ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beursindex is vandaag de bovenkant van het kanaal xl' tot op een haar na genaderd. Ga ik er van uit dat de index niet naar boven door lijn l' zal breken dan is de potentie morgen beperkt tot 494,2. Het is mijn gewoonte om niet bij voorbaat van een doorbraak uit te gaan, de kans dat een dergelijke lijn de begrenzing van de stijging vormt is nu eenmaal groter dan de kans op een doorbraak. 

  • Dit wil overigens niet zeggen dat ik zo'n doorbraak geheel uitsluit, zo ver wil ik nu ook weer niet gaan. Laat ik u daarom vertellen dat zo'n beweging mocht die zich voordoen de AEX index naar lijn e zou brengen, de bovenkant van het grote kanaal ge dat u in de analyse van afgelopen vrijdag heeft kunnen zien.

  • Allereerst echter ga ik de komende dagen kijken of er zich rond lijn l' topvorming voor gaat doen, dat lijkt me namelijk het meest voor de hand liggend.

  • Hoewel de Bollinger Bands natuurlijk nog steeds een prachtige stijgende trend laten zien is ook hier de koerspotentie van morgen tot enkele punten beperkt, al is niet precies aan te geven hoeveel. De index komt wel eens een stukje boven deze indicator, maar dat is over het algemeen beperkt tot enkele punten. De bovenste lijn vormt weerstand en valt momenteel ongeveer samen met lijn l', ook hier dus wellicht een kleine stijging, maar niet veel meer dan dat.

  • De uurgrafiek laat ons wat nauwkeuriger zien hoe dicht we ons bij lijn l' bevinden, bij opening ligt de lijn morgen op 493,8 en aan die stand ga ik de openingskoers van de AEX index morgen dan ook relateren.

  • Waar ik natuurlijk verder op let is op lijn u, maar daarvoor kan ik u beter meenemen naar de kwartiergrafiek.

  • Blijven we morgen boven lijn u of het intraday lijntje dat ik daar net boven tekende dan blijft de opwaartse trend intact, komen we daaronder dan hangt het van het verloop rond de stippellijn rond 490,2 af die voor behoud van de stijgende tendens steun zou moeten vormen.

Resumerend:

De AEX index is vandaag de bovenkant van het kanaal xl' tot een haar na genaderd. Omdat ik niet bij voorbaat van een doorbraak naar boven uit wil gaan neem ik op grond hiervan aan dat de potentie morgen op grond van de daggrafiek beperkt is tot ongeveer 494,2. Zou het toch van een doorbraak komen dan pas ik mijn aanname vanzelfsprekend aan, dat zou namelijk lijn e in de daggrafiek tot koersdoel maken, waardoor de index enkele punten boven de 500 punten grens uit zou kunnen komen. Meestal vormt de bovenkant van een kanaal echter een begrenzing, laat ik daar daarom ook in dit geval maar van uit gaan en zoeken naar mogelijke topvorming. Morgen ligt lijn l' in de uurgrafiek bij opening rond 493,8 en daar ga ik dus eerst op letten. Weten we die te breken dan komt 494,2 als weerstand in beeld waar lijn l' in de daggrafiek ligt. Verder ligt mijn aandacht bij lijn u in de kwartiergrafiek, blijven we boven die lijn dan zijn we onderweg naar lijn l' of een stand daarboven. Komen we onder lijn u dan kan de stippellijn rond 490,2 vervolgens nog voor behoud van de beweging naar boven zorgen, maar ik let dan zeker op een mogelijke omslag.

En dan nog dit...

"From jet engines to power generation, financial services to plastics, and medical imaging to news and information, GE people worldwide are dedicated to turning imaginative ideas into leading products and services that help solve some of the world's toughest problems." Met deze woorden beschrijft General Electric wat het bedrijf voor ons kan betekenen. Het is het grootste en breedste conglomeraat ter wereld en uiterst succesvol op een brede variëteit van gebieden. Deze onderneming toont aan dat een grote diversiteit in de gevoerde producten geen enkel probleem voor een succesvolle bedrijfsvoering en winstgroei hoeft te betekenen. Dit brengt me bij de gebeurtenissen rond het Nederlandse Stork. Het zou te ver voeren om dat bedrijf te vergelijken met GE, maar in zekere zin lijken beide ondernemingen wel op elkaar. Ook Stork is namelijk op uiteenlopende gebieden actief, zij het op veel kleinere schaal dan GE. Beweren dat de delen van zo'n bedrijf betere kansen hebben dan de onderneming als geheel zoals dat wordt gesteld door een tweetal grote hedgefunds die 30% van de aandelen Stork in handen hebben is dan ook een gotspe. GE bewijst dagelijks dat ook een conglomeraat van bedrijven een uitstekende positie kan verwerven. Het gaat de beleggers Centaurus en Paulson naar mijn mening dan ook om wat anders, namelijk om korte termijn gewin. Zij geven niets om continuïteit en werkgelegenheid noch om het bedrijf, 'uitkleden die zaak en cashen' is het motto. Zij hebben het overigens ook op Ahold gemunt en wie weet hebben zij ook nog andere bedrijven op het oog. De aandeelhouders zijn de afgelopen jaren bij Stork niets te kort gekomen, dat blijkt wel uit onderstaande grafiek. Het aandeel kent net als vele bedrijven sinds 2003 een fraaie stijgende trend waarbij de beurskoers vanaf het laagste punt in 2003 meer dan vertienvoudigd is. Het bedrijf heeft gedaan wat maar weinig ondernemingen hebben weten te doen, het is boven de top gekomen die het voorafgaand aan de economische malaise heeft gemaakt. De opmerking dat Stork te weinig aandeelhouderswaarde levert is dan ook absolute onzin en wat mij betreft blijft Stork het conglomeraat dat het is. De aandeelhouders die vandaag in de RAI bijeen waren dat echter niet met me eens, 86,5% van hen bleek namelijk vóór splitsing. De vraag is nu wat het management van Stork met dit besluit gaat doen, als zij het naast zich neerleggen volgt een lange periode van strijd waar op een gegeven moment de ondernemingskamer de beslissing zal moeten vellen. Dat wordt een lange periode van onrust, wat me niet goed lijkt voor de koers van de stukken. Wellicht bijten Centaurus en Paulson daarmee dus ondanks de overwinning van vandaag uiteindelijk in hun eigen staart. -Ad Nooten-

 

Naar boven