ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben vandaag een doji gevormd, regelmatig terugkerende lezers onder u weten dat dit een candle is die twijfel aangeeft. Het lichaam is niet meer dan een streepje, wat aangeeft dat opening en slot dicht bij elkaar lagen. De markt heeft geen richting kunnen kiezen en bleef zo dicht bij het slot van gisteren. 

  • Dit betekent dat we nog steeds onder het gap staan dat op 12 mei ontstond en nog niet gesloten is. Voor diegenen onder u die niet weten wat die laatste term betekent, het sluiten van een gap betekent het terugkeren in een gebied dat eerder overgeslagen werd. Komt de koers in het geval van een neerwaarts gap terug ter hoogte van de bovenkant dan noemen we het gap geheel gesloten. De onderkant van het gap vormt rond 464,2 weerstand, wordt die gebroken dan gaan we naar de bovenkant die rond 466,9 ligt. Deze twee waardes zijn dus bij een voortzetting naar boven de achtereenvolgende koersdoelen.

  • De AEX index bevindt zich nog steeds aan de bovenkant van de Bollinger Bands. Deze bovenkant kan weerstand kunnen vormen, net als we daar vandaag op moesten letten dienen we dat ook morgen te doen. Deze weerstand zou kunnen zorgen voor een daling. 

  • Blijft de bovenste lijn echter stijgen en trekken index en lijn samen op naar boven dan fungeert de lijn niet als weerstand, maar wordt door de index bij wijze van spreken uit de weg geduwd.

  • De komende beursdagen moet blijken welk van de twee mogelijkheden het wordt, zolang de index in de buurt van de bovenste lijn is en deze stijgt lijkt de graadmeter met de lijn naar boven te gaan. De indicator leent zich evenwel niet zo goed om vooruit te kijken. Het is een gereedschap waar je achteraf een conclusie uit trekt, laten we daarom maar afwachten.

  • Over de uurgrafiek kan ik kort zijn, de index heeft op lijn j steun gevonden en is dus binnen het kanaal jj' gebleven. Hiermee is de stijgende trend gehandhaafd.

  • De stijging vanaf het punt waarop er steun gevonden werd op lijn j verliep wel langzaam en met kleine candles. De markt liep dus niet over van enthousiasme, waardoor we morgen wel op onze hoede moeten zijn. Een stijging vanaf een trendlijn die moeizaam verloopt vormt nog wel eens een eerste indicatie van een naderende omkeer. Een enkele keer is er een uitzondering op deze vuistregel, namelijk als de markt zoals enkele dagen geleden op cijfers wacht. De cijfers die vanavond komen zijn niet zo belangrijk en morgen komt nog het Amerikaanse consumenten vertrouwen, maar of het gebrek aan kooplust daaraan te wijten is durf ik niet te zeggen.

  • Zolang we ons echter in het kanaal bevinden doen we er goed aan om van een vervolg naar boven uit te gaan, zou de index uit het kanaal breken dan worden we er in ieder geval niet door verrast en kunnen we direct onze verwachtingen aanpassen. Ik zou dan de waarde 457,6 als richtpunt aannemen, dit omdat we de doorbraak van dat niveau nog niet hebben getest.

Resumerend:

Het beeld is door de aarzelende beweging van vandaag eigenlijk niet veranderd. We zijn zolang we in het kanaal jj' blijven achtereenvolgens op weg naar 464,2 en 466,9, respectievelijk de onder- en bovenkant van het nog niet gesloten gap van 12 mei 2006. Een stijging naar 466,9 zou dit gap sluiten, daarna zou een voortzetting naar 478,2 nog steeds aannemelijk zijn. Een daling onder het kanaal jj' zou me ertoe brengen deze verwachting voor me uit te schuiven en eerst van een daling naar de nog niet geteste potentiële steun rond 457,6 te gaan. -Ad Nooten-

En dan nog dit...

De olieprijs maakte vanavond terwijl ik deze slotanalyse aan het schrijven was een beweging die tot een beslissing zou kunnen gaan leiden, reden om in aanvulling tot hetgeen ik er in de 'En dan nog dit...' van 14 augustus naar een tweetal grafieken van vanavond 18.35u te kijken.

  • Links ziet u de weekgrafiek met daarin de lijn b die u op 14 augustus ook zag. U kunt met mij constateren dat de prijs van een vat olie al onder deze lijn noteert, de lijn staat op het punt van breken. Natuurlijk gaat het om een weekgrafiek waardoor de candle morgen pas 'af ' is, maar ik vond het desondanks al de moeite waard om de grafiek te plaatsen.
  • De rechtse grafiek is een daggrafiek waaruit blijkt dat de belangrijkste waarde eigenlijk rond $69,75 ligt waar in juni de voorgaande bodem ontstond. Een daling onder die waarde betekent de start van een neerwaartse correctie, hetgeen natuurlijk niet alleen een drukkend effect op de energieprijzen, maar ook op de koersen van fondsen als Royal Dutch Shell, SBM Offshore en Fugro zou hebben. Deze aandelen bewegen immers voor een belangrijk deel mee met de olieprijs, hoe hoger deze is hoe hoger de winst is die deze bedrijven boeken.
  • Blijft de olieprijs boven $69,75 en stijgt deze weer dan moet de positie waarop de volgende top ontstaat ons meer over de toekomstige ontwikkeling gaan vertellen, dat blijft dan nog even afwachten.
  • Overigens maakte Shell gisteren al een verlaging van de benzineprijs bekend, nadat deze in de termijnhandel al goedkoper was geworden. Speculanten in benzine hebben deze daling van de olieprijs van vandaag waarschijnlijk dus al zien aankomen. -Ad Nooten-

Naar boven