ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel dat vanwege het feit dat de maand nog niet afgelopen is ongebruikelijk is start ik vandaag met de maandgrafiek. Ik liet u afgelopen vrijdag aan de hand van deze maandgrafiek al zien dat de dalende lange termijn trend nog niet ten einde was, daarvoor moet in deze grafiek lijn d namelijk nog doorbroken worden. De AEX-index is vandaag 4,1% onder het slot van vrijdag gesloten, waardoor de beursgraadmeter onder lijn d gebleven is. Ik kan uiteraard niet uitsluiten dat de lijn later deze maand alsnog doorbroken wordt, maar mij moet van het hart dat we daarvoor geen enkele zekerheid hebben. Zolang we lijn d niet doorbroken hebben is de kans dat we de daling aanhouden erg groot. Koopt u aandelen bent u dan bewust van dit risico. Gaat de AEX verder omlaag dan gaan alle daarin vertegenwoordigde aandelen immers in meer of mindere mate mee. Houdt u daarom een goede stoploss aan voor stukken die u recent hebt gekocht of voornemens bent binnenkort te kopen.

  • Een tweede reden om met de maandgrafiek te starten is dat ik naar aanleiding van de daling van vandaag heb besloten lijn d in de daggrafiek te verschuiven naar het hoogste punt van afgelopen vrijdag. De lijn is dan in overeenstemming met de maandgrafiek getekend, waardoor ik het resterende deel van de maand aan de hand van de daggrafiek bij kan houden of we al dan niet door de lijn breken. Feitelijk moeten we deze maand boven het hoogste punt van de voorlaatste candle komen en blijven willen we alsnog de dalende trendlijn breken in de maandgrafiek breken.

  • De AEX-index heeft een top gevormd op het kruispunt van de lijnen g en b, een punt dat ik vrijdag eveneens beschreef. Het gaat om een duidelijke top, wat aanleiding vormt om Fibonacci lijnen te tekenen over de stijging van 195 naar 245 punten. De magenta stippellijnen, respectievelijk het 23,6%, 38,2%, 50% en 61,8% niveau, vormen rond 233,2, 225,9, 220 en 214,1 potentiële steunniveaus. Op elk van deze niveaus kan een bodem ontstaan, gevolgd door een hervatting van de daling.

  • Zouden we onder het 61,8% niveau rond 214,1 komen dan gaan we door naar 195 en naar ik veronderstel naar lijn b. Dat is vooralsnog niet aan de orde, maar ik vermeld het voor alle zekerheid in verband met de aangehouden dalende trend in de maandgrafiek toch maar. 

  • We bewegen met de index in de richting van lijn v, hetgeen een beweging is die ik eigenlijk vorige week al verwachtte. Ik denk dat het de optie expiratie van jongstleden vrijdag is die ons echter nog een aantal dagen langer naar boven heeft gedreven, iets dat ik heb onderschat. Of we daadwerkelijk naar lijn v gaan hangt in eerste instantie af van het koersverloop ten opzichte van het 23,6% niveau. Vinden we hier namelijk al een bodem dan kan een volgende aanval op lijn d volgen. Zakken we door dan dalen we volgens deze grafiek naar lijn v, ik zal u verderop bij de uurgrafiek dat er onderweg dan nog wel een steunniveau is waar we rekening mee moeten houden.

  • Als ik naar de daggrafiek van de Bollinger Bands kijk moet ik zeggen dat het voorbarig is om al over een daling naar lijn v of lager te praten. Hier staat een mooie stijgende trend die intact blijft zolang we ons boven de middellijn bevinden. Dat is dus een lijn om in de gaten te houden. Zouden we morgen dalen dan vinden we de lijn rond 228.

  • Er is nog een andere manier om Fibonacci niveaus te tekenen, namelijk over een deel van de stijging 195 - 245, namelijk dat van 222,3 naar 245. We zijn vandaag gesloten rond het 50% niveau, zouden we door dat punt zakken dan kan het 61,8% niveau rond 230,9 eventueel nog steun vormen en een daling naar lijn v voorkomen. 

  • Van de stippellijnen rond 227,5 en 226 die eerder een rol speelden verwacht ik in dit opzicht niet veel, maar ik heb ze voor alle zekerheid toch maar laten staan.

  • Morgen is allereerst lijn c van belang. Breken we naar boven door die lijn dan volgt een herstelbeweging die ik zal volgen en beoordelen aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Daarvoor is het omdat er nu nog geen duidelijke bodem en doorbraak staat nog te vroeg.
  • Komen we morgen onder 232,9 dan glijden we verder af, in eerste instantie naar het 61,8% uit de uurgrafiek rond 230,9.

Resumerend: 

Eén dag kan zoals u ziet nogal wat veranderen aan het beeld. De beurs heeft 4,1% aan waarde ingeboet, waarmee de AEX-index in de maandgrafiek onder lijn d bleef. Het is dus te vroeg om te stellen dat we de lange termijn dalende trend gedag hebben gezegd, want dat is niet het geval zolang we in de maandgrafiek door lijn d breken. Ik heb daarom lijn d in de daggrafiek in overeenstemming met de ligging in de maandgrafiek gebracht door hem ten opzichte van vorige week vrijdag iets naar boven te verschuiven. Dit stelt ons de komende dagen beter in staat het verloop ten opzichte van deze lijn in de gaten te houden. We hebben vandaag een duidelijke top gevormd, waardoor een beweging naar lijn v kan volgen. Dat hoeft overigens niet perse, we hebben in de daggrafiek namelijk het 23,6% niveau bereikt dat steun kan vormen. Stijgen we morgen en breken we in de kwartiergrafiek door lijn c dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen, aan de hand waarvan we vervolgens mogelijke weerstandsniveaus hebben. Dalen we morgen onder 232,9 dan gaan we door naar het 61,8% niveau in de uurgrafiek rond 230,9, waar eventueel steun kan liggen. Zouden we door 230,9 zakken dan gaan we naar lijn v. Rond 228 kan er dan nog steun liggen van de middellijn van de Bollinger Bands, ook dat moet ik als er zich een daling voordoet in de gaten houden.

En dan nog dit...

In de Nasdaq en de S&P500 index heeft het koersverloop de afgelopen weken de vorm aangenomen van een wig. Beiden zijn daar vandaag naar beneden uitgebroken, daarom vanavond ruimte voor de daggrafiek van de Nasdaq.

  • De daling uit de wig x-x' heeft een top ontstaan rond die van begin januari. Dit hoeft niet negatief te zijn, op voorwaarde tenminste dat er nu een bodem ontstaan die boven die van maart van dit jaar ligt. Daarvoor komen de volgende niveaus in aanmerking: 1600, 1585, 1525, 1475 en 1425. Op het eerste niveau vond de index vorige week steun, de andere niveaus zijn Fibonacci niveaus over de stijging 1265 - 1682. De waarde 1425 is het belangrijkst, zeker omdat rond dat niveau in januari al een bodem ontstond. Onder 1425 gaan dus alle alarmbellen rinkelen, zolang de index echter boven dat punt koerst kan een hogere bodem en dientengevolge een hervatting van de stijging ontstaan. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 20 apr 2009, 19.09u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 apr 10.00u: AEX-index later en lager gestart

20 apr 11.00u: Beursindex naar beneden gedoken

20 apr 12.00u: AEX nog altijd in beweging omlaag

20 apr 13.00u: Consolidatie beursgraadmeter

20 apr 14.00u: Vlag gevormd in kwartiergrafiek AEX

20 apr 15.00u: Deel markt poogt bodem te maken

20 apr 16.00u: Strijd mondde uit in stijgende wig

20 apr 17.00u: 50% Fibonacci niveau is bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven