ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beurs heeft deze week een belangrijke doorbraak gerealiseerd, de AEX-index is namelijk door de stippellijn gebroken die rond 291,1 tot dusverre de opmars blokkeerde. Daar we al eerder boven het magenta gekleurde 38,2% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195 en het grijze 23,6% niveau van de daling 564 - 195 kwamen ligt op grond van deze grafiek een voortzetting naar het 50% niveau rond 306 voor de hand. 

  • Een stap naar 306 zou uitstekend passen bij het koersdoel van 315 punten van de vlag die een vijftal weken geleden ontstond en het koersdoel van 345 punten dat ik kon berekenen op grond van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat de week erop ontstond. We liggen dus op schema, dat is het goede nieuws.

  • Dan nu het minder goede nieuws. Er is nog een lijn die het oprukken van de index naar 306 zou kunnen voorkomen, althans voor dit moment. Het hoogste punt van vandaag lag namelijk precies in het verlengde van een aantal voorgaande toppen. Ik heb een grijze lijn getekend door deze punten, grijs omdat ik aan wil geven dat het om een voorlopige lijn gaat. We weten pas aanstaande maandag zeker of deze lijn daadwerkelijk weerstand gaat vormen. In de grafiek ziet u tevens lijn a die ik langs de bodems uit maart en juli van dit jaar getekend heb. De mogelijkheid bestaat dat de grijze lijn samen met lijn a het stijgend kanaal a-a' gaat vormen. Dit zal komende maandag duidelijk moeten worden.

  • De doorbraak door de weerstand rond 291,1 en de top van vorige week rond 293,3 vond vandaag plaats. Op het eerste gezicht een reden om zonder meer van een vervolg naar boven uit te gaan. Een doorbraak door een voorgaande top is immers een koopsignaal. Het was vandaag echter geen gewone beursdag, maar een dag waarop de expiratie van aandelenopties en opties op de index plaats vond. Het koersverloop is op een dag als deze afhankelijk van de belangen die handelaren hebben bij het aflopen van opties op een voor hen zo gunstig mogelijke koers. Het koersverloop weerspiegelt dus niet noodzakelijkerwijs het werkelijke sentiment. Ik heb dan ook de gewoonte om op expiratiedagen terughoudend met doorbraken om te gaan. Het koersverloop op de maandag erop is soms heel anders van karakter. Maandag is het wat mij betreft daarom zaak om zorgvuldig te controleren of de beweging niet toch wordt teruggedraaid. Handelaren hebben de buit immers binnen, laten zij de zaak los dan kan dat ineens een heel ander beeld opleveren. Het behoort tot de onhebbelijkheden van de beurs.

  • Het minder goede nieuws is nog niet op na bestudering van de derde grafiek op deze pagina, namelijk die met Bollinger Bands. De stijging van vandaag blijkt precies gestopt te zijn bij de bovenste lijn van deze indicator. Deze lijn kan weerstand vormen en dat maakt topvorming mogelijk.

  • In de uurgrafiek is er echter nog niets dat op een aanstaande omkeer wijst. Beleggers gingen enthousiast te werk, er ontstond zelfs een klein gap toen de weerstand rond 293,3 na beter een beter dan verwacht verkoopcijfer voor bestaande woningen in de VS met wat extra inzet van kopers werd uitgenomen. Dit is overigens kenmerkend voor de rally van de afgelopen weken. Er komt extra vraag op momenten dat dit nodig is om een daling te voorkomen of op punten dat weerstand uitgenomen moet worden. Er zitten partijen in de markt die dit niet alleen haarscherp in de gaten houden, maar er ook naar handelen. Zo wordt de rally in gang gehouden, een kwestie van een goed uitgevoerde tactiek. Dit maakt het karakter van de beweging onecht. Kniesoor echter die daarop let, zo zeggen zij die dit karakter van de beweging niet zien of willen zien en de rally vertalen in optimisme. Laat mij dan maar een kniesoor zijn, het hoort wat mij betreft evenwel bij het "lezen" van het koersverloop. Wat ik lees dat voelt niet goed.

  • Daar wil ik me uiteraard niet door laten leiden, het is het werkelijke koersverloop dat telt. Slaat dat om dan zie ik dat vanzelf in de grafiek, maar dat is geenszins het geval. De opwaartse beweging blijft intact zolang we ons met de AEX-index boven lijn b bevinden die ik aan bovenstaande uurgrafiek en onderstaande kwartiergrafiek heb toegevoegd. Dit is een potentiële steunlijn en dientengevolge van belang.

  • De grijze lijn a' uit de daggrafiek heb ik in deze twee grafieken overigens niet geplaatst. Het gaat om lijnen met een termijn van maanden en dat maakt het in de praktijk onmogelijk om de lijnen in korte termijn grafieken op een juiste manier te tekenen.

  • Het koersverloop van de laatste zes candles in de kwartiergrafiek leert ons dat beleggers kans ruiken op een vervolg naar boven. Er is namelijk een kleine dalende wig ontstaan, waaruit de index in de slotveiling naar boven uitgebroken is. Maandag zal duidelijk worden in hoeverre beleggers dit goed zagen, dat is uiteraard afhankelijk van het koersverloop op beurzen elders ter wereld en eventueel nieuws dat van invloed is.
  • Zouden we dalen dan kunnen zowel de stippellijn rond 293,3 als lijn b steunlijn worden, zolang we ons boven die laatste lijn bevinden is de ontwikkeling in elk geval positief.
  • Komen we maandag boven de top 295,7 van vandaag dan gaan we proberen in de daggrafiek boven de grijze lijn a' te komen. Die lijn ligt die dag overigens rond 296,3.

Resumerend: 

We hebben met onze AEX-index vandaag een belangrijke horde genomen, namelijk die rond 291,1 in de weekgrafiek. Dit stelt ons in principe in staat om naar 306 te gaan, het volgende weerstandsniveau in die grafiek. Zo'n vervolgstap zou aansluiten bij de doelen 315 en 345 die uit eerder gevormde patronen te destilleren waren. Er is echter nog één hindernis die daarvoor overwonnen moet worden, dat is de grijze lijn langs een reeks toppen in de daggrafiek. Deze lijn kan eventueel de bovenzijde worden van een stijgend kanaal, als we aanstaande maandag althans dalen. Dit wil dan nog niet meteen zeggen dat we niet meer naar 306 gaan, maar dat zou dan op zijn minst uitgesteld worden. Weerstand aan de bovenzijde van een kanaal opent uiteraard de mogelijkheid van een gang naar de onderkant ervan, maar vormt daarvoor geen zekerheid. De grijze lijn ligt aanstaande maandag rond 296,2, komen we boven de top van vandaag rond 295,7 dan volgt een poging om door deze lijn te breken. Bij succes zouden we dan verder gaan richting 306. Feitelijk gaat het dan om een dubbel zware weerstand, want we zullen ook naar boven uit de Bollinger Bands moeten breken. Slagen we er daarbij niet in om door 296,2 te breken of dalen we maandag direct, dan is er echter nog geen man overboord. Zowel de stippellijn rond 293,3 als lijn b in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek kunnen dan nog als steunlijn dienen. Het positieve beeld zou pas veranderen mocht de AEX onder lijn b geraken. Laat ik daar me daar echter niet op richten, de markt kijkt naar boven en wij doen er dus goed aan dat ook te doen. Ik heb daar gezien de manier waarop het allemaal tot stand komt zoals u begrepen hebt overigens een wat unheimisch gevoel bij, maar dat terzijde. Gevoel is niet altijd een even goede raadgever.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag schreef ik over de mogelijke vorming van een parabool in de daggrafiek van de AEX, afgelopen dinsdag over eenzelfde patroon in de Duitse DAX. Ik verkeerde vanavond bij het voorbereiden van deze slotanalyse aanvankelijk in de veronderstelling dat de doorbraak van vandaag een eind maakte aan de mogelijkheid van de vorming van een parabool. Ik besloot omdat ik er nieuwsgierig naar was vanavond toch nog even te kijken en zag, wie schetst mijn verbazing, met name in de DAX toch nog een potentiële parabool in het koersverloop. Gaat u mee naar de daggrafiek van de AEX en vervolgens naar die van de DAX.

  • Het verschil met vorige week is dat het een breder patroon geworden is, het is bijna cirkelvormig. De doorbraak van vandaag heeft echter nog altijd mogelijkheid open gelaten voor een daling. Hetzelfde is het geval in onderstaande daggrafiek van de DAX.

  • Behalve een parabool zou in combinatie hiermee eventueel een dubbele top kunnen ontstaan rond 5480. Let wel, het is speculeren wat ik doe, laat ik het daarom terugbrengen tot concrete getallen.
  • Breekt de DAX naar boven door 5480 dan kan er definitief een streep door de parabool. Datzelfde geldt voor de cirkel in de AEX bij een stijging boven de grijze lijn a', dus maandag bij een slot boven 296,3. Dalen beide indices aanstaande maandag dan neemt de kans op handhaving van de parabool toe. Negatief wordt het voor de DAX dan echter pas onder 5160 en voor onze AEX onder 280. Zo geven we ons weliswaar over aan speculatie, maar kunnen dat volgende week of de weken erna zonder het risico van subjectiviteit aan de hand van harde grenzen beoordelen. Ik wil bovendien niet de verdenking op me laden dat ik voortdurend zoek naar dalingen, als de indices verder omhoog gaan ga ik uiteraard mee. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 21 aug 2009, 20.33u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 aug 09.15u: Licht verlies AEX snel weggewerkt

21 aug 10.00u: AEX aangekomen bij 76,4% niveau

21 aug 11.00u: Extra orders, weerstand gebroken

21 aug 12.00u: Koersdoel driehoek is bereikt

21 aug 13.15u: AEX ook door 291,1 gebroken

21 aug 14.00u: Markt tevreden met huidige stand

21 aug 15.00u: Kans op een presenteerblaadje

Boskalis: Prognose vooralsnog verkeerd gebleken

21 aug 16.15u: Belangrijke doorbraken op beurzen

21 aug 17.00u: AEX maakt een belangrijke stap

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven