ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Team AEX heeft rond 390 een verdediging opgesteld waar Foppe de Haan jaloers op zou zijn, zo dacht ik vanmiddag toen ik de AEX-index vanaf 16.00u zag stijgen van een dagwinst van 0,4% naar 1,8%. Wat beleggers ertoe drijft om zo kort voor het weekend zo fors te kopen weet ik niet, daar kan ik alleen maar naar gissen. Ik vermoed dat men massaal gokt op een dit weekend bekend te maken reddingsplan voor of overname van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De Amerikaanse overheid heeft heel wat losgemaakt door Bear Stearns, Fannie Mae en Freddie Mac van een ondergang te behoeden. Beleggers zijn er klaarblijkelijk van overtuigd dat de overheid álle banken die in problemen geraken in de moederschoot zal koesteren zoals zij dat met deze drie heeft gedaan. Het zal mij benieuwen. Een overheid die aan de ene kant de vrije markt predikt en aan de andere kant ondernemingen -want dat zijn banken uiteindelijk- van faillissement behoedt door ze te onttrekken aan die vrije markt is niet erg geloofwaardig. Zij brengt zichzelf naarmate het beroep dat op de hulp wordt gedaan groter wordt bovendien in ernstige financiële moeilijkheden. De markt zet echter in op een redding en dat zien we in de grafieken.

  • Allereerst blijkt dat uit de weekgrafiek waar de beursgraadmeter zich heeft gehandhaafd boven het 50% Fibonacci niveau. De markt hield hiermee de kans op een stijging nadrukkelijk open. Uiteraard is daar dan nog wel een doorbraak door de weerstand rond 414,3 voor nodig waar de graadmeter deze en vorige maand niet blijvend doorheen wist te breken.

  • Zouden we toch nog door het 50% niveau zakken dan gaan we naar alle waarschijnlijkheid door naar 350, dit omdat daar het volgende Fibonacci niveau ligt -het 61,8% niveau- waar een bodem zou kunnen ontstaan.

  • In de daggrafiek blijkt het optimisme uit de dubbele bodem bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 374,1 - 417,4 op 390,6, die werd gevolgd door een doorbraak door de dalende lijn g die u de voorgaande dagen in de uur- en kwartiergrafiek zag. De verwachtingen zijn gezien deze doorbraak kennelijk hooggespannen.

  • De enige grafiek waar het optimisme nog niet uitgemond is in een duidelijke verandering van het beeld is de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX-index bevindt zich namelijk nog onder de middellijn en dat wil zeggen dat de dalende trend nog intact is. Voor wat deze indicator betreft streeft de aandelenmarkt dus nog niet zo duidelijk naar een verdere stijging.

  • Hoe anders is dat in de uurgrafiek. Hier is vanmiddag een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond dat een koersdoel van ongeveer 408 heeft. Dat is namelijk de waarde waar we uit zouden komen als er vanaf de neklijn rond 397,1 een stijging ter grootte van het hoofd zou volgen. De schouders en het hoofd van het patroon zijn in de grafiek overigens aangeven met respectievelijk de hoofdletters S en H.

  • Het koersdoel van dit patroon heeft me Fibonacci lijnen over de daling 416,3 - 387,7 doen plaatsen. Aan de hand van deze lijnen weten we dat we volgende week rond 402 en 405,4 met mogelijke weerstand moeten rekenen. Beide niveaus vallen samen met voorgaande toppen, wat hen meer gewicht geeft dan gebruikelijk.

  • Vandaag vond u in de kwartiergrafiek andere Fibonacci lijnen dan die in de uurgrafiek, namelijk die over de deelbeweging 405,3 - 387,7. Deze heb ik uit de grafiek verwijderd vanwege het feit dat de beursindex het 61,8% niveau van die daling gepasseerd is. Dit maakt een stijging naar 405,3 mogelijk, zij het dat we met de in de uurgrafiek getekende niveaus van de grotere beweging rekening moeten houden.
  • De geldigheid van het omgekeerd hoofd en schouders patroon vereist dat onze aandelenmarktindex volgende week boven de neklijn rond 397,1 blijft. Een eventuele daling onder die neklijn zou de geldigheid beëindigen en de kans op een daling doen toenemen.
  • In de grafiek ziet u lijn j die ik door de twee laatste bodems getekend heb, daar mag de graadmeter natuurlijk al helemaal niet meer onder komen.
  • Tot slot wil ik uw aandacht vestigen op de lichtgrijze lijn die ik door de toppen van vandaag getrokken heb. Het betreft een studielijn. De lijn is zolang het slot van vandaag niet in een top veranderd een voorlopige lijn. Stijgen we aanstaande maandag verder dan zal ik de lijn acuut verwijderen, hij speelt dan namelijk geen rol meer. De reden dat ik de lijn plaatste is dat de aandelenmarkt momenteel uiterst wisselvallig is, iets wat steeds weer tot uiting komt in de grafiek. Slaat de stemming op de aandelenmarkt maandag om de een of andere reden in negatieve zin om dan zou de grijze lijn een definitieve lijn worden en samen met lijn j een stijgende wig vormen, een patroon dat een daling impliceert. Aan een dergelijke overgang van het ene naar het andere patroon heb ik in het verleden de term patroontransformatie meegegeven, de naam spreekt voor zich. De reden dat ik deze mogelijkheid opper is dat de stijging van vandaag erg speculatief van aard is en volgende week dientengevolge best wel weer teruggedraaid zou kunnen worden. Laat me met nadruk zeggen dat het voorgaande niet betekent dat ik van zo'n omslag uit ga, slechts dat ik er om niet voor verrassingen komen te staan voor alle zekerheid rekening mee houd.

Resumerend:

Onze aandelenmarkt is uiterst optimistisch het weekend in gegaan. Een winst van 1,8% is niet niks, zoals men dat in de volksmond plastisch uit pleegt te drukken. De markt realiseerde een doorbraak door de dalende lijn g en rondde bovendien een omgekeerd hoofd en schouders patroon af. Dat patroon heeft een koersdoel van ongeveer 408, beleggers zijn dus nogal wat van plan. Ik houd vanwege het wisselvallige karakter van de markt voor alle zekerheid nog wel rekening met de mogelijkheid van een omslag, daarvoor tekende ik in de kwartiergrafiek de lichtgrijze (voorlopige) studielijn. Een eventuele omslag zou zich manifesteren als een daling, waardoor de lijn een definitief karakter zou krijgen en er een grote stijgende wig zou ontstaan. Een wig wijst op een daling, hetgeen in tegenspraak zou zijn met het huidige technische beeld. Dat beeld is gebaseerd op het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek en voorziet in een stijging naar 408, waarbij we onderweg rond de Fibonacci niveaus op 402 en 405,4 mogelijkerwijs nog weerstand aan zouden kunnen treffen. Het patroon blijft geldig zolang de AEX zich boven de neklijn rond 397,1 handhaaft, dat is dus een lijn om -mocht er zich toch een daling voordoen- in gedachten te houden.

En dan nog dit...

Een van de meest opmerkelijke grafieken van dit moment is die van de Dow Jones Eurostoxx50 index. Hierin is namelijk een dubbele bodem ontstaan op een niveau dat normaliter nooit geacht wordt een rol te spelen.

  • Een dubbele bodem op een 76,4% Fibonacci niveau, dat is waar het om gaat. Vraagt u me op de man af of zo'n bodem stand zou moeten kunnen houden dan zeg ik normaal gesproken volmondig nee. Na een stijging als die van de AEX-index van vanmiddag ben ik echter nergens meer zeker van en gaat ook een bodem rond dit ongebruikelijke Fibonacci niveau plots tot de mogelijkheden behoren. Gekker moet het toch eigenlijk niet worden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 12 sept 2008, 20.15u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen