ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het sentiment was vandaag geheel tegengesteld aan dat van vrijdag. We eindigden die vrijdag vol optimisme op het hoogste punt van de dag, terwijl we vandaag met een verlies van bijna 1,1% afsloten en vrijwel op het laagste punt van de dag eindigden. Lijn w sneuvelde onder het geweld, maar lijn p' wist nog stand te houden als steunlijn. Hierdoor wisten we nog wel het opwaarts perspectief te behouden. Zou de AEX-index morgen direct stijgen dan blijft deze lijn intact en kunnen we toch nog proberen de top rond 564 te bereiken. Zakken we daarentegen door lijn p' dan hangt dat af van de plaats waar we vervolgens steun vinden, waarvoor ik in de uurgrafiek mogelijke steunniveaus zal benoemen.

  • Voordat ik daar naar toe ga neem ik echter eerst de situatie in de Bollinger Bands door. Hier is de stijgende trend door de daling van vandaag nog geenszins verstoord, waardoor de daling er wat minder alarmerend uit ziet. We kunnen in deze grafiek terugzakken naar de middellijn zonder de opwaartse trend te beëindigen.

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat we vandaag precies op lijn p' gesloten zijn. Hierdoor zal morgen direct blijken of deze lijn wederom steun vormt en dat is een belangrijk gegeven voor het vervolg.

  • Om zowel richtpunten voor een stijging als voor een daling onder lijn p' te hebben maak ik gebruik van twee sets Fibonacci lijnen. De eerste set ziet u in de uurgrafiek. Een daling onder lijn p' zou leiden tot een daling naar het 38,2% niveau rond 551,2, het 50% niveau rond 548,6 of het 61,8% niveau rond 546. Eventueel zouden de stippellijnen rond 552 en 549 ook nog steun kunnen bieden. Het laat zich niet voorspellen naar welk niveau we in het geval van een daling gaan, het is het beste om bij ieder van de genoemde punten uit te kijken naar aanwijzingen voor bodemvorming.

  • De tweede set Fibonacci lijnen plaatste ik in de kwartiergrafiek. Let wel, deze zijn alleen geldig als we niet onder het laagste punt van vandaag komen. Stijgen we morgen direct dan zijn het 38,2% niveau rond 555,2, het 50% niveau rond 556 en het 61,8% niveau rond 556,7 mogelijke weerstandsniveaus. Het laatste is vanuit de Fibonacci theorie sowieso al het belangrijkste niveau, maar wint hier nog aan belang omdat het op een haar na samenvalt met de stippellijn door een bodem van vanmorgen. Boven 556,7 zouden de kopers de macht weer van de verkopers overnemen.

Resumerend:

Een candle als die vandaag in de daggrafiek voorspelt meestal niet veel goeds. Het sentiment heeft een complete draai gemaakt en dat is vaak een onderdeel van topvorming. In dit geval zouden we echter nog steun kunnen ondervinden van lijn p' en bovendien zou in het geval van een daling onder die lijn de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek de stijgende trend nog kunnen redden. Voorlopig is er dus nog geen reden om al over een omkeer te praten. Morgen let ik op de beweging ten opzichte van lijn p'. Geeft die morgen direct steun zonder dat we nog onder het laagste punt van vandaag komen dan vinden we rond 555,2, 556 en 556,7 potentiële weerstandsniveaus. Dalen we daarentegen tot onder lijn p' dan zou er rond 552, 551,2, 549, 548,6 of 546 een bodem kunnen ontstaan. U ziet dat we in beide gevallen meerdere punten hebben waar de zaak weer kan keren, meer duidelijkheid hebben we feitelijk pas bij een daling onder 546 of een stijging boven 556,7.

En dan nog dit...

Het is de hoogste tijd om de dollar weer eens onder de loep te nemen, want er staat weer een beweging in de grafiek die de moeite van het bespreken waard is.

  • Ik gaf u op 28 september een koersdoel van $1,435 en besloot me toen ik daar op 4 oktober na een daling opnieuw over schreef aan te houden. We zijn gisteren met een hoogste koers van $1,4322 erg dicht bij deze waarde gekomen, maar daarbij is een zogenaamde inverted hammer ontstaan. De kopers van euro's ten koste van dollars kregen last van tegenwind waardoor de koers van de euro na een aanvankelijke stijging tot boven de laatste top terug moest naar een koers rond het startpunt van de dag. De conclusie is dat het niet zeker meer is dat de euro op de korte termijn de stijging nog door zal weten te zetten, het is zaak dat te controleren. Hier moet ik wel aan toevoegen dat het volume op zondag een stuk lager is dan op een doordeweekse dag, wat de candle minder betrouwbaar maakt.
  • Laat ik daarom voor de zekerheid een voortgang naar boven niet geheel uitsluiten. Komt de euro boven $1,4322 dan volgt een voortzetting naar boven waarbij $1,435 en waarschijnlijk ook de lichtgrijze lijn met het vraagteken bereikt zal worden die ik vorige keer parallel aan lijn i tekende. 
  • Komt de euro daarentegen onder $1,401 dan wordt de dollar sterker, iets dat uiteraard goed zou zijn voor dollargevoelige bedrijven waarvan wij er nogal wat in onze AEX index hebben. Voor een stijging geldt vanzelfsprekend het tegenovergestelde, dat zou geen goed nieuws zijn en in de toekomst negatief uitwerken op de cijfers van vele beursgenoteerde ondernemingen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen