ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag schreef ik over de grens rond 271,1 en het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in de weekgrafiek gevormd zou worden mocht de beursgraadmeter door die waarde breken. De AEX-index is vandaag boven de stippellijn op 271,1 geweest, maar sloot eronder. Dit wil zeggen dat dit weerstandsniveau niet als doorbroken mag worden beschouwd. Het patroon is bijgevolg niet afgerond. Feitelijk telt daarvoor overigens pas de slotstand van aanstaande vrijdag, het gaat tenslotte om een patroon in de weekgrafiek, maar dat neemt niet weg dat ik het koersverloop rond 271,1 de komende dagen goed in de gaten houd. Een eventuele doorbraak manifesteert zich tenslotte het eerst in de daggrafiek.

  • De candle die vandaag gevormd is heeft het lichaam aan de onderzijde, het betreft zodoende een inverted hammer. Dit is een candle die op een mogelijke top wijst. Er is niet alleen weerstand ondervonden van de stippellijn rond 271,1 waar we onder zijn gesloten, maar ook van het dalend 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200. Deze combinatie doet me voorlopig aannemen dat we morgen een daling gaan zien, de kans daarop acht ik althans groot.

  • In de grafiek zijn bovendien zeven groene candles achter elkaar ontstaan en dat is erg veel. Dit gebeurde dit jaar slechts één keer eerder, namelijk eind april/begin mei. Die opmars eindigde bij een weerstandsniveau met een candle die ongeveer gelijk van vorm was aan de candle van vandaag en dat vergroot de kans op een omslag.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands vraagt al dagen om zo'n omslag. De index bivakkeert al dagen boven deze indicator, hetgeen niet de normale gang van zaken is. Ook hier is het beeld vergelijkbaar met dat van eind april/begin mei, toen bleef de AEX zelfs vijf dagen boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands.

  • De AEX brak gisteren naar beneden uit het kanaal, maar heeft de stijging vandaag desondanks voortgezet. Bij de beweging naar boven ontstond een lijn die ik gewoon ben aan te duiden met de term opvolgende trendlijn. Deze lijn a nam de taak van steunlijn over van lijn z, maar werd op een zeker moment toch doorbroken. Het kan de eerste stap van een correctie zijn, maar zeker is dat zoals we hieronder zullen zien allerminst. Er zijn namelijk nog twee potentiële steunniveaus.

  • Die niveaus betreffen het 50% en het 61,8% niveau van de beweging 267,6 - 273,3 op respectievelijk 270,5 en 269,8. Rond beide waardes kan eventueel een bodem ontstaan, waar tegenover staat dat een daling onder 269,8 ons naar 267,6 of lager zou doen gaan en dus de start van de op een zeker moment onvermijdelijke correctie zou betekenen.
  • Rest me te vermelden dat het patroon dat vanaf 12u is ontstaan een hoofd en schouders patroon in wording is. Het is echter nog niet afgerond, dat is pas onder 270,5 het geval. Het patroon heeft mocht het inderdaad met zo'n daling afgerond worden een koersdoel dat ongeveer rond de bodem 267,6 ligt, hetgeen een daling onder het 61,8% niveau rond 269,8 "voorspelt".
  • Bodemvorming rond 270,5 of 269,8 zou in tegenstelling met de hiervoor geschetste negatieve ontwikkeling een volgende aanval op de weerstandslijn rond 271,1 mogelijk maken.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs heeft vandaag een poging gedaan om door de weerstand rond 271,1 te breken. Dit is uiteindelijk niet gelukt en er is een inverted hammer ontstaan in de daggrafiek, hetgeen me in combinatie met de lange onafgebroken stijging van zeven dagen doet vermoeden dat we de komende dagen een correctie gaan krijgen. Er zijn echter nog twee potentiële steunniveaus en zeker is het dus nog niet. Het gaat om de Fibonacci niveaus rond 270,5 en 269,8 in de kwartiergrafiek, die beide nog steun kunnen vormen. Maken we op een van beide punten inderdaad een bodem dan kan dat het startpunt zijn van een tweede poging om door 271,1 te breken. Dalen we morgen echter dan is de kans op een daling naar 267,6 of lager gezien het potentiële hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek erg groot. Verder wil ik op dit moment niet gaan, morgen moet om te beginnen duidelijk worden of we inderdaad winstnemingen gaan zien op de forse stijging die achter ons ligt. 

En dan nog dit...

Vanavond werp ik een blik op de Brusselse beurs, er zijn tenslotte nogal wat Belgische lezers onder u. De beurs aldaar geeft bovendien nog wel eens aanwijzingen die je elders niet ziet.

  • Om met de deur in huis te vallen, vandaag zijn er niet veel aanwijzingen. De Belgische belegger is iets minder optimistisch gestemd dan zijn of haar Nederlandse tegenhanger, dat is de enige gerechtvaardigde conclusie. Kwam de AEX vandaag op het hoogste punt van het jaar, de BEL20 is zover niet gekomen. Twee recente toppen zijn doorbroken, maar die rond 2122 en 2140 resteren nog als mogelijke weerstandsniveaus. De beurs is hiermee overigens niet uniek in Europa, alleen de Eurostoxx50 heeft met de AEX de top van vorige maand aangevallen. De rest zou nog kunnen volgen, maar het kan ook zijn dat de AEX wat te hard voor de troepen uitgelopen is. Morgen weten we meer. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 21 juli 2009, 19.07u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 juli 09.15u: Weinig beweging in eerste kwartier

21 juli 10.00u: Aanval AEX op top van gisteren

21 juli 11.15u: De AEX-index blijft maar stijgen

21 juli 12.00u: Steeds dichter bij grens 271,1

21 juli 13.00u: AEX heeft vorige top 271,1 bereikt

21 juli 14.00u: Weerstand eenvoudig doorbroken

21 juli 15.00u: Weerstanden bestaan niet meer

21 juli 16.15u: Daling door woorden Ben Bernanke

21 juli 17.00u: De markt houdt de spanning erin

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven