ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het Damrak heeft de voorlaatste beursdag van deze week met een stijging van een half procent afgesloten. Dat lijkt op het eerste gezicht een aardige prestatie, ware het niet dat de beurs op het hoogste punt van de dag 2,7% boven het slot van gisteren stond. Ik refereerde gisteren bij de uurgrafiek al naar drie voorgaande mislukte stijgingspogingen, dit was nummer vier. De vraag is of kopers nog een vijfde poging op zullen weten te brengen. Daar de winst van vandaag in deze daggrafiek geen verandering in het beeld heeft gegeven ga ik in ieder geval nog van een daling uit. De argumenten daarvoor zijn de half januari afgeronde vlag e-s, het op 23 februari voltooide hoofd en schouders patroon met doel 185 en de top die iets onder de bodem uit 2003 217,8 is ontstaan. Dit zijn de zaken die me ertoe brengen om van een daling uit te blijven gaan.

  • Een vierde argument vind ik in de daggrafiek met Bollinger Bands, waar de middellijn ook vandaag weerstand gebleven is.

  • De uurgrafiek geeft een minder eenduidig beeld. De AEX-index brak vandaag naar boven uit het kanaal z-z', maar die beweging zette niet door en werd voor een groot deel teruggedraaid. De grafiek wijst in dit opzicht op een daling.

  • Hier staat tegenover dat de laatste candles ons niet onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 207 - 215 gebracht hebben dat rond 210 ligt. Dit betekent vanuit de Fibonacci methode gezien een kans op een vervolg naar boven is.

  • Ik kijk maar aan wat we morgen ten opzichte van die grens doen. Belanden we onder 210 en ook onder het laagste punt van de laatste candle 209,7 dan gaan we naar 207 of lager. Voor alle zekerheid vermeld ik de richtpunten bij een daling onder 207, dat zijn het 50% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 217 rond 206 en het 61,8% niveau rond 203,4. Beide niveaus zijn lichtgrijs getekend, waarmee ik wil aangeven dat ik nog niet zeker weet of we ze nodig zullen hebben.

  • Hetzelfde geldt voor de Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek, ook hiervan weet ik nog niet zeker of zij morgen benodigd zijn. Dat zijn ze alleen als we morgen stijgen zonder eerst onder 209,7 te zijn geweest. Potentiële weerstandsniveaus zijn dan het 23,6% niveau rond 211, het 38,2% niveau rond 211,7, het 50% niveau rond 212,3 en het 61,8% niveau rond 213. Een eventuele stijging boven 213 zou ons doen terugkeren naar de top van vandaag of hoger.

Resumerend: 

Het Damrak heeft vandaag een winst die op een zeker moment 2,7% bedroeg terug laten lopen naar een plus van 0,5%. Het past in het beeld dat ik gisteren schetste van kopers die bij voortduring blijven proberen een stijging te bewerkstelligen, maar daar niet in slagen. Het kan haast niet anders of zij gooien er op een gegeven moment het bijltje bij neer, maar dat punt is momenteel in ieder geval niet bereikt. Dit wil zeggen dat ik zowel de belangrijke punten naar boven als naar beneden aan moet geven, zodat we voorbereid zijn op alle eventualiteiten. Stijgen we morgen zonder eerst onder 209,7 te zijn geweest dan ligt er rond 211, 211,7, 212,3 en 213 potentiële weerstand. Een stijging boven 213 zou ons naar de top van vandaag rond 215 of hoger brengen. Dalen we morgen dan gaan we naar 207, zouden we door die grens zakken dan komt 206 en later eventueel 203,4 in beeld. De patronen in de daggrafiek en de weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede grafiek op deze pagina maken een daling de komende tijd in mijn ogen het meest waarschijnlijk, al moet ik wel zeggen dat er veel vasthoudendheid is bij partijen die dat dag na dag weer trachten te voorkomen.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de goudprijs, vandaag doe ik dat opnieuw. Het beeld is namelijk wederom veranderd.

  • We bestuderen de daggrafiek van het goud van 19.00u vanavond. Het leek er gisterenavond lange tijd op dat de goudprijs onder de stippellijn rond $893 zou sluiten, wat tot de afronding van een hoofd en schouders patroon zou hebben geleid. De bekendmaking dat de FED voor honderden miljarden staatsleningen en hypotheken in gaat kopen bracht echter verandering in dat beeld. De goudprijs schoot naar boven en keerde terug boven de net doorbroken trendlijn b en de laatste top die was ontstaan. Goud gaat mogelijkerwijs de stijgende trend hervatten.
  • Geheel zeker is dat echter nog niet. In de grafiek ziet u rond $960 het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling. Hier kan weerstand liggen. Wordt het niet doorbroken dan kan er alsnog een daling intreden, al zullen we dat dan pas onder $883 zeker weten. Daar lag gisteren namelijk het laagste punt. Breekt de prijs blijvend door $960 dan volgt een stijging naar $1005 of hoger.
  • De bewegingen van het goud zijn gerelateerd aan die van de dollar, daarom breng ik die munt tot slot ook nog even ter sprake.

  • In mijn ogen is het simpel. Hoe zwakker de dollar, hoe meer dollars leveranciers van commodities in algemene zin voor hun producten zullen willen ontvangen. Het geeft prijsstijgingen in dollars van uiteenlopende producten zoals olie, grondstoffen en metalen en werkt prijsopdrijvend. Dat is nu net wat de wereldeconomie niet kan gebruiken. Bernanke heeft dus mogelijkerwijs in eigen voet (en de onze) geschoten. Zijn beslissing verzwakt namelijk de dollar, hetgeen in de nabije toekomst via de grondstoffen een negatieve uitwerking kan geven op de Amerikaanse en onze economie.
  • Dat de dollar verzwakt blijkt klip en klaar uit de daggrafiek van 19.00u vanavond van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt. Wat kort geleden nog veel weg had van een hoofd en schouders patroon in wording is veranderd in een grafiek met een sterke opwaartse beweging. Eén grens is belangrijk, namelijk die rond $1,386. Wordt die niet doorbroken dan kan de dollar eventueel weer wat aansterken, waarna de kans op bodemvorming rond bijvoorbeeld de voorgaande toppen rond $1,33 of $1,30 en hervatting van de stijging van de euro echter nog erg groot is. Breekt de euro door $1,386 dan volgt met grote waarschijnlijkheid een terugkeer naar $1,47, iets dat ik voor ons internationaal georiënteerde bedrijfsleven dat in belangrijke mate inkomsten in dollars heeft niet hoop. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 19 mrt 2009, 19.38u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 mrt 09.15u: Bovenkant dalend kanaal aangetikt

19 mrt 10.00u: Openingswinst AEX snel verdampt

19 mrt 11.00u: AEX-index toch weer naar boven

19 mrt 12.00u: Vloertje onder de AEX gelegd

19 mrt 13.00u: AEX naar boven uit kanaal

19 mrt 14.00u: Markt kiest positieve invalshoek

19 mrt 15.00u: Toppatroon in uurgrafiek AEX

19 mrt 16.00u: Patroon uurgrafiek niet bevestigd

19 mrt 17.00u: Winst AEX voor groot deel weg

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven