ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de daggrafiek van de AEX-index ziet u als laatste candle een groene hammer. De kleur groen geeft aan dat de beurs vandaag winst boekte, waarbij ik opmerk dat die winst beperkt gebleven is tot 0,05%. De hammer wijst op de aanwezigheid van steun, het is in algemene zin een type candle dat aangeeft dat de markt probeert vaste grond onder de voeten te krijgen. Het lichaam van de candle bevindt zich namelijk aan de bovenkant ervan, wat uitwijst dat de index hersteld is van een daling die gedurende de dag plaats vond en de dag in de buurt van de openingskoers van vanmorgen wist af te sluiten. Wordt deze candle gevolgd door een groene candle, dus door een stijging, dan is er sprake van een bodem. Het is morgen dus zaak te gaan kijken of die groene candle er daadwerkelijk komt.

  • Voor dit moment echter wil ik me nog niet teveel laten leiden door de hammer. De beursgraadmeter is vanaf de onderzijde van de vlag e-s immers onderweg naar beneden, op grond waarvan de kans op voortzetting van de daling het grootst is. Een vlag is immers een voortzettingspatroon. Komt het achtereenvolgens van een daling onder de bodem op 227,5 en die op 220,1 dan is deze voortzetting een feit. Ik houd daarom allereerst in de gaten of we naar 227,5 gaan, want dat ligt bij het scenario van de vlag het meest voor de hand. De hammer wijst er wel op dat de aandelenmarkt poogt een afdaling naar 227,5 te voorkomen, ik zal de komende dagen uiteraard nagaan of deze poging succesvol is of niet.

  • De AEX-index heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de onderste lijn bijna bereikt. Deze onderste lijn kan morgen eventueel steun gaan vormen.

  • Het koersverloop werd vandaag gekenmerkt door strijd tussen kopers en verkopers. Rode en groene candles wisselden elkaar af. De beursgraadmeter kwam per saldo echter niet van zijn plaats en bewoog zijwaarts in de richting van lijn q.

  • Die lijn is van belang in verband met de vraag of er nog een poging gaat komen om het gap te sluiten dat gisteren tussen 244,4 en 246,4 ontstond en open bleef. Het is mogelijk dat de markt nog een poging daartoe gaat wagen, maar dat kan pas gebeuren na een doorbraak door lijn q. Ik zal de koersontwikkeling ten opzichte van die lijn dus zeker volgen.

  • In de uurgrafiek ziet u horizontale magenta stippellijnen, dat zijn de Fibonacci niveaus van de stijging 227,5 - 264. We zijn vandaag tot twee keer toe ruim onder het 76,4% gekomen, wat normaliter op een daling naar 227,5 uit zou moeten lopen. Dat is dan ook de waarde waar ik me op richt zolang we onder lijn q blijven.

  • Het slot van vandaag lag bij een ander Fibonacci niveau, namelijk het 76,4% niveau van de laatste daling van vandaag. Stijgen we morgen dan betekent dat direct een aanval op lijn q en de top van vandaag rond 239,8. Een doorbraak door de dalende lijn en deze top zou de start van een poging zijn om naar het gap tussen 244,4 en 246,4 te gaan.
  • Zolang we nog niet door lijn q gebroken zijn neem ik aan dat we verder zullen dalen, want ik heb de vaste gewoonte om niet bij voorbaat van een doorbraak door een trendlijn uit te gaan. Een trend blijft de trend tot het tegendeel blijkt. De bodem rond 227,5 in de daggrafiek is zolang we niet daadwerkelijk door lijn q gebroken zijn het meest plausibele doel.
  • Dalen we morgen direct dan richt ik het vizier meteen al op 227,5, waarvoor ik ter bevestiging vervolgens nog wel een daling onder de dubbele bodem rond 234,4 nodig heb.

Resumerend: 

Er is vandaag een hammer ontstaan in de daggrafiek, hetgeen wijst op de aanwezigheid van steun. Het wachten is nu op de candle van morgen. Is dat een groene candle dan gaat het om een bodem, is het daarentegen een rode candle dan gaan we door naar 227,5. Ik neem zolang we ons onder lijn q in de kwartiergrafiek bevinden aan dat we naar 227,5 zullen gaan, al houd ik het verloop ten opzichte van die lijn in verband met het gap dat tussen 244,4 en 246,4 open gebleven is wel in de gaten. Een eventuele doorbraak door lijn q en de top van vandaag rond 239,8 zou namelijk een poging inluiden om dat gap te bereiken en te sluiten. Stijgen we morgen, maar blijven we onder lijn q, dan is 227,5 het doel waar ik me op richt. Dat geldt uiteraard ook voor het geval we morgen direct dalen. De door mij veronderstelde gang naar dat doel moet dan nog wel bevestigd worden door middel van een daling onder de dubbele bodem die vandaag rond 234,4 ontstond.

En dan nog dit...

Gisteren maakte ik gewag van een belangrijke stap in negatieve zin van de Dow Jones, deze index zakte namelijk door bodems die eerder rond 7845 ontstonden. Het maakt de weg vrij voor een daling naar de bodem uit november vorig jaar rond 7450 en de bodems in de buurt van 7400 uit de jaren 1998, 2002 en 2003. De S&P500 maakte gisteren eveneens een belangrijke beweging, die wil ik u net als die van de Dow niet onthouden.

  • De index is namelijk naar beneden uit het kanaal f - f ' gebroken en dat maakt een test van de bodem rond 770 uit 2002 en de november bodem daar net onder rond 740 geloofwaardig. 
  • Wellicht gaat de Amerikaanse markt nog proberen het gap te sluiten dat gisteren ontstond, maar daar reken ik niet zonder meer op. Het betreft immers omdat deze sprong het definitieve afscheid van het kanaal betekende een zogenaamd breakaway gap. Het kenmerk dat dit type gap onderscheidt van andere gaps is dat het niet noodzakelijkerwijs gesloten wordt. Ik neem daarom zolang er geen duidelijke bodem staat aan dat er een daling naar achtereenvolgens 768 en 740 gaat volgen. 
  • De S&P500 stond om 18.30u echter nog op een lichte winst, waaruit blijkt dat de Amerikaanse beleggers dit nog af proberen te wenden. Vandaag is er wederom een reddingsplan geïntroduceerd, dit keer voor huizenbezitters die hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. De miljardenplannen vliegen ons om de oren. Of het voldoende is om de technisch voor de hand liggende beweging naar beneden te voorkomen waag ik echter te betwijfelen. Tot dusverre heeft immers nog geen enkel plan geholpen, iets waar beleggers zich tot dusverre evenwel nog maar weinig rekenschap van hebben gegeven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 18 feb 2009, 19.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 feb 09.15u: Hogere start, maar winst snel weg

18 feb 10.00u: Stijgingspoging AEX is niet gelukt

18 feb 11.00u: AEX-index gedaald tot onder 76,4%

18 feb 12.00u: Korte termijn bodem van beursindex

18 feb 13.00u: AEX verder gestegen dan ik dacht

18 feb 14.00u: Korte termijn lijn intact gebleven

18 feb 15.00u: Slechte cijfers VS, beurs omhoog

18 feb 16.00u: A'dam te voortvarend gebleken

18 feb 17.00u: Dubbele bodem voor AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven