ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Dat de bulls zich op de effectenmarkt nog niet gewonnen geven blijkt wel uit de koersontwikkeling van vandaag. We zijn halverwege de candle van gisteren gesloten en hebben dus een flink deel van het verlies van gisteren teruggehaald. Ik veronderstelde gisteren dat de daling onder lijn w in een beweging naar lijn x zou resulteren, vandaag moet ik daar op zijn minst een vraagteken bij zetten. Daar het echter geenszins uitgesloten is dat we morgen alsnog naar lijn x gaan geef ik u het koersniveau waarop lijn x morgen ligt, dat is rond 485,4. Ik wil proberen uit de rest van de analyse te achterhalen hoe groot de kans daarop nog is.

  • De Bollinger Bands scheppen hierover geen klaarheid. De trend is hoewel de bovenste lijn wat hapert door de positie boven de stijgende middellijn naar boven gericht, ik kan alleen stellen dat de middellijn bij een eventuele daling morgen iets onder 485 steun zou kunnen vormen.

  • Uit de uurgrafiek leren we vandaag meer. Er is namelijk vanmiddag een inverted hammer gevormd die door een rode candle gevolgd en daarmee als toppatroon bevestigd is. Hiermee lijkt de kans dat er alsnog een daling gaat volgen groot.

  • Die conclusie moet ik ook trekken als ik naar de achtbaanrit kijk waar we vanmiddag mee werden geconfronteerd. Het is geen teken van stabiliteit als een beurs een zo snel geboekte winst met dezelfde snelheid weer kwijtraakt.

  • Tegelijkertijd moet ik aan de hand van de laatste candles vaststellen dat onder de grote beleggers die het laatste deel van de handel van oudsher overheersen de bulls nog niet uitgeschakeld zijn, de kopers waren vanaf kwart voor vijf in de meerderheid. Tel daar de absolute gretigheid bij op waarmee beleggers vanaf 14.30u na Amerikaanse cijfers in de markt sprongen en het is duidelijk dat ik geen overhaaste conclusies moet trekken.

  • Openen we morgen hoger en komen we boven 490,6 dan gaan we proberen boven de top te komen die rond 492,5 werd neergezet, een doorbraak van die top zou een zekere gang naar 494 opleveren.

  • Starten we de dag morgen echter lager dan ga ik vooralsnog van een voortzetting naar beneden uit.

Resumerend:

Het is na de achtbaanrit die we met name vanmiddag kenden niet eenvoudig om tot een conclusie te komen. Feit is dat we een winst van ruim 0,6% boekten en dat de bulls dus zeker niet uitgeschakeld zijn. Feit is echter ook dat zij niet konden voorkomen dat er in de uurgrafiek een lagere top werd gevormd en dat het karretje in de achtbaan in de kwartiergrafiek weer net zo hard naar beneden ging als het na Amerikaanse cijfers naar boven was geschoten. Deze lagere top en de grote wispelturigheid die hieruit blijkt voorspellen een daling. Voeg ik hier tot slot voor de volledigheid aan toe dat de grote beleggers zich in het laatste deel van de handel in meerderheid aan de koopkant schaarden dan moge het duidelijk zijn dat er niet zomaar een conclusie te trekken is. Ik blijf daarom voorlopig maar even bij mijn aanname van gisteren dat we naar lijn x gaan, die lijn vinden we morgen rond 485,4. We gaan die kant op als we morgen lager openen waardoor de top op 490,6 een lagere top wordt. Komen we daarentegen boven 490,6 dan moet ik wederom een vraagteken bij mijn aanname plaatsen, we gaan dan namelijk naar 492,5. Een doorbraak van die waarde zou aan mijn onzekerheid een eind maken, daar dat door een beweging naar 494 gevolgd zou worden.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik een woordje zeggen over de manier waarop beurzen tegenwoordig op cijfers reageren, dat is namelijk heel primair en het lijkt wel alsof dat steeds erger wordt. Beleggers lijken geen feiten meer te kunnen combineren, hun focus ligt namelijk steeds maar bij één onderwerp. Momenteel is dat de Amerikaanse renteontwikkeling, ieder macro-economisch cijfer dat er komt wordt direct daarop en ook alleen daarop beoordeeld. Vervolgens volgt een supersnelle reactie en stormt de hele markt als ware het een op hol geslagen kudde dezelfde kant op. Men neemt niet meer de tijd om het boerenverstand te gebruiken, zo bleek vanmiddag wel. Gisteren bleek dat de producenten prijsindex, maatgevend voor wat fabrikanten voor de inkoop betalen, onverwacht sterk was gestegen. Vandaag volgde het bericht dat de consumenten prijsindex conform verwachting en veel minder gestegen was dan de producenten prijsindex. De hogere prijzen die producenten neertellen hebben de consument dus niet bereikt. Simpel redenerend zijn er dan twee mogelijke oorzaken, de eerste is dat producenten de prijzen die zij de consumenten rekenen niet kunnen verhogen en de tweede is dat er een zekere vertraging tussen zit waardoor de consumenten prijsindex pas later op zal gaan lopen, bijvoorbeeld de volgende keer dat deze cijfers bekend worden gemaakt. Een gematigde reactie van de beurs was dus op zijn plaats geweest, want geen van beide opties betreft goed nieuws. Het gaat in de toekomst ofwel ten koste van de bedrijfswinsten of er komt straks toch een hogere inflatie op consumentenniveau. De aandelenmarkt hield zich hier echter niet mee bezig, daar richtte men zich alleen op de inflatiecomponent van het nieuws. Zo kon het gebeuren dat we de ene dag scherp daalden vanwege cijfers die wezen op sterke inflatie en vandaag weer stegen op basis van getallen die duidden op een gematigde inflatie. Snapt u het nog? Ik niet.  -Ad Nooten-

 

Naar boven