ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De naïviteit viert hoogtij in de Verenigde Staten, zo begon ik gisteren mijn resumé aan het eind van de analyse. De problemen in de kredietmarkt verdwijnen niet als sneeuw voor de zon als FED-voorzitter Bernanke er niet over spreekt, ik stond nogal sceptisch tegenover die houding. Ik werd vanmorgen op mijn wenken bediend toen BNP Paribas voorbeurs bekend maakte van drie beleggingsfondsen de actuele waarde niet meer te kunnen berekenen en de handel daarin stil te leggen. Je geld zal er maar in zitten. Het bracht de zorgen over de kredietmarkt geheel terug in het middelpunt van de belangstelling en veroorzaakte een daling van bijna 2,5%. We staan ineens weer met beide voeten op de grond, van de herstelbeweging die gisteren gestart leek komt niets meer.

  • We hebben vandaag niet alleen het gap van gisteren gesloten, maar zijn ook weer teruggekeerd bij het 50% Fibonacci niveau en het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200. Kijk ik naar de beweging van vandaag dan kan ik niet anders dan de verwachting uitspreken dat we morgen verder zullen dalen. Het moet nogal gek lopen wil het nu nog van een herstel komen, de markt zal nu eerst af willen wachten hoe ver de problemen in de kredietmarkt nog uitdijen alvorens nog eens de nek uit te steken. 

  • Het enige aspect waar het moeilijk rekening mee houden is betreft mogelijke interventies die met name vanuit de Amerikaanse overheid, wellicht zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, op de aandelenmarkten nog voor een stijging zouden kunnen zorgen. De verkoopdruk is momenteel echter zo groot dat dit niet mee zal vallen. Ik houd het in elk geval wel in de gaten, want het zal niet de eerste keer zijn dat de Amerikaanse beurzen op een totaal onverwachts moment ineens een stijging uit de hoge hoed toveren.

  • Normaliter betreft de candle van vandaag echter de hervatting van de neerwaartse correctie in de lange termijn stijgende trend, feitelijk een normale beweging. Zolang we bij die beweging maar boven lijn g blijven dan is de lange termijn trend intact. Op de weg naar beneden zijn er als we morgen de daling voort zouden zetten nog twee niveaus waar we steun zouden kunnen vinden, namelijk 512,5 en 506. Het eerste niveau is afkomstig uit de analyse van de weekgrafiek van afgelopen vrijdag, het tweede betreft het 61,8% Fibonacci niveau in bovenstaande daggrafiek. Pas als we onder 506 komen moeten we ons zorgen gaan maken over een voortzetting naar lijn g, zover is het nu nog niet.

  • We hebben in de daggrafiek met Bollinger Bands de sterke dalende trend aangehouden, in dat opzicht zouden we dus best nog een eind lager uit kunnen komen dan het huidige niveau. Zolang de index bij de onderste dalende lijn in de buurt blijft is de trend onmiskenbaar naar beneden gericht.

  • We sloten vandaag het gap van gisteren en daalden verder, waarbij we werden gered door steun rond de bodem op 515,1 van 6 augustus. Die steun en het laagste punt van vandaag rond 514,4 spelen morgen een belangrijke rol. Komen we daar namelijk onder dan komt de genoemde waarde 512,5 in beeld, maar kan in deze uurgrafiek ook een daling naar lijn j volgen.

  • Om te bepalen wat er kan gebeuren als we naar boven gaan gebruik ik Fibonacci lijnen over de daling 532,8 - 514,4 in de kwartiergrafiek. Ieder van de magenta stippellijnen kan dan een dam tegen de stijging opwerpen, het gaat om de lijnen rond 518,1, 521,5, 523,6 en 525,8. Bij ieder van die lijnen zullen we dan moeten kijken of er zich topvorming voordoet.

  • Het is gezien de lagere top die vanmiddag rond 521,1 is gevormd echter logischer als we morgen verder dalen, hiervoor zijn zoals ik bij de uurgrafiek vermeldde de stippellijn rond 515,1 en de bodem rond 514,4 belangrijk. Een beweging hieronder betekent de neerwaartse voortzetting.

Resumerend:

Beleggers die gisteren nog leken te zweven zijn vandaag met een harde klap terug op aarde gekomen. De AEX-index noteerde aan het eind van de dag een verlies van bijna 2,5% en lijkt de daling te hebben hervat. Het enige dat hiervoor nog ontbreekt is een daling onder 514,4, zolang die er nog niet staat is er technisch nog een kleine kans op herstel. Zou dat herstel zich voordoen dan kan er zoals we bij de kwartiergrafiek zagen op vier verschillende niveaus nog weerstand liggen waardoor het de index niet mee zal vallen zich een weg naar boven te banen. Waarschijnlijker is het dat we morgen verder dalen, wat het geval is zodra we onder 514,4 belanden waar we vanmiddag een bodem vormden. Het eerste koersdoel is dan de potentiële steun rond 512,5 in de weekgrafiek waar ik vrijdag over sprak, het tweede doel lijn j in de uurgrafiek. Lijnen zijn echter niet zo heel erg belangrijk bij de huidige stemming, ik vermoed dat er op een daling onder 512,5 wel een beweging naar het 61,8% niveau rond 506 zou volgen. Dat zou in de daggrafiek als we onder het 50% niveau komen op grond van de Fibonacci theorie namelijk het volgende doel zijn.

En dan nog dit...

Het is bij de huidige bewegingen interessant om te zien wat de euro doet ten opzichte van de yen, met name om te zien in hoeverre de carry-trade waarbij geld wordt geleend in Japan (carry) en hier wordt belegd (trade) nog in zwang is. Stijgt de euro ten opzichte van de yen dan verkoopt men yens en komt er dus geld deze kant op. Daalt de euro dan verkoopt men euro's en gaat er geld terug naar Japan.

  • De bewegingen van de euro afgezet tegen de yen blijken synchroon te lopen met de koersontwikkeling op de Westerse beurzen. Gisteren stegen we fors en prompt steeg ook de euro, er werd dus nog steeds geld geleend in Japan. Vandaag zien we de omgekeerde beweging, het laatste rode streepje naar beneden is van vandaag 19u waaruit blijkt dat de geldstroom aangepast werd. Het heeft er dus veel van weg dat veel gelden die hier vandaag vrijkwamen in yens werden omgezet.
  • Hoewel het niet mijn gewoonte is om over nog niet afgeronde patronen te praten wil ik daar in dit geval van afwijken. Zou de koers van de euro onder 162 yen komen dan wordt namelijk een hoofd en schouders patroon afgerond, op grond waarvan de euro vervolgens naar lijn a zou kunnen gaan dalen. Bij valuta's zie je dit soort patronen over het algemeen goed aan komen en de koersdoelen zijn omdat het om een enorme markt gaat over het algemeen ook betrouwbaar te noemen. De reden dat ik over dit potentiële, maar nog niet afgeronde patroon praat is gelegen in de carry-trade. Een verzwakkende euro zou beleggingen met in Japan geleend geld hier aanzienlijk minder interessant maken omdat speculanten dan niet alleen de rente, maar ook de valutaverliezen goed zouden moeten maken. Het zou de carry-trade een stuk minder aantrekkelijk maken en partijen zelfs kunnen dwingen hun posities te sluiten ten einde het geleende geld in te lossen. Hoe meer geld er terug gaat naar Japan hoe groter dat effect wordt, het kan uitmonden in een stevige correctie van de Westerse beurzen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen