ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag lager gesloten, maar staat nog altijd in de buurt van het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 564 - 479,5 dat gisteren rond 544,2 weerstand vormde. De markt had geen enkele neiging om terug te keren naar het gap dat gisteren ontstond, het gap dat in mijn optiek zoals ik gisteren schreef nog gesloten zou moeten worden. De markt blijft naar boven kijken.

  • Weet de aandelenmarkt dit morgen om te zetten in een stijging boven 544,2 en de hoogste koers van gisteren 545,1 dan wordt lijn e het volgende doel. Boven lijn e vinden we dan zoals ik gisteren beredeneerde ook nog de mogelijke doelen 564 en 584.

  • Ik houd er nog steeds rekening mee dat we het gap dat gisteren ontstond op een zeker moment toch nog gaan sluiten, ook al heeft de markt daar op dit moment nog een oren naar. Het komt vroeg of laat van een daling naar de onderkant van het gap rond 531,8, wanneer kan ik echter niet zeggen.

  • De Bollinger Bands grafiek vertoont een scherpe stijgende trend die intact blijft zolang we ons boven de middellijn bevinden. Ervan uitgaand dat de beursindex normaal gesproken niet veel boven de bovenste lijn komt is er morgen niet veel ruimte voor een stijging. Feitelijk kan de beursgraadmeter technisch pas gaan stijgen zodra deze onder de bovenste lijn ligt.

  • In de uurgrafiek zien we dat we vandaag lager openden, maar behoorlijk herstelden. De lagere opening die werd veroorzaakt door een winstwaarschuwing van Deutsche Bank deed aan het optimisme uiteindelijk maar weinig af.

  • Dit optimisme blijkt uit het gegeven dat de daling van vanochtend al bij het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 521,6 - 545,1 rond 539,6 opgevangen werd door kopers. Een dergelijke beperkte correctie wijst op groot vertrouwen in de markt, daar een correctie naar het 38,2% of lager feitelijk normaal is. Het gegeven dat het 23,6% niveau de gehele dag zo stringent verdedigd werd wijst op vastberadenheid onder de kopers. Zij willen het niet van een daling laten komen.

  • Morgenochtend let ik op de laatste bodem rond 541,5 en natuurlijk op de laatste top rond 543. Zolang we tussen deze grenzen zijn is de kans op een stijging nog groot. Schieten we naar boven door dan gaan we proberen de weerstand in de daggrafiek rond 544,2 en de top rond 545,1 uit te nemen teneinde bij succes naar lijn e in diezelfde grafiek te kunnen gaan. Gaan we echter naar beneden door 541,5 dan let ik wederom op het 23,6% niveau rond 539,6 omdat er dan nog steeds een stevige kans op een beweging naar het gap zou zijn.

  • Eenmaal onder 539,6 zouden we naar 537,8 gaan en daarna waarschijnlijk ook verder het gap in, op zijn minst naar het 38,2% niveau rond 536,1. Het 50% niveau dat daar rond 533,4 onder ligt zou naast het 38,2% niveau ook steun kunnen vormen en het sluiten van het gap kunnen verhinderen.

Resumerend:

Gisteren kwam ik in mijn slotanalyse tot de conclusie dat het vroeg of laat van een daling naar 531,8 moet komen om het gap dat gisteren ontstond te sluiten en tevens de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon op dat niveau te testen. Kopers hebben zich daar vandaag ondanks de lagere opening met succes tegen verzet. De index vond steun rond het 23,6% Fibonacci niveau in de kwartiergrafiek en dat maakt de correctie tot dusverre heel beperkt. Optimisme domineert de markt, dat is de onderliggende boodschap. Ik houd desondanks nog steeds rekening met een daling naar het gap, maar kan u niet vertellen wanneer die er gaat komen. Morgenochtend zijn er allereerst twee waardes van belang, namelijk 541,5 en 543. Dalen we onder 541,5 dan gaan we opnieuw richting het 23,6% niveau rond 539,6, geraken we daaronder dan neem ik aan dat de AEX naar de bovenkant van het gap rond 537,8 gaat en vervolgens ook het gap in om dat te gaan sluiten. De Fibonacci niveaus rond 536,1 en 533,4 zouden dan eventueel het sluiten van het gap nog kunnen verhinderen. Kiest de aandelenmarkt in tegenstelling met dit scenario voor een positieve ontwikkeling dan zien we dat allereerst in de vorm van een stijging boven 544,2 en 545,1. Dat zou ons naar lijn e brengen, met de kanttekening dat er vervolgens ook nog een vervolg naar 564 of zelfs 584 aan de beweging gegeven zou kunnen worden. Het lijkt mij echter nog steeds het meest logisch als we eerst teruggaan naar het gap, zolang dat niet gesloten is blijft dat toch boven de markt hangen.

En dan nog dit...

De verlaging van de Amerikaanse rente en de verminderde vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, vanmiddag tot uiting gekomen in een tegenvallende index of leading indicators (-0,6%), heeft de belangstelling voor de dollar in Europa aanmerkelijk verminderd. De euro is er veel sterker door geworden en heeft in de euro/dollar weekgrafiek een belangrijke uitbraak gerealiseerd.

  • De munt is namelijk naar boven uit het kanaal i-i' gebroken, wat uiteraard een beweging van belang is. Het wil namelijk zeggen dat we een nieuwe top gaan vormen. Ik wil aan de hand van twee methodes vast proberen te stellen wat de meest aannemelijke niveaus zijn voor de nieuwe top die straks gaat ontstaan.
  • Allereerst wil ik hier de Fibonacci methode voor gebruiken. Bij een doorbraak als deze zie je vanaf het uitbraakpunt namelijk nogal vaak een stijging die 38,2%, 50%, 61,8% of 100% van de voorgaande daling beslaat. De euro is al voorbij het 38,2% niveau, wat dus de andere drie niveaus als mogelijke doelen open laat. Het gaat om het 150% niveau van de voorafgaande daling $1,386 - $1,336 rond $1,41, het 161,8% niveau rond $1,416 en het 200% niveau rond $1,435. Dit zijn drie niveaus waarop eventueel een top zou kunnen ontstaan.
  • Een alternatief is uit te gaan van de veronderstelling dat er een trendkanaal met parallelle lijnen zal ontstaan. Hiertoe heb ik de lichtgrijze lijn met het vraagteken in de grafiek geplaatst, dat is een lijn waar de euro als er inderdaad een kanaal gevormd zou worden naar toe zou gaan.
  • Waar we ook uitkomen met de euro, de grafiek stemt me niet vrolijk. Bedrijven die dollarinkomsten hebben, een groot deel van de in de AEX en AMX genoteerde bedrijven, zullen hier schade van ondervinden. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen