ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is in deze grafiek niet goed te zien, maar we zijn de dag na een daling van 5,2% onder lijn s geëindigd. Deze lijn is de onderste lijn van de vlag e-s, het patroon dat al enige tijd een daling voorspelt. U moet deze vlag overigens wel ten opzichte van de beweging vanaf augustus vorig jaar zien, niet in relatie tot het laatste deel van de daling van 291,1 naar 220,1. De vlag is ten opzichte van die laatste beweging te lang, maar heeft geldige proporties in verhouding met de daling 416,4 - 220,1. Dit is overigens in de weekgrafiek beter te zien zoals ik vanmorgen in de update van 10u betoogde. De uitbraak uit de vlag betekent dat er een daling kan volgen ter grootte van de aan de vlag voorafgaande daling, wat een lange termijn koersdoel van ongeveer 85 punten geeft. U leest het goed, vijfentachtig punten.

  • Voordat ik dit extreem lage richtpunt serieus neem moet er eerst nog wel wat water door de Rijn stromen, er zijn drie voorwaardes waar de AEX aan moet voldoen. De eerste is dat de graadmeter niet terug mag keren binnen de vlag. Het slot van vandaag lag dermate licht onder lijn s dat ik daar op dit moment nog geen zekerheid over heb. Er is namelijk maar een geringe stijging nodig om ons terug te doen keren binnen het patroon. De tweede voorwaarde is dat de beursgraadmeter onder de bodem rond 220,1 van vorig jaar beland en dat ook vrij snel doet. De derde voorwaarde is dat er een daling ontstaat waarvan de dalingssnelheid overeen komt met die van vorig jaar. Er zal vanaf de huidige positie dus een dalende trendlijn moeten ontstaan die min of meer parallel loopt aan lijn t die ik vorig jaar langs de daling tekende. 

  • Ik besef dat ik de schijn tegen heb, alleen al het uitspreken van het getal vijfentachtig zal me voor velen buiten de realiteit plaatsen. Ik heb echter de gewoonte om elke grafiek, welke dan ook, langs dezelfde meetlat te leggen. Een vlag is een vlag, ik mag de uitkomst niet negeren om het simpele feit dat het patroon een extreem laag doel oplevert.

  • Wat ik wel ga doen is de beweging naar beneden in stukken hakken. Daartoe heb ik Fibonacci lijnen geplaatst over de stijging 220,1 - 271,9. Het eerste niveau waar steun kan liggen is het 50% niveau rond 246, het tweede het 61,8% niveau rond 239,9. Beiden kunnen de index eventueel nog terug naar boven sturen. Het eerste van de twee hebben we bereikt, we zijn er net boven gesloten. Morgen moet blijken of we de vervolgstap naar 239,9 gaan maken, op 220,1 wil ik mijn aandacht pas richten zodra we onder 239,9 geraken.

  • De Bollinger Bands geven ons in ieder geval ruimte voor een daling naar de onderste lijn van het patroon. Die lijn geldt door de daling van vandaag tot onder de middellijn namelijk als potentiële steunlijn.

  • In de uurgrafiek is goed te zien dat de daling onder lijn s nog gering is. De laatste candle is bovendien een hammer en dat is een candle die wijst op steun. De magenta stippellijn is het 50% niveau dat ik overgenomen heb uit de daggrafiek. U ziet dat de hammer hier doorheen prikt, maar er met het lichaam nog boven ligt. Dit betekent dat er morgen eventueel een bodem zou kunnen ontstaan.

  • De elkaar afwisselende rode en groene candles die in het laatste deel van de handelsdag ontstonden wijzen op strijd. Het ene kwartier waren de kopers het sterkst, het andere kwartier de verkopers. Uiteindelijk echter wisten de kopers ons dichtbij lijn s te houden, daarmee de optie van een terugkeer boven lijn s open houdend.
  • Morgenochtend is lijn s uiteraard dé lijn om op te letten. Keren we namelijk terug boven de lijn dan wordt de uitbraak teruggedraaid en moet uit de dan volgende stijging blijken in hoeverre kopers de daling definitief af kunnen wenden.
  • Komen we echter onder het laagste punt van vandaag 245,1 dan gaan we door naar het 61,8% niveau dat in de uurgrafiek en de daggrafiek rond 239,9 gelegen is. Daar gaan we dan bekijken of we ons op 220,1 kunnen gaan richten of toch op een herstel. Het 61,8% niveau is in ieder geval een potentieel steunniveau.

Resumerend: 

De AEX-index is vandaag 5,2% gedaald en onder de vlag e-s gesloten. Het gaat om een uitbraak uit deze vlag, zij het dat het vanwege het feit dat we vlakbij lijn s geëindigd zijn nog om een geringe uitbraak gaat. Kopers hebben de index in het laatste deel van de beursdag namelijk vlak onder lijn s doen sluiten, wat zoals we in de kwartiergrafiek zagen gepaard ging met nogal wat strijd. Er staat ook nogal wat op het spel, de vlag geeft ons namelijk het extreem lage koersdoel van vijfentachtig punten. Op die waarde wil ik me nog niet richten, eerst wil ik morgen kijken of de uitbraak in stand blijft. We hebben vandaag namelijk het 50% niveau van de stijging 220,1 - 271,9 bereikt, wat in potentie een niveau is waar bodemvorming kan optreden. De AEX dient zich morgen dan wel onverwijld boven lijn s te begeven, waarna kopers vervolgens zullen moeten laten zien wat zij waard zijn. Blijven we onder lijn s en komen we onder 245,1 dan wordt 239,9 het eerstvolgende doelwit, daar ligt het 61,8% niveau in de daggrafiek. Pas daaronder kijk ik verder naar 220,1. Voor de korte termijn telt echter maar één zaak, namelijk de vraag of we op het 50% niveau 246 of het 61,8% niveau 239,9 een bodem gaan vormen. Op een daling naar en onder 220,1 richt ik me vanwege de mogelijke steun van beide niveaus nog niet, al heb ik vanavond wel even moeten slikken toen ik het koersdoel van de vlag berekende. Het zal toch niet gebeuren dat we naar 85 gaan, dat zou een werkelijk dramatische gebeurtenis zijn waar ik nog maar even niet aan moet denken.

En dan nog dit...

Het podium is vanavond voor de Dow Jones die vandaag een belangrijk potentieel steunniveau doorbrak.

  • De Dow Jones vond vorige maand drie keer steun rond 8365, maar is daar vandaag onder invloed van sterk tegenvallende detailhandelsverkopen in de VS doorheen gezakt. Het is een belangrijke stap, uiteraard in negatieve zin.
  • Er zijn twee mogelijke steunniveaus alvorens we de blik op de bodem van november vorig jaar moeten richten, dat zijn het 50% niveau rond 8235 en het 61,8% niveau rond 8050. De Dow staat onder het eerste niveau, volgt er vanavond echter een slot boven 8235 dan moeten we het niveau als ongebroken beschouwen en kan er nog een stijgingspoging volgen. Valt het slot onder 8235 dan gaat de index naar ik op grond van de Fibonacci theorie aanneem naar 8050, daar kan mogelijkerwijs steun liggen. Een gang naar de bodem van vorig jaar komt pas in beeld zodra Wallstreet voor de Dow Jones een dagslot onder 8050 op laat tekenen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 14 januari 2009, 20.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 jan 09.15u: Start AEX met sprong naar boven

14 jan 10.00u: AEX-index is winst al weer kwijt

14 jan 11.00u: Toppatroon uurgrafiek is bevestigd

14 jan 12.00u: Vooralsnog steun bij 76,4% niveau

14 jan 13.00u: AEX op cruciaal niveau aanbeland

14 jan 14.00u: Index nog niet door steun gezakt

14 jan 15.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

14 jan 16.00u: 61,8% niveau nog niet doorbroken

14 jan 17.00u: Index lijkt vandaag uit te breken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven