ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is deze week met maar liefst 5% gedaald, wat een behoorlijke aderlating is voor een week. Het heeft een lange rode candle opgeleverd waarmee we naar het zich laat aanzien in de richting van de onderzijde van het lange termijn trendkanaal e-g bewegen, namelijk lijn g. Het is aan de hand van deze grafiek heel wel mogelijk dat we die lijn daadwerkelijk op gaan zoeken.

  • Dat ligt in de daggrafiek echter ondanks de lange rode candle waarmee we vandaag 2,4% daalden nog niet helemaal voor de hand. We zijn deze dag weliswaar stevig in mineur geëindigd, maar daarbij nog wel boven het 61,8% Fibonacci niveau gesloten dat op 510 ligt. In de Fibonacci theorie betekent dit dat ons de mogelijkheid nog open staat om een bodem te vormen, het 61,8% niveau is namelijk het belangrijkste potentiële steunniveau van alle Fibonacci lijnen. Weten we maandag te stijgen dan kan er een bodem gevormd worden, waarna we in principe zelfs de stijgende trend weer zouden kunnen hervatten. Het zal u duidelijk zijn dat we dan wel door lijn m' zullen moeten breken, de lijn die we de afgelopen dagen in de uurgrafiek zagen en die ik nu ook in deze daggrafiek geplaatst heb.

  • Zouden we daarentegen onder het 61,8% niveau komen dan betekent dat vanuit de Fibonacci methode een vervolg naar het 100% niveau. Overschrijdt een correctie op een stijging namelijk de 61,8% grens dan wordt in veruit de meeste gevallen die gehele stijging gecorrigeerd.

  • In dit geval hebben we echter te maken met de lange termijn trendlijn g die we ook in de weekgrafiek zagen. Daar ik niet a priori van een doorbraak van die lijn uit wil gaan zou een daling onder het 61,8% niveau me ertoe aanzetten lijn g als koersdoel te nemen.

  • De Bollinger Bands in de daggrafiek geven me echter alle aanleiding om voor aanstaande maandag niet van een daling uit te gaan. De beursgraadmeter staat namelijk ver onder de onderste lijn en dat is over het algemeen een situatie die niet lang voortduurt. De index moet op een zeker moment terugkeren binnen de banden. Het enige dilemma is dat er geen exacte regels zijn die beschrijven hoelang een graadmeter onder de banden kan blijven, een garantie voor een stijging is voor aanstaande maandag dus niet te geven. Een opleving is als je het in combinatie met het 61,8% niveau in de vorige grafiek beziet echter wel kansrijk.

  • We kunnen aanstaande maandag aan de hand van lijn r in de uurgrafiek direct controleren of die opleving er daadwerkelijk komt, dat is namelijk het geval als we door die lijn breken.

  • Ik heb voor het geval we dat ook werkelijk doen Fibonacci lijnen over de daling 559,4 - 506,7 in de grafiek geplaatst. Omdat ik nog geen bewijs van een stijging in handen heb zijn deze lijnen voor het moment nog lichtgrijs getekend. Het eerste koersdoel bij een doorbraak van lijn r lijkt het 23,6% niveau rond 519,1. Lijn q' kan overigens een stijging naar die waarde eventueel verhinderen, deze lijn zou immers nog weerstand kunnen vormen.

  • We zagen de afgelopen tijd een voortdurende versnelling van de daling. Eerst gingen we in de daggrafiek van lijn k naar lijn m' en vervolgens kregen we daar in de vorm van de overgangen naar de lijnen q en r nog eens twee steilere lijnen overheen. Zo'n versnelling in fases is vaak een voorbode van een omkeer, al is niet exact aan te geven wanneer die komt is het wel zaak om daar rekening mee te houden.

  • Zou onze beursgraadmeter aanstaande maandag trouwens onder 506,7 belanden dan haal ik zonder dralen de Fibonacci lijnen weg.

  • We zagen in de daggrafiek dat het 61,8% Fibonacci niveau rond 510 cruciaal is, de aandelenmarkt leek zich dat aan het eind van de middag ook te beseffen. Er werd vanaf 17.15u namelijk nog even snel voor een stijging tot boven 510 gezorgd waarmee we de dag dus boven dit niveau wisten te eindigen.
  • De kopers waren echter niet zeker genoeg van hun zaak om al voor een doorbraak door lijn r te zorgen. De beursbarometer sloot precies op die lijn, wat als voordeel heeft dat we maandag meteen bij opening weten of we al dan niet boven lijn r staan. Een hogere opening betekent een doorbraak van de lijn, waarna we ons op lijn q' kunnen gaan richten. De eerste mogelijke weerstand die we dan tegenkomen bestaat uit de laatste top rond 512,7 en de onderkant van een rijtje candles van vandaag rond 513,8, dat zijn de eerste punten om de aandacht op te richten.
  • Blijven we onder lijn r dan handhaven we de scherpe neerwaartse beweging, berg je dan maar. We zouden dan wel eens heel snel naar lijn g in de weekgrafiek en de daggrafiek kunnen gaan, wat een indrukwekkende apotheose van de beweging van deze week zou vormen.

Resumerend:

We zijn met een daling van 5% deze week een aardig eind gevorderd in de richting van de lange termijn trendlijn g, maar in de daggrafiek net boven het 61,8% niveau gesloten waardoor een verdere daling naar die lijn niet zeker is. Het 61,8% niveau is namelijk een koersniveau waarop een bodem zou kunnen ontstaan, het is feitelijk nog het enige niveau dat een daling naar lijn g kan voorkomen. Daar we een eind onder de Bollinger Bands in de daggrafiek staan, hetgeen over het algemeen niet lang volgehouden wordt, acht ik de kans op een herstel voor aanstaande maandag groot. Ik steek daar overigens niet mijn hand voor in het vuur, want de aandelenmarkt heeft door precies op lijn r te sluiten de mogelijkheid van een daling nog open gehouden. Maandagochtend weten we bij opening direct waar we aan toe zijn. Openen we hoger dan gaan we een herstel zien, een herstel dat echter op vele punten stuk kan lopen. De eerste niveaus om op te letten vinden we al op 512,7 en 513,8 en feitelijk het belangrijkst voor de korte termijn is de dalende lijn q'. Willen we de zaak structureel verbeteren dan is zelfs een doorbraak door lijn m' nodig, een lijn waar we inmiddels een flink eind van verwijderd zijn. Blijven we onder lijn r maak dan uw borst maar nat, dan zit er bij een daling onder 506,7 namelijk in de vorm van een daling naar lijn g een spetterende finale in het vat. Voorlopig ga ik er echter maar van uit dat we wat naar boven zullen gaan om terug te keren binnen de Bollinger Bands, wat ook logisch vervolg zou zijn op de voortdurende versnellingen die we hebben gezien.

En dan nog dit...

Het is bij al het negatieve koersgeweld zo langzamerhand wel eens interessant om naar de euro-yen verhouding te kijken. Deze verhouding geeft namelijk aan hoe het met de zogenaamde carry-trades staat die tot dusverre een belangrijke peiler onder de Europese beurzen vormden. Worden er nog steeds yens geleend en omgezet in euro's (carry) teneinde hier te worden belegd (trade) of worden dergelijke transacties juist teruggedraaid, dat is de vraag.

  • Om met de deur in huis te vallen, deze grafiek geeft daarop helaas nog geen antwoord. De yen is de laatste dagen weliswaar gedaald, maar nog niet in zodanige mate dat het de gevolgtrekking rechtvaardigt dat er in grote mate carry-trades teruggedraaid worden. Er ligt een belangrijk potentieel steunniveau rond ¥162, dat is de grens om in het vizier te houden. Komt de euro-yen wisselkoers onder dat niveau dan is dat een teken dat er een serieuze geldverschuiving van Europa naar Japan plaatsvindt, zolang de koers van de euro boven ¥162 noteert is dat nog niet op een dusdanige manier het geval dat het de Europese aandelenmarkten in ernstige mate bedreigt. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen