ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft deze week een belangrijke stap naar boven gezet, de index is namelijk boven het 50% Fibonacci niveau gekomen dat rond 482,7 lag. Dit maakt vanuit de Fibonacci methode beredeneerd een beweging naar het 61,8% niveau rond 501,9 aannemelijk.

  • We hebben echter niet alleen met de Fibonacci methode te maken, maar ook met zaken als mogelijke weerstandslijnen. Lijn a' die we vandaag bereikt hebben is zo'n lijn. Deze lijn kan in principe een voortzetting naar de magenta stippellijn rond 501,9 nog voorkomen. We zouden in dat geval aanstaande maandag moeten gaan dalen.

  • Mij bekroop vanmiddag bij de start van de optie expiratie om 15.30u toen ik zag hoe gretig de handel de index naar boven bracht het gevoel dat de stijging van de laatste dagen, om precies te zijn de vreemde terugkeer binnen de wig a-a', wel eens door die optie expiratie veroorzaakt zou kunnen zijn. Op de uitbraak naar beneden uit de wig had immers een daling moeten volgen en geen terugkeer binnen het patroon. We zullen het volgende week weten, dalen we tot onder 476,4 dan was de hele stijging vanaf dat niveau een vooropgezette zaak.

  • Dat is echter op dit moment niet iets waar ik al van uit kan gaan, met een dergelijke vage veronderstelling kun je niets. De trend is naar boven gericht en je moet je nooit en te nimmer verzetten tegen de trend. Zou de index naar boven door lijn a' breken dan wordt mijn ongelijk bewezen en gaan we door naar 501,9.

  • Dat een voortzetting van de stijging zeer wel mogelijk is blijkt zonneklaar uit de daggrafiek met Bollinger Bands. U kijkt naar een indicator waarvan alle lijnen stijgen en de index bij voortduring in de buurt van de bovenste lijn verkeert, hetgeen een fraaie stijgende trend betekent.

  • Voor aanstaande maandag zijn de opwaartse mogelijkheden echter beperkt omdat de bovenste lijn weerstand vormt. De index kan daar wel iets boven komen, maar niet veel. De stijgende trend blijft nochtans intact zolang we ons boven de middellijn bevinden.

  • Om volgende week te kunnen bepalen of en zo ja wanneer er sprake is van de daling die eigenlijk op de uitbraak uit de wig a-a' had moeten volgen maak ik gebruik van Fibonacci lijnen over de stijging 476,4 - 494,9. Het 61,8% niveau rond 483,4 is cruciaal in deze, zouden we daaronder belanden dan geeft dat de hervatting van de daling aan.

  • Zolang we echter op of boven 483,4 staan is dat niet het geval. Niet alleen het 61,8% niveau rond 483,4 zou dan nog steun kunnen vormen, maar ook de niveaus op 487,8 en 485,6, respectievelijk het 38,2% en het 50% niveau.

  • Daarnaast zou lijn a ook nog opnieuw steun kunnen blijken, al verwacht ik dat eigenlijk niet. De rol van deze lijn lijkt na de terugkeer erboven uitgespeeld.

  • Voorlopig moeten we in ieder geval dus de blik naar boven houden, iets dat de markt gezien de laatste candle ook doet. Het is een zogenaamde hammer en dat wijst op steun.

  • Wat die steun waard is zal volgende week maandag blijken. Veren we direct op dan kan het van een volgende poging komen om lijn a' uit te nemen.
  • Dat is echter niet noodzakelijkerwijs wat er zou kunnen gebeuren. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de poging van vandaag alleen te maken had met de handel die de index opties op een zo hoog mogelijk niveau wilde laten expireren. Is deze veronderstelling juist dan zouden we verder moeten dalen, allereerst onder 489,7, waarna we op de bij de uurgrafiek genoemde niveaus 487,8, 485,6 en 483,4 kunnen gaan letten om vast te stellen of het om een tijdelijke daling gaat of een blijvende. Hiervoor is de grens 483,4 zoals ik schreef onderscheidend.

Resumerend:

De AEX-index heeft vandaag de bovenkant van de wig a-a' bereikt waarbinnen we afgelopen woensdag, na een uitbraak de dag ervoor, terugkeerden. Deze bovenzijde vormde weerstand en kan in principe een verdere stijging blokkeren. Lijn a' bepaalt op deze manier of we al dan niet doorgaan naar het 61,8% niveau rond 501,9 in de weekgrafiek. Breken we door de lijn dan is dat de waarde waar we naar toe gaan, doen we dat niet dan hangt het vervolg van de beweging ten opzichte van het 61,8% niveau rond 483,4 in de uurgrafiek af. Een koers onder die grens betekent dat we de daling oppakken die we eigenlijk na de uitbraak uit de wig hadden moeten zien. Maken we voor het geval we volgende week dalen daarentegen op 487,8, 485,6 of 483,4 een bodem dan blijft de mogelijkheid op een verdere stijging bestaan.

En dan nog dit...

We zijn met onze index naar boven door weerstand rond de bodems van vorig jaar augustus en november gebroken, daarmee de oude wet in de technische analyse dat oude steun weerstand wordt tartend. We zijn de grens 480 waar die bodems lagen en het 50% niveau rond 482,7 daar net boven voorbijgestreefd. Alom lees je dat dit een koopsignaal is en strikt genomen is dat ook zo. Wat we echter niet moeten vergeten is dat het om lange termijn bewegingen gaat, of er dan een top rond 480 of 495 ontstaat maakt straks in de maandgrafiek niet veel uit. Overshoots, tijdelijke overschrijdingen van lange termijn steun- of weerstandsniveaus, zijn in zo'n grafiek aan de orde van de dag. De consequentie is dat we zorgvuldig zullen moeten controleren dat we niet meer terugkeren onder de genoemde grenzen. Doen we dat namelijk toch dan kan er sprake van zo'n overshoot. Grote partijen die belang hebben bij een verdere stijging kennen grenzen als 480 en 482,7 als geen ander en zullen de afgelopen tijd hun beste beentje voorgezet hebben om de beursgraadmeter deze barrières te laten nemen. Voeg daar partijen aan toe die door expiratiebelangen gedreven een handje hielpen en je hebt een doorbraak. Zuiver gezien is dat ook echt een doorbraak, in de zin dat het een koopsignaal is. Geef je echter wat ruimte aan het idee dat het nog een overshoot zou kunnen blijken te zijn dan geeft dat de komende week alle reden om kritisch te blijven kijken naar het koersverloop en dat is dan ook precies wat ik ga doen. Ik wil open blijven staan voor zowel een stijging als een daling, om in beide gevallen uiteraard de markt te volgen. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 16 mei 2008, 19.45u)

 

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen