ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het Damrak heeft vandaag het gap gesloten dat afgelopen maandag ontstond, daartoe aangezet door zwakte in Azië omtrent de (te) snelle groei van de Chinese economie. Groei is altijd goed zult u misschien zeggen, maar dat is niet het geval. Bij een te snelle groei komt het land op allerlei gebieden zoals prijzen, lonen en waarde stijging van roerende en onroerende goederen in een opwaartse spiraal. Daar zal het land dus wat aan moeten doen, het geëigende instrument daarvoor is een rentestijging. Dat heeft valuta-effecten, het zal de Chinese beurs naar beneden brengen en Chinezen zullen wellicht geld terughalen uit het buitenland. Dat kan zijn uitstraling op de andere beurzen in de wereld hebben, daarom openden de beurzen vanmorgen flink lager.

  • De schade is echter voor een flink deel gerepareerd doordat de onderkant van het gap van maandag steun bood en er vervolgens een geleidelijke stijging ontstond waarmee het verlies tot een half procent beperkt werd. Voor alle duidelijkheid, op het laagste punt kenden we een verlies van 1,4%.

  • Het slot lag uiteindelijk nog licht boven lijn e waar we vanmorgen onder gedoken waren, wat wil zeggen dat de markt nog steeds een poging kan wagen om morgen een uitbraak uit het kanaal eg te realiseren. In de weekgrafiek vinden we lijn e rond 529, dat is morgen dus de cruciale grens om de aandacht op gericht te houden. We staan vandaag met een slot van 528,66 vrijwel op die waarde.

  • Net als de voorgaande dagen zullen het niet de Bollinger Bands zijn die een stijging tegenhouden als het daar niet van mocht komen. Alle lijnen van deze indicator stijgen en de beursgraadmeter staat in de bovenste helft van de banden, wat wijst op een stijgende trend.

  • In de uurgrafiek hebben we nu zowel het gap van maandag als dat van vanochtend gesloten zijn morgen alleen nog maar van doen met de stippellijn op 529,2 en lijn u als potentiële weerstandslijnen. Een doorbraak door beiden zou een positieve ontwikkeling zijn, maar ik wil zolang dat niet gebeurd is van een hervatting van de daling uit gaan omdat ik niet bij voorbaat aan wil nemen dat dergelijke lijnen doorbroken worden. Dat zou overigens wel kunnen gebeuren daar de Amerikaanse beurzen tijdens het schrijven van deze slotanalyse alle verliezen al hebben omgezet in winst. In de VS zitten ze niet zo met de Chinese ontwikkeling, daar is men in de ban van alltime highs en dat geeft de markt extra dynamiek. Het smaakt naar meer.

  • U vindt lijn u en de stippellijn rond 529,2 waar ik bij de uurgrafiek over sprak ook in de kwartiergrafiek terug, op die manier weten we morgenochtend om 09.15u precies waar we ten opzichte van beide lijnen staan. 

  • Behalve op deze lijnen let ik morgenochtend ook op steun ter hoogte van de onderkant van de laatste groep candles rond 528, zouden we daaronder komen dan betekent dat de hervatting van de daling. Er zou dan rond 527,2 en tussen 526 en 526,5 eventueel nog steun gevonden kunnen worden ter hoogte van korte termijn toppen die vandaag gedurende de dag ontstonden. Een daling daaronder zou zeker een neerwaartse voortzetting betekenen.

  • Koersdoelen wil ik in deze fase nog niet noemen. Morgenochtend eerst maar kijken welke keuze de markt maakt en daar kan ik dan de mogelijkheden aan gaan koppelen.

Resumerend:

Het verlies van een half procent van vandaag zal een deel van de markt pijn doen omdat we ermee in de weekgrafiek onder lijn e zijn geraakt, de bovenzijde van het lange termijn trendkanaal in die grafiek waar we afgelopen vrijdag uit leken te gaan breken. Die uitbraak is nu op losse schroeven komen te staan en zal morgen opnieuw moeten worden bevochten. Willen we de uitbraak alsnog realiseren dan zullen we morgen boven 529 moeten sluiten, om dat op een overtuigende manier te kunnen realiseren is in de kwartiergrafiek een doorbraak door potentiële weerstand rond de stippellijn op 529,2 en door lijn u nodig. Blijven we echter onder beide lijnen dan neem ik vooralsnog aan dat we verder zullen dalen, dit omdat ik niet a priori van een doorbraak van dergelijke lijnen uit wil gaan. Bevestiging van dit neerwaarts vervolg moet dan komen uit een daling onder 526. Koersdoelen wil ik zoals opgemerkt niet geven, ik laat de markt eerst een keuze maken alvorens u morgenochtend mogelijke richtpunten te schetsen.

En dan nog dit...

Op 20 februari van dit jaar schreef ik voor het laatst over de prijsvorming van producten als olie, goud, zilver, grondstoffen en dergelijke, commodities die verenigd zijn in de Goldman Sachs Commodity Index. Er is in de tussenliggende tijd zoveel veranderd in deze index dat het de hoogste tijd is om er een keer over te schrijven.

  • De vorige keer was de index teruggekomen boven lijn b, maar bevond zich nog net onder lijn c. Inmiddels heeft er een uitbraak plaatsgehad en is er een opwaartse trendmatige beweging ontstaan waarvan lijn d de ondersteunende trendlijn is. De prijzen van commodities zijn in algemene zin aan het stijgen.
  • Dit past in het beeld van de verborgen inflatie waar ik in het recente verleden meerdere keren over geschreven heb, inflatie die veroorzaakt wordt door de enorme geldgroei in de wereld en zich geleidelijk in meetbare prijsstijgingen van grondstoffen en later ook in hogere prijzen van producten zou kunnen gaan vertalen. In feite doen die prijzen dan niet meer dan zich aanpassen aan de veranderende geldhoeveelheid door met de hoeveelheid geld mee te stijgen.
  • De stijgende trend in deze index betekent dat bedrijven zich voor hogere kosten geplaatst zien, kosten die vroeg of laat ofwel in de te leveren producten terug zullen komen in de vorm van stijgende prijzen ofwel in een verlaging van de winsten in gevallen waarin de hogere kosten niet doorberekend kunnen worden. Stijgende prijzen kunnen alleen met renteverhogingen bestreden worden en dalende winsten zijn al evenmin goed voor de aandelenbeurzen. Het is dus slecht nieuws waarvan de beurs zich echter tot dusverre, gezien de aanhoudende pogingen van deze week om naar boven uit een al stijgend trendkanaal te breken, niets aantrekt. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen