ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag getuige de rode candle gedaald en hiermee lijkt de engulfing bearish line van gisteren bevestigd als toppatroon. 

  • Toch ben ik wat terughoudend om al van een daling in de richting van de onderkant van het kanaal n-n' uit te gaan, wat ligt aan het koersverloop van vandaag. De binnenkant van de candle is wit, wat wil zeggen dat de onderzijde van het lichaam de opening is en de bovenkant het slot (meer over kleuren klik hier). De conclusie is dat we met een gap naar beneden geopend zijn en sterk teruggekomen zijn. Op het laagste punt van de dag kenden we een verlies van 1%, aan het slot was dat teruggebracht tot een verlies van een kwart procent. De kopers hebben dus een sterk herstel veroorzaakt en het is daarom te vroeg om al te stellen dat zij zodanig uitgeschakeld zijn dat een daling volgt.

  • Datzelfde blijkt uit de daggrafiek met Bollinger Bands waarin de middellijn vanochtend direct steun vormde. Dat bleef de rest van de dag zo waardoor de beursgraadmeter in het bovenste deel van de indicator gebleven is en de trend dientengevolge naar boven gericht blijft. Dit verandert alleen mocht zich een daling onder de middellijn voordoen.

  • Die middellijn van de Bollinger Bands in de vorige grafiek valt ongeveer samen met de stippellijn op 550,4 in de uurgrafiek. Wat we zien is dat dit steunniveau met veel verve verdedigd werd, onze aandelenmarktindex kwam zelfs na een daling naar 549,3 nog terug boven de stippellijn die daardoor als steunniveau gehandhaafd bleef. Kopers wilden koste wat het kost een daling voorkomen, dat is de boodschap die eruit voortvloeit. We moeten die boodschap vanzelfsprekend ter harte nemen, de kopers zijn vasthoudend. 

  • Het koersverloop van vandaag heeft toch voor enige verzwakking gezorgd doordat het niet meer past bij wat we op grond van de vlag j-j' mochten verwachten. Deze vlag heeft zijn waarde verloren, de markt is een deel van haar optimisme dat vorige week nog in dit patroon tot uiting kwam kwijtgeraakt. Dit is natuurlijk iets waar we bij ieder patroon rekening mee moeten houden, een patroon is niet meer dan een momentopname waaruit het heersende sentiment van dat punt in de tijd tot uiting komt. Verandert dat sentiment dan zien we dat terug in andere grafiekvormen.

  • De steun rond 550,4 heeft voorkomen dat we de lager gelegen Fibonacci niveaus op 549,1 en 546,5 opzochten, ik heb deze Fibonacci niveaus vanochtend dus tevergeefs in de grafiek geplaatst. Omdat er morgen nog best een daling zou kunnen volgen laat ik ze echter maar staan, ze worden alsnog richtpunten mochten we toch nog onder 550,4 belanden en daar ook blijven.

  • Het herstel dat we vanmiddag uiteindelijk onder invloed van de Amerikaanse beurzen wisten te bewerkstelligen heeft ons tot iets boven het laagste punt van gisteren gebracht. Hiermee is het gap van vanmorgen gesloten, daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden. Nu dit achter de rug is zouden we weer verder kunnen dalen.

  • Uit de grafiek is echter niet te achterhalen of we dat werkelijk gaan doen, daarom heb ik Fibonacci lijnen over de daling van gisteren en vandaag geplaatst. Aan de hand van deze lijnen is vast te stellen dat de waarde 555,9 voor de korte termijn het belangrijkste niveau is, maken we daar of eronder een top dan kunnen we de daling hervatten.

  • Starten we morgen onder het slot van vandaag dan ga ik daarom uit van een neerwaartse voortzetting waarbij we ook onder 550,4 zouden kunnen komen. Zekerheid over dat laatste is echter gezien de vastberadenheid waarmee het niveau vandaag bewaakt werd niet te geven.

  • Komen we morgen boven de candles van vandaag dan kan er rond het 50% niveau op 554,7 weerstand liggen en verder op het besproken 61,8% niveau 555,9. Het toekomstig verloop hangt dan af van de vraag of bij een van die niveaus een top ontstaat. Is dat het geval dan kan de daling weer worden hervat, ontstaat er echter geen top en komen we boven 555,9 dan keren we waarschijnlijk terug naar 559,9 of gaan dat in ieder geval proberen.

Resumerend:

Het potentiële toppatroon van gisteren is door de daling van vandaag formeel bevestigd, maar toch aarzel ik. Die aarzeling is gelegen in het fanatisme waarmee het steunniveau rond 550,4 vandaag verdedigd werd en in het sterke herstel waarmee een groot deel van het verlies van de dag werd weggewerkt. Dit wijst erop dat de kopers nog sterk zijn en allerminst verslagen. Ik kijk morgen daarom met interesse naar de kwartiergrafiek waarin ik Fibonacci lijnen over de laatste daling plaatste, die lijnen moeten me namelijk helpen bij de inschatting van het toekomstig verloop. Het gaat me met name om het 61,8% niveau rond 555,9. Weten we daar doorheen te breken dan keren we waarschijnlijk terug naar 559,9 of doen in elk geval aen poging daartoe. Maken we daarentegen op of onder 555,9, bijvoorbeeld op het huidige niveau, een top dan kan dat de hervatting van de daling betekenen. Zo'n daling zou ons dan ook onder 550,4 kunnen brengen, met een daling naar 549,1 of 546,5 tot gevolg.

En dan nog dit...

De olieprijs is de laatste tijd zodanig gestegen dat deze opnieuw een bedreiging vormt voor de economische groei. Kijkt u met me mee naar onderstaande weekgrafiek.

  • Laat ik direct tot de kern komen. Lijn a is de neklijn van een afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon dat wijst op een komende stijging. Is dat een stijging ter grootte van het hoofd dan zouden we rond $85 uitkomen. Rond $80 vinden we echter zware weerstand in de vorm van de laatste top, die waarde kies ik daarom als koersdoel voor deze beweging. Het patroon blijft geldig zolang de prijs van een vat olie boven de neklijn rond $70 blijft. Naar het zich op dit moment laat aanzien krijgen we de komende maanden dus wederom met hogere olieprijzen te maken, wat van negatieve invloed op de economische ontwikkeling zal zijn. Voor ons zal dat nog enigszins meevallen omdat de euro ten opzichte van de dollar in een stijgende trend zit, maar de Verenigde Staten zal het vol raken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen