ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Je zou haast gewend raken aan de grote stappen die beursindices tegenwoordig nemen. Vandaag verloor de AEX-index 5,7% terrein en zette daarmee met kracht de neerwaartse trend voort, weer een dag met een grote beweging. We gaan in rap tempo naar beneden, verder in de richting van het koersdoel 218 dat ik afgelopen vrijdag aan de hand van de weekgrafiek noemde. Laat ik voor alle zekerheid nog even in herinnering roepen waarom ik 218 koos. We bevinden ons met onze AEX index onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 en dat maakt een volledige correctie van die stijging plausibel. Dat zou ons dus terug moeten brengen naar 218 (of eventueel lager natuurlijk). Zolang we ons in een dalende trend bevinden, wat het geval is bij een stand onder lijn h, zijn we onderweg naar die grens.

  • Het negatieve beeld wordt versterkt door de situatie bij de Bollinger Bands in de daggrafiek. De trend is sterk dalend, alle lijnen van deze indicator dalen immers scherp en de beursgraadmeter koerst voortdurend aan de onderkant van deze banden.

  • Vanochtend ontstond bij opening een gap, we sloegen een stuk koersgebied over. We zijn vanmiddag teruggekeerd naar de bovenkant van het overgeslagen gebied, waarmee het gap zoals dat heet gesloten is. Daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden.

  • Waar we wel rekening mee moeten houden is met de vlag b-b' waar we vanmiddag naar beneden uitgebroken zijn. Een vlag is een patroon dat over het algemeen halfweg een beweging ontstaat en het patroon bevestigt daardoor de mogelijkheid van een daling naar 218. Het enige dat voor deze voortzetting nog nodig is, is een daling onder de bodem rond 244,7 van vanmorgen.

  • De hammer die als laatste candle gevormd is wijst op de mogelijkheid dat er een bodem gaat ontstaan, dat moet dan morgenochtend nog wel bevestigd worden door middel van een stijging.

  • Vanuit de huidige situatie kan er in principe nog een dubbele bodem rond 244,7 ontstaan, de stippellijn op dat punt kan in theorie namelijk een verdere daling nog voorkomen. Doet er zich een stijging voor dan zou lijn b normaal gesproken weerstand moeten gaan vormen en de opmars moeten stoppen.
  • Een dubbele bodem heeft pas kracht als de tussenliggende top wordt uitgenomen, dan ontstaat namelijk een bodem in de vorm van de letter W. Hier ligt die tussenliggende top rond 262,2, het hoogste punt van de vlag b-b'. Zouden we die waarde passeren dan gaan we wederom een herstelfase in.
  • Zakken we daarentegen door 244,7 dan zetten we onze beweging in de richting van 218 voort, dat is zowel op grond van het lange termijn beeld uit de weekgrafiek als de vlag b-b' die op een daling wijst het best te onderbouwen scenario.

Resumerend:

Grote stappen, snel thuis, dat lijkt het motto van de aandelenmarkt dezer dagen. Thuis is dan volgens het lange termijn beeld de waarde 218, waar we nog altijd naar toe onderweg zijn. Vandaag werd na het sluiten van het gap waarmee we openden een zogenaamde vlag gevormd. Dit is een patroon dat meestal halfweg een beweging ontstaat, wat bevestigt dat we naar 218 kunnen gaan. Het enige niveau waar we in dit verband morgen voor de korte termijn nog op moeten letten is de bodem rond 244,7. Blijven we hierboven dan kan er in principe een dubbele bodem ontstaan, die zoals we zagen echter pas bij een stijging boven 262,2 waarde zou krijgen. Een stijging naar 262,2 is echter ongewis, we mogen bij een stijging immers weerstand verwachten van lijn b. Het ligt meer voor de hand dat we morgen verder dalen, dit is het geval als we ons met onze op slecht weer staande beursbarometer onder 244,7 begeven.

En dan nog dit...

Op 2 september schreef ik voor het laatst over de olieprijs, waarbij ik tot de conclusie kwam dat een koersdoel moeilijk te geven was, maar dat de olieprijs zich onmiskenbaar in een dalende trend bevond. Ik opperde op grond van een patroon in de grafiek nog wel een mogelijk doel van $82. Zeker daarvan was ik echter niet omdat er nog diverse Fibonacci niveaus waren waar eventueel steun zou kunnen liggen. Vandaag een nieuwe blik op het koersverloop van het zwarte goud.

  • Dat zwarte goud wordt zoals u ziet in rap tempo goedkoper. De daling van de olieprijs wordt veroorzaakt door een steeds krachtiger wordende dollar, waardoor olie-exporteurs genoegen nemen met een lagere prijs. Zij hoeven de zwakte van de dollar immers niet zoals voorheen gecompenseerd te zien. De prijs voor een vat olie is inmiddels zover gedaald dat het geen zin heeft nog Fibonacci lijnen over de voorgaande stijging te tekenen, de koers staat namelijk al onder het 76,4% niveau. Dit wil in theorie zeggen dat een daling naar een prijs van $57,50 voor een vat olie tot de mogelijkheden behoort. Gunstig voor de automobilisten en het bedrijfsleven die voor lagere kosten staan, ongunstig voor de Nederlandse Staat die haar aardgasinkomsten, gekoppeld aan de olieprijs, terug ziet lopen. Behalve rond $57,50 kan er ook nog steun liggen rond €67,50, ook daar kan nog een bodem ontstaan. De algehele trend blijft in ieder geval naar beneden gericht zolang de olieprijs onder lijn h koerst. De dalende olieprijs compenseert het inflatieopdrijvende effect van de miljarden verslindende overheidsmaatregelen voor een deel, voor welk deel moet in de toekomst nog blijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 16 okt 2008, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 okt 09.15u: AEX na 15 min al op 7% verlies

16 okt 10.00u: Behoorlijk snel omhoog in gap

16 okt 11.00u: Top, maar nieuwe herstelpoging

16 okt 12.00u: Deel markt kijkt nog naar boven

16 okt 13.00u: AEX-index bijna bij dalende lijn

16 okt 14.00u: Graadmeter dicht bij trendlijn

16 okt 15.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

16 okt 16.15u: Grote vlag in kwartiergrafiek AEX

16 okt 17.00u: Beursindex naar beneden uit vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven