ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een winst van ruim 1,3%, dat is wat resteert na een roerige dag waarin de Amerikaanse FED het beeld bepaalde. Deze Amerikaanse centrale bank maakte om 13.30u namelijk bekend $200 miljard in de markt te gaan zetten in de vorm van leningen aan door de kredietcrisis in problemen verkerende banken. Deze extra liquiditeit, niet in de vorm van dagleningen, maar als 28daagse leningen, moet soelaas bieden aan de geldmarkt. De aandelenbeurzen reageerden euforisch, zo steeg de AEX in korte tijd met maar liefst twee procent. Een mijns inziens sterk overtrokken reactie waarop men later dan ook weer deels terugkwam. Het resultaat is dat we weliswaar een groene candle gevormd hebben, maar nog geen afgetekende bodem.

  • Het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 401,5 - 466,1 rond 426,2 heeft vooralsnog steun gevormd, dat is wel duidelijk. Het schept technisch ruimte voor een herstel. Wat het nog niet zegt is of de aandelenmarkt morgen ook van deze ruimte gebruik gaat maken.

  • De Bollinger Bands in de daggrafiek zeggen daarover evenmin iets. De lijnen lopen min of meer horizontaal, wat wil zeggen dat het mogelijk is dat de beursgraadmeter morgen opveert. Concreet is daar echter aan de hand van deze indicator niets over te zeggen.

  • Bestuderen we de uurgrafiek dan zien we dat we vandaag weerstand ondervonden van de combinatie van het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 466,1 - 425,9 en lijn b. Die lijn is de onderkant van de driehoek b-b' dat we vorige week vrijdag aan de onderzijde verlieten, een onderkant die nu dus een barrière vormt. Feitelijk kunnen we stellen dat er pas echt stijgingsperspectief is zodra we deze dubbele belemmering alsmede de net daarboven gelegen lijn b' uitnemen.

  • Willen we een kans maken die grenzen te slechten dan zullen we in de kwartiergrafiek ofwel rond 432,7 ofwel rond 431,1 een bodem moeten maken. Daar vinden we namelijk respectievelijk het 50% en het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 425,9 - 439,4. Maken we op een van die niveaus een bodem dan is er zicht op een verder herstel. We moeten uiteraard dan ook naar boven door lijn i breken, waarna een nieuwe aanval op de weerstand rond de top van vanmiddag zou volgen. In dat geval is er een gerede kans op een doorbraak naar boven.
  • Belanden we in contrast hiermee onder de bodem van vanmiddag rond 430,7 dan ontwikkelt zich een negatiever scenario. We keren dan met grote aannemelijkheid terug naar de bodem van gisteren.
  • Kijkt u tot slot nog eens naar de lange groene candle die op het nieuws van de FED ontstond, een beweging die volledig buiten proportie is in relatie tot het bericht dat eraan ten grondslag lag. Ik verkeerde toen ik de beweging zag in eerste instantie in de veronderstelling dat de FED de rente tussentijds moest hebben verlaagd, dat had deze koersreactie nog kunnen verklaren. De maatregel die nu bekend werd gemaakt geeft echter maar kortstondig verlichting aan de geplaagde kredietmarkt, de reactie was dan ook zwaar overtrokken. De markt leek zich dat het resterende deel van de beursdag te realiseren, want we leverden weer een flink stuk van de koerswinst in die we met de lange candle hadden geboekt. Morgen moet blijken of we de rest ook inleveren of er toch op voort kunnen bouwen.

Resumerend:

De aandelenmarkt geraakte vanmiddag in een uitbundige stemming, zij schoot op een maatregel van de FED in heel korte tijd namelijk zo'n twee procent naar boven. Wellicht realiseerde men zich dat deze stijging in het licht van de tijdelijke maatregel van de Amerikaanse centrale bank overdreven was, want zowel onze als de Amerikaanse indices moesten terug. Het heeft ons ondanks de winst van 1,3% die resteerde in de daggrafiek in de buurt van het 61,8% niveau rond 426,2 gehouden, waardoor het onzeker is of we morgen verder zullen stijgen. Belangrijk zijn de potentiële Fibonacci steunniveaus 432,7 en 431,1 en de laatste bodem rond 430,7 in de kwartiergrafiek. Maken we op een van die punten een bodem en breken we door lijn i in die kwartiergrafiek dan maakt dat een aanval mogelijk op de top van vandaag. Die top rond 439,4 zullen we moeten doorbreken wil de herstelbeweging contour krijgen. Uiteraard moet daarna lijn b' nog worden doorbroken, een niet onbelangrijk gegeven. Belanden we onder 430,7 dan loopt het anders. We keren dan met grote waarschijnlijkheid terug naar de bodem van gisteren, waarna moet blijken wat die waard is.

En dan nog dit...

Laten we bij alle koersgeweld van vandaag eens naar het koersverloop bij onze oosterburen kijken om te zien wat voor beeld dat geeft.

  • Laat ik maar met de deur in huis vallen, deze grafiek geeft momenteel geen reden tot optimisme. De cruciale grens om in dit opzicht de komende tijd op te letten is de stippellijn rond 6680. Dit voormalig steunniveau kan volgens een oude wetmatigheid uit de technische analyse bij een eventuele stijging een weerstandsniveau worden. Zolang de DAX deze grens niet doorbroken heeft dienen we er daarom van uit te gaan dat een eventuele stijging van de Duitse beursgraadmeter op dat punt eindigt. Dat is namelijk de meest veilige veronderstelling, waarmee ik overigens niet zeg dat het niveau niet doorbroken zou kunnen worden. Een doorbraak zou een verbetering van het beeld inhouden.
  • Uiteraard let ik behalve op 6680 de komende tijd ook op de stippellijn rond 6384, dit omdat de beursmalaise bij een beweging onder dat niveau aan zou houden. 
  • Twee concrete grenzen dus, het is aan de Duitse aandelenmarkt om door middel van een daling onder 6384 of een stijging boven 6680 een keuze te maken uit beide opties. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen