ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index boekte vandaag een winst van 1,27% en dat dwingt me tot een koerswijziging. We zijn zoals u aan de Fibonacci lijnen in bovenstaande grafiek kunt zien namelijk boven het 61,8% niveau van de daling 497,6 - 470,5 gesloten en dat maakt vanuit de Fibonacci methode een voortzetting naar boven het meest waarschijnlijk. Na het passeren van dit niveau volgt namelijk meestal een beweging naar het 100% niveau waarmee de voorgaande beweging dus geheel wordt gecorrigeerd. Dit maakt dat ik als koersdoel 497,6 moet nemen, waarbij ik onderweg in de buurt van het niet in de grafiek getekende 76,4% niveau rond 491,3 voor alle zekerheid nog wel verifieer dat er zich daar geen topvorming voordoet.

  • Ik hanteerde tot gisteren een koersdoel van 464,5 en baseerde me op het gegeven dat er een bodem was gevormd die precies tussen het 23,6% en het 38,2% niveau van de stijging 409,6 - 498,4 in lag, lijnen die ik inmiddels uit de grafiek verwijderd heb. Daar een bodem tussen twee niveaus in een ongewone gebeurtenis is ging ik er van uit dat we op een later moment alsnog naar 464,5 zouden gaan. Het ziet er naar uit dat ik me heb vergist.

  • Ik wil nog één klein voorbehoud maken. Zou de index morgen een daling laten zien en weer ónder het 61,8% niveau dat rond 487,3 ligt sluiten dan is het 61,8% niveau niet in voldoende mate gebroken om al van een voortzetting naar boven uit te gaan. Ik zal mijn verwachting dan af laten hangen van het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 482,4 die we vandaag direct bij opening al doorbraken. Zouden we terugvallen onder die waarde dan val ik terug op het doel 464,5, dit omdat de stippellijn op 482,4 na vandaag absoluut steun zou moeten gaan vormen. Ik neem dan het risico dat u me dan mogelijk een draaikont noemt maar op de koop toe.

  • Het ziet er echter als ik een blik werp op de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek niet naar uit dat we gaan dalen. De index is namelijk door de middellijn gebroken en dat schept de mogelijkheid voor een beweging naar de bovenste band. De markt heeft met deze doorbraak een belangrijke stap in positieve zin gezet. Alleen een daling onder de middellijn die morgen rond 483 loopt zou dit weer terugdraaien, maar dat is niet iets waar we bij voorbaat rekening mee moeten of kunnen houden. Het meest logisch is het als we nu boven de middellijn blijven.

  • De kopers die gisteren vanaf 16.15u een stijging veroorzaakten blijken achteraf het gelijk aan hun zijde te hebben gehad. Zij namen de gok om voorafgaand aan het rentebesluit fors in de markt te stappen en dat pakte omdat er vanochtend een stijging volgde goed uit. Het is overigens nog steeds niet iets dat ik ook gedaan zou hebben, ik geef er de voorkeur aan om op momenten als gisteravond behoudens redelijk lang lopende posities niet in de markt te zijn.

  • De dichtstbijzijnde weerstand in de uurgrafiek vinden we rond 494,4 waar op 22 november een top ontstond, die waarde moeten we voor het geval we verder stijgen onthouden.

  • De markt blijkt niet bepaald bang voor een terugval te zijn, er ontstond namelijk pas vanaf 17u een hele kleine daling en voor de rest werd de dag gekenmerkt door groene candles. De Amsterdamse belegger blikt optimistisch vooruit naar de dag van morgen.

  • Op die dag van morgen ligt mijn focus bij opening op de grenzen 489,5 en 487,7. Op 489,5 vinden we een dubbele top die zich zowel als een tijdelijke top als tot een blijvende top zou kunnen manifesteren. Tijdelijk is het vanzelfsprekend zodra we door 489,5 breken, we gaan dan door naar de waarde 491,3 die ik bij de daggrafiek noemde, 494,4 in de uurgrafiek en later dan eventueel nog naar 497,6.

  • De top wordt een blijvertje als we onder de tussen de toppen in liggende bodem zouden komen die op 487,7 ligt, dat zou de start van een neerwaartse correctie op de laatste stijging zijn. Ik zou in dat geval als korte termijn oriëntatiepunt de stippellijn op 482,4 nemen die ik uit de daggrafiek over heb genomen en die samen met lijn v steun zou moeten vormen. Zouden we op of boven die lijnen een bodem maken dan zou dat een basis zijn voor een volgende beweging naar boven. De index zou dan om de stijging vorm te geven wel opnieuw boven het 61,8% niveau in de daggrafiek moeten komen om dat dan alsnog te breken.

Resumerend:

Het ziet er naar uit dat ik moet buigen voor het koersverloop van de AEX index, in die zin dat ik mijn koersdoel 464,5 hoogstwaarschijnlijk los moet laten. Er is nog één scenario denkbaar waarin we toch nog naar die waarde toegaan, namelijk in het geval van een daling tot onder 482,4. Het is op dit moment echter niet reëel om daar van uit te gaan, dat niveau werd vandaag overtuigend doorbroken en dat betekent dat we er van uit moeten gaan dat er daar steun ligt. Het is reëler om te veronderstellen dat we via 491,3 en 494,4 waar we de index moeten controleren op mogelijke topvorming verder gaan stijgen naar 497,6. Komen we morgen boven de dubbele top die in de kwartiergrafiek rond 489,5 is ontstaan dan zijn dat de waardes waar we ons op kunnen gaan richten. Belanden we daarentegen onder 487,7 dan wordt de voorzetting afhankelijk van de plaats waar we vervolgens een bodem gaan vormen. Is dat zoals je na vandaag zou mogen verwachten op of boven 482,4 en lijn v in de kwartiergrafiek dan kan opnieuw worden geprobeerd om het 61,8% niveau te breken, in dat geval zou namelijk een hernieuwde stijging boven 487,3 nodig zijn om aan de waardes 491,3, 494,4 en 497,6 te kunnen gaan denken.

En dan nog dit...

De olieprijs speelt de laatste tijd eigenlijk geen rol meer in het koersverloop, terecht omdat er nog geen afgeronde bodem in de grafieken staat. U ziet hieronder de daggrafiek van het januari contract light sweet crude.

 

  • De olieprijs brak hier eind november naar boven uit het dalend kanaal, maar wist de blauwe lijn door een rij toppen vervolgens niet overtuigend te doorbreken. Op 5 december ontstond er een engulfing bearish line waarmee de opwaartse beweging werd afgekapt, sindsdien daalt de olieprijs langs de bovenkant van het kanaal. Van een bodem zou pas sprake zijn als de prijs van een vat olie boven €64 uit zou komen, wat een stijging naar ongeveer $66,70 tot gevolg zou hebben. Daar ligt namelijk het 38,2% Fibonacci niveau van de daling uit de maanden juli - november. De koers zou natuurlijk ook naar het 50% niveau rond $69,45 of het 61,8% niveau rond €72,20 op kunnen lopen, maar dat is nu nog niet te voorzien.

  • Eerst moeten we daarvoor echter een olieprijs boven $64 zien, zolang er die niet is moeten we ook de onderkant in de gaten houden. Een eventuele daling onder $58 zou een voortzetting naar beneden inhouden. Zolang de prijs echter boven het kanaal blijft is de kans op een stijging wel het grootst. -Ad Nooten-

 

Naar boven