ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursgraadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam is vandaag een half procent boven het slot van vorige week vrijdag gesloten, waarmee de candle van die dag op het eerste gezicht een bodem lijkt te zijn geworden. Vertel ik u echter dat de AEX-index vanmorgen na een half uur handelen op 4,7% winst stond dan wordt het beeld aanmerkelijk minder sterk. De graadmeter is het overgrote deel van deze winst kwijtgeraakt, waardoor het de vraag is of we morgen nog wel verder zullen stijgen. Het kwijtraken van een dergelijk grote winst is niet bepaald een teken van kracht. Ik wil in deze analyse de criteria vaststellen aan de hand waarvan we morgen kunnen bepalen of we toch nog verder stijgen of de daling weer hervatten.

  • Eén van die criteria is het verloop ten opzichte van de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Handhaaft de beursbarometer zich boven deze stippellijn dan kan deze naar boven draaien, hetgeen in een opwaartse beweging van de AEX zou kunnen resulteren.

  • Daarnaast let ik op het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 291,1 - 257,7 rond 278,3. We vormden daar vandaag een top, hetgeen in een hervatting van de daling uit zou kunnen monden. Op een top rond een 61,8% niveau volgt immers vaak een hervatting van de voorgaande beweging, hier een daling.

  • De stijging van vanmorgen heeft overigens het hoofd en schouders patroon met koersdoel 242,5 dat ik vorige week beschreef ongeldig gemaakt. De AEX had om dit geldig te houden namelijk niet boven de neklijn rond 266,8 terug mogen keren, maar deed dat direct bij opening wel. Dit past niet bij het patroon, waardoor het doel ervan niet meer van toepassing is. Ik heb dit in de grafiek weergegeven door de letters S, H en S door te strepen waarmee het patroon aangegeven was.

  • De voormalige neklijn rond 266,8 is nu een van de lijnen waarop de markt het verder dalen van de index zou kunnen voorkomen, hier zou door de terugkeer boven deze lijn opnieuw steun kunnen liggen. Het belangrijkste potentiële steunniveau vinden we echter in de kwartiergrafiek hieronder.

  • Hierin tekende ik Fibonacci lijnen over de stijging 257,7 - 278,2, de beweging die volgde op de daling waarover ik in de uurgrafiek Fibonacci lijnen tekende. Het 61,8% niveau rond 265,5 is cruciaal. 
  • Ontstaat daar of op de stippellijn rond 266,8 een bodem dan is een potentiële stijgingsbodem geschapen. Ik kan uiteraard niet zeggen in hoeverre de markt er vervolgens in zou slagen om deze bodem als startpunt van een beweging naar en boven het 61,8% niveau rond 278,3 uit de uurgrafiek te gebruiken. Dat zouden we morgen aan de hand van de stijging moeten beoordelen.
  • Zakt de beursgraadmeter echter door 265,5 dan mondt het met grote waarschijnlijkheid uit in een terugkeer naar de bodem rond 257,7, waarna ook een daling onder dat niveau kansrijk zou zijn. Zo hebben we in het niveau 265,5 een objectieve maatstaf om vast te stellen of we ons op lagere of hogere koersen kunnen richten.

Resumerend: 

Dagen dat de AEX-index een grote winst als die van vanochtend verspeelt zijn er niet veel, vandaag was er één van. Het is geen teken van kracht als een winst van 4,7% teruggebracht wordt tot een uiteindelijke stijging van slechts een half procent. Er zijn tijden geweest dat we voor zo'n winst zouden hebben getekend, in relatie tot de situatie kort na opening en de beweeglijkheid van de laatste maanden is het echter niets meer. Het maakt het erg onzeker of we wel naar boven voort zullen kunnen bouwen op de bodem die afgelopen vrijdag ontstond. Het hangt af van de ontwikkeling ten opzichte van het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek rond 265,5. Vormen we daar of op de stippellijn rond 266,8 een bodem dan volgt een nieuwe stijgingspoging, die pas dan succesvol is als de AEX boven de grens 278,3 in de uurgrafiek zou weten te komen. Begeven we ons daarentegen onder 265,5 dan leidt het pad naar de bodem van jongstleden vrijdag rond 257,7 of lager.

En dan nog dit...

De Japanse Nikkei heeft vandaag een hogere bodem gevormd, daar ziet het op dit moment althans naar uit. Dit is vanwege de invloed van deze index voldoende reden om het koersverloop tegen het licht te houden.

  • Waar de Nikkei op af zou kunnen sturen is op een doorbraak door de laatste top rond 9520. Een dergelijke doorbraak zou een  omgekeerd hoofd en schouders patroon doen ontstaan met de neklijn op 9520, wat lijn r tot koersdoel zou maken. 

  • Het is echter gevaarlijk om vooraf op de afronding van patronen te speculeren. Er is tenslotte geen enkele garantie dat de Nikkei daadwerkelijk boven 9520 gaat komen en het is dan ook beter te wachten tot deze ontwikkeling zich daadwerkelijk voordoet. Dit geldt overigens bij elk patroon dat nog in ontwikkeling is, maar nog niet afgerond. Zou de Nikkei namelijk onder 8266 komen waar het laagste punt van afgelopen vrijdag lag dan zou namelijk de kans op een voortzetting naar beneden ineens weer aanmerkelijk groter worden. Kalm afwachten is dus het credo, tot helder is of het de weerstand rond 9520 is die sneuvelt of toch de recente bodem rond 8266. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 10 nov 2008, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 nov 09.15u: China zorgt voor nieuw elan

10 nov 10.00u: Top rond 61,8% van daling AEX

10 nov 11.00u: Kopers actief, AEX nog niet terug

10 nov 12.15u: Beursindex nog steeds niet omlaag

10 nov 13.00u: AEX nu toch wat in richting gap

10 nov 14.00u: AEX heeft bovenkant gap bereikt

10 nov 15.15u: Beursgraadmeter het gap ingegaan

10 nov 16.00u: AEX-index staat op 38,2% niveau

10 nov 17.00u: Gap AEX van vanmorgen gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven