ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is niet mijn gewoonte om halverwege de maand met de maandgrafiek te starten, de candle van deze maand is immers nog niet af waardoor de grafiek niet het juiste beeld geeft. Het koersverloop geeft me echter alle aanleiding om van deze gewoonte af te wijken, de AEX index heeft namelijk de onderzijde van het lange termijn trendkanaal e-g bereikt. Lijn g ligt deze maand zoals ik afgelopen vrijdag schreef op 490 en dat wil zeggen dat we een cruciaal niveau bereikt hebben. Daalt de beursgraadmeter morgen verder dan verlaat deze het trendkanaal, wat de start van een correctie op de stijgende trend zou betekenen. We gaan dus cruciale dagen tegemoet.

  • U ziet dat we in de daggrafiek lijn g nog niet helemaal bereikt hebben, wat komt doordat lijnen in grafieken met verschillende tijdvensters nooit exact dezelfde ligging kunnen krijgen. Als een tweede bodem in de daggrafiek waardoor een lijn getrokken is in het begin van de maand staat geeft dat een lijn met een andere hellingshoek dan wanneer die tweede bodem aan het eind van de maand komt. In het laatste geval is de lijn dan minder steil, terwijl het in de maandgrafiek in het geheel niet uitmaakt wanneer de bodem in die maand gevormd wordt. Zo kan het gebeuren dat we in de maandgrafiek op lijn g staan en in de daggrafiek nog niet. De maandgrafiek is echter het belangrijkst. Veel scheelt het echter niet, in deze daggrafiek vinden we de lijn morgen rond 489,5. 

  • Zouden we onder die waarde belanden dan wordt het startpunt van de stijging 479,5 - 559,4 het eerstvolgende doel, daar zou dan steun gevonden kunnen worden.

  • Ik kan echter niet bij voorbaat van een doorbraak van lijn g uitgaan, ik wil een stijgende trend pas als gebroken beschouwen als de doorbraak in de grafiek zichtbaar is. Zolang dat niet het geval is ga ik ervan uit dat lijn g steun zal vormen, zij het dat ik dat bij dit uiterst zwakke beurssentiment wel met de nodige twijfel doe.

  • Dat het sentiment zeer zwak is blijkt zonneklaar uit de daggrafiek met Bollinger Bands. De beursindex blijft voortdurend dichtbij de snel dalende onderste lijn van deze indicator, wat wijst op een erg sterke neerwaartse trendmatige beweging. Het is op grond van deze banden niet te zeggen wanneer dit ophoudt.

  • De uurgrafiek biedt al evenmin houvast, ook hier is er sprake van een sterke dalende tendens. Er ontstaan voortdurend lagere toppen die gevolgd worden door dalingen onder voorgaande bodems en dat is het kenmerk voor een dalende trend. Dit kan alleen maar stoppen door een achtereenvolgende doorbraak door lijn m' en de top van vanmorgen rond 504,6 waarmee een eind wordt gemaakt aan het proces van lagere toppen.

  • De stippellijn rond 496,9 zou bij een eventueel herstel echter al direct weerstand kunnen vormen, het zal niet eenvoudig zijn om dit proces te breken.

  • Het enige element in deze analyse dat nog pleit voor een stijging is dat we de onderkant van het kanaal s-s' bereikt hebben. Dit vraagt als het ware om een herstel in de richting van lijn s'.
  • Die lijn s' werd vanmorgen doorbroken en daarmee leek de aandelenbeurs vandaag al op een herstel af te stevenen, maar de index dook weer onder lijn s' die vervolgens opnieuw weerstand werd. Het is een patroon dat ik enkele jaren geleden de naam korte breuk gegeven heb, een tijdelijke beweging boven een trendkanaal dat daarna in ere hersteld wordt. De enige remedie om de zaak ten positieve te draaien is middels een nieuwe doorbraak naar boven door lijn s'.

Resumerend:

De AEX index is aangekomen op 490 en staat daarmee in de maandgrafiek op een cruciaal niveau, namelijk op de lange termijn trendlijn g. Zou de beursgraadmeter onder deze lijn komen dan vormt dat de start van een correctie op de lange stijgende trend die we vanaf 2003 kennen. Het hoeft geen betoog dat dit een erg negatieve ontwikkeling zou zijn. Kijken we naar de daggrafiek met Bollinger Bands en de uurgrafiek dan liggen de kaarten slecht. Er is sprake van een scherpe neerwaartse trend en dat blijft voor wat de uurgrafiek betreft zo zolang we onder lijn m' koersen. Alleen de kwartiergrafiek geeft nog enige hoop daar we in die grafiek bij lijn s aangekomen zijn die voor steun en een stijging naar lijn s' zou kunnen zorgen. Structureel kan er evenwel pas verbetering optreden zodra we achtereenvolgens door lijn s', de bodem rond 496,9 en lijn m' breken. Ik moet als technisch analist de lange trendlijn het voordeel van de twijfel geven en ervan uit gaan dat de lijn intact zal blijven. Ik heb daar echter wel enige twijfel bij, laat ik daarom eindigen met de opmerking dat we bij een eventuele daling onder lijn g naar de augustus bodem rond 479,5 gaan. Gaan we zoals de kwartiergrafiek suggereert morgen direct naar boven dan kan dit nog voorkomen worden.

En dan nog dit...

Als ik me baseer op de bewegingen in de USA dan ziet het er ten opzichte van lijn g in onze AEX grafiek niet best uit, laat ik u meenemen naar de Dow Jones grafiek van 19u vanavond.

  • Deze index vond vorige week dinsdag steun rond een voorgaande bodem van begin september en steeg die dag vlot, maar is inmiddels weer terug op dat niveau. De trend is gezien de aanwezigheid van lijn u naar beneden gericht en het heeft er alles van weg dat de Dow Jones vandaag onder 12975 gaat sluiten waar vorige week de lange groene candle ontstond. Daar de graadmeter al onder het 61,8% Fibonacci niveau noteert en ook onder het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200, de rode stippellijn die dus ook geen steun meer kan vormen, staat bij een daling onder 12975 niets meer een voortzetting naar 12518 in de weg. Dit even los van een eventuele verrassing door FED-voorzitter Bernanke, want die zou dan wel eens kunnen beslissen de financiële markten wederom te hulp te schieten met een nieuwe renteverlaging. Enfin, laten we één stap tegelijkertijd nemen en vanavond de aandacht eerst maar eens richten op 12975, want dat is voor de korte termijn in verband met onze lijn g het belangrijkste niveau. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen