,8 waar eventueel dan ook nog weerstand gevonden zou kunnen worden.
  • Er is echter een gerede kans op een daling, dit omdat er vanmiddag een lagere top gevormd is. Het proces van hogere toppen en bodems dat ik gisteren aan de hand van de uurgrafiek besprak is hiermee doorbroken. Zouden we dan onder het laagste punt van vandaag rond 448,7 komen dan stevenen we af op een lagere bodem, waarmee het korte termijn sentiment dan omgeslagen zou zijn. Het is goed om rekening te houden met deze mogelijkheid, ook al wil de markt de laatste dagen niets liever dan omhoog.
  • Een daling onder 448,7 zou ons naar 444,8 of naar lijn h doen gaan, waar gezien het verloop van eergisteren belangrijke steun te vinden is.

Resumerend:

Kopers hebben de afgelopen twee dagen aanhoudend geprobeerd de AEX-index naar boven te brengen, maar konden niet verhinderen dat we weer teruggedrongen werden. Hierdoor zijn in de daggrafiek twee inverted hammers gevormd die op weerstand duiden. Toch wil dat nog niet automatisch zeggen dat we naar beneden zullen gaan, we bevinden ons namelijk in een stijgende rechthoekige driehoek en kopers toonden vanmiddag in de slotveiling zich nog steeds op een stijging te richten. In de kwartiergrafiek is er echter wel een lagere top gevormd die op een mogelijke daling wijst, het is al met al niet aan te geven wat het worden gaat. Ik laat het maar gewoon op me af komen. Stijgen we aanstaande maandag dan vinden we mogelijke weerstand rond 452,7, 453,7 en 454,8. Daarboven zouden we pas weer de top van gisteren aan kunnen vallen. Belanden we maandag echter onder 448,7 dan gaan we naar 444,8 en lijn h of eventueel lager. Het proces van hogere toppen en hogere bodems zou dan beëindigd zijn, wat dan een verdere daling mogelijk zou maken.

En dan nog dit...

Kijk ik naar het koersverloop van de Amerikaanse beurzen dan kan ik me niet voorstellen dat de AEX aanstaande maandag naar boven gaat, er zou dan wel iets heel geks moeten gebeuren. De Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en S&P500 zijn gedrieën namelijk naar beneden uit hun driehoeken gebroken. Die van de Dow en de Nasdaq besprak ik gisteren, vandaag krijgt de S&P500 uw en mijn aandacht.

  • U ziet de situatie van 19u vanavond. De S&P500 kende een andere driehoek dan de beide andere indices, de lijnen waren namelijk al dichter bij elkaar gekomen. De index heeft na een dubbele top rond het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging echter de weg naar beneden gekozen, wat ik omdat de andere indices ook een uitbraak realiseren als een normale uitbraak uit een driehoek wil behandelen. 
  • De driehoek staat normaal gesproken halverwege een beweging, wat me op een koersdoel van 1210 brengt. De eerstvolgende stappen die in het beeld passen zijn een daling onder de laatste bodem rond 1317 en een onder die rond 1270, we dienen de komende tijd te verifiëren dat de S&P500 deze stappen daadwerkelijk zet en zo invulling geeft aan het patroon. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen