ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag met veel geweld naar boven uit het dalend trendkanaal i-j gebroken. De winst die de graadmeter daarbij wist te boeken bedroeg 5,6%. De hammer van gisteren is aldus gevolgd door een groene candle en is daardoor een bodem geworden. Ik sta hiermee voor een lastig vraagstuk. Op 23 februari jongstleden werd in deze grafiek een hoofd en schouders patroon afgerond. Dat patroon heeft een koersdoel van 185 punten en dat doel hebben we nog niet bereikt. De vraag waar ik voor sta is te bepalen of de beweging van vandaag betekent dat we niet meer naar 185 punten zullen gaan of niet meer is dan een tijdelijk herstel waarop alsnog een voortzetting van de daling volgt.

  • Laat ik eerst teruggaan naar de ontwikkeling van vorig jaar september en oktober. We zagen in die fase een stevige daling, daarbinnen maakte de index echter met enige regelmaat flinke sprongen naar boven. Ik wil daarmee illustreren dat het te vroeg is om een conclusie te trekken uit de candle van vandaag.

  • De opmerking uit het vorige punt geeft echter geen concreet houvast. Om dat wel te hebben plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling 264 - 195. Dit geeft vier potentiële weerstandsniveaus, te weten 211,3, 221,3, 229,5 en 237,6. Verder zijn de stippellijnen rond 217,8 en 227,5 door voorgaande bodems mogelijke barrières. We hebben vandaag het 23,6% niveau rond 211,3 bereikt en dat is het eerste concrete punt waar de herstelbeweging zou kunnen stoppen. Zouden we verder stijgen dan gaan we door naar 217,8 of eventueel naar 221,3. Blijven we echter onder 211,3 dan moeten we serieus rekening houden met de mogelijkheid dat we de daling weer hervatten. Zo hebben we morgen een duidelijk handvat aan de hand waarvan we het vervolg in kunnen schatten.

  • Op de trendrichting is de beweging van vandaag nog niet van invloed. De AEX-index heeft zich weliswaar losgemaakt van de onderste lijn van de Bollinger Bands, maar bevindt zich nog altijd in het onderste deel van deze indicator. De lijnen van dit gereedschap dalen bovendien nog en de trend is dientengevolge nog altijd naar beneden gericht.

  • De top van vandaag ligt niet alleen bij het 23,6% niveau in de daggrafiek, maar valt ook ter hoogte van de top die op 4 maart jongstleden is ontstaan. Dit vergroot de kans dat er hier een top gevormd gaat worden. De mogelijkheid daartoe wil ik dan ook nadrukkelijk open houden.

  • Bepalend voor de opwaartse beweging is lijn p die ik vandaag onder de candles van gisteren en vandaag geplaatst heb. Zolang we ons boven die lijn bevinden zijn we bezig met de herstelbeweging, zouden we er daarentegen onder komen dan is de kans groot dat het om hervatting van de daling gaat.

  • In de uurgrafiek constateerde ik dat ik de mogelijkheid dat we morgen direct weer dalen open moet houden. Dat doe ik aan de hand van lichtgrijze Fibonacci lijnen die ik in de grafiek over de stijging 195 - 211,6 heb geplaatst. Normaliter teken ik deze lijnen in de kleur magenta, vandaag met lichtgrijs omdat ik nog niet zeker ben van een daling. Het gaat om voorlopige lijnen. Zouden we inderdaad dalen dan vinden we rond 207,6, 205,2, 203,3 en 201,3 mogelijke steunniveaus. Dit wil zeggen dat we mochten we onder lijn p komen pas onder 201,3 zeker zouden kunnen zijn dat het om hervatting van de daling gaat.
  • De beweging van vandaag draagt alle kenmerken van een short squeeze. We bevonden ons tot vandaag in een dalend kanaal, hetgeen velen uit zal hebben doen gaan van een voortzetting van de daling. De stijging van vandaag zal hen die hier een positie op hadden ingenomen gedwongen hebben om deze aan te passen. Partijen die op deze manier noodgedwongen moesten kopen hebben aldus ongewild bijgedragen aan de snelle stijging. Het is dus niet alles goud wat er blinkt, niet alle kooplust komt voort uit een stijgingsverwachting.

Resumerend: 

De AEX-index is met kracht uit het dalend kanaal gebroken waarin we ons bevonden. De grote vraag is nu of dit een tijdelijke beweging is of de start van een echte herstelbeweging. Die vraag wil ik de komende dagen beantwoorden aan de hand van de bewegingen ten opzichte van de Fibonacci niveaus in de daggrafiek. Het 23,6% niveau rond 211,3 is bereikt, in dat opzicht zouden we morgen eventueel al weer kunnen gaan dalen. Ik heb voor het geval dat dit gebeurt voorlopige Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek geplaatst en dat geeft mogelijke steunniveaus rond 207,6, 205,2, 203,3 en 201,3. Uiteraard kan lijn p bij een daling ook nog steun vormen. Om hervatting van de daling gaat het pas in het geval we onder 201,3 komen. Breken we morgen door het 23,6% niveau dan gaan we daarentegen verder omhoog naar 217,8 of 221,3 in de daggrafiek.

En dan nog dit...

De stijging van vandaag is voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door een intern memo dat Citigroup topman Pandit aan het personeel heeft verstuurd. Hierin schreef hij dat de bank in de eerste twee maanden van het jaar winst heeft gemaakt, een sterke kapitaalspositie heeft en dat de aandelenkoers geen juiste afspiegeling is van de financiële situatie waarin Citigroup verkeert. Hij heeft de beurskoers hiermee op een succesvolle manier naar boven geschreven en tegelijkertijd het personeel gemotiveerd, een gouden zet. Beleggers en pers slikken het als zoete koek. Heeft men vorig jaar dan echt niets geleerd? Ik ben bang van niet, de belegger gelooft nog steeds klakkeloos elk bericht dat hem of haar door managers van bedrijven wordt voorgeschoteld, ook al ligt de bedoeling daarvan er duimendik bovenop. De zet van Pandit is nogal doorzichtig, ik ben benieuwd of hij dit de komende kwartalen met harde cijfers kan onderbouwen. Beleggers hebben echter gehoord wat zij wilden horen. De boodschap zorgde wereldwijd voor koerssprongen, met name van de financiële waarden. Om te zien wat het effect in de VS tot dusverre is neem ik u mee naar de daggrafiek van de Dow Jones. 

  • Niet alleen de AEX is door een dalende lijn gebroken, de Dow Jones deed dat ook. We moeten uiteraard nog afwachten hoe het er vanavond om 21.00u voor staat als Wallstreet sluit (voor ons door de zomertijd in de VS een uur eerder dan gewoonlijk). Veronderstellen we dat de dalende lijn ook bij het slot nog doorbroken is dan geeft dat mogelijke weerstand rond de Fibonacci niveaus 6905, 7175, 7395 en 7610. Daarnaast is er nog de dalende lijn f. Ik laat me daarom nog niet meevoeren door de ontwikkelingen, maar wacht met de mogelijke weerstanden in gedachten rustig af waar de eerstvolgende top komt te liggen. Aan de hand van het koersverloop ten opzichte van deze grenzen laat zich straks dan op een objectieve manier vaststellen wat de winst van vandaag waard is. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 10 mrt 2009, 19.42u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 mrt 09.15u: Meevallende start handel in A'dam

10 mrt 10.00u: De aanval is de beste verdediging

10 mrt 11.00u: Beweging naar boven nog intact

10 mrt 12.00u: AEX-index naar boven uit kanaal

10 mrt 13.00u: Beurs heeft winst vastgehouden

10 mrt 14.15u: AEX door korte termijn lijn gezakt

10 mrt 15.00u: Met gemak door weerstanden heen

10 mrt 16.00u: Stijging AEX houdt nog altijd aan

10 mrt 17.00u: Beleggers blijven enthousiast kopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven