ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maatregel die de Amerikaanse overheid dit weekend heeft getroffen toont dat het geheel mis is in de financiële wereld. Voelde zij zich eerder al genoodzaakt om Bear Stearns te redden en de rente in extreme mate verlagen, gisteren kwam daar een nog extremere maatregel bij. De schuldenlast van de twee grootste hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac wordt namelijk overgenomen en de overheid neemt de controle over de beide bedrijven op zich. Een overheid die een grote hoeveelheid belastinggeld in de waagschaal stelt om twee bedrijven te redden, dat betekent het einde van de vrije markt. Het normale mechanisme is dat bedrijven en aandeelhouders beloond worden voor goed gedrag en bestraft voor slecht gedrag, in eerste instantie met een daling van de aandelenkoers en in tweede instantie desnoods door een faillissement. Minister van Financiën Paulson ziet dat echter anders en voorkwam het laatste. De aandelenmarkten reageerden verheugd, dat Fannie en Freddie de hand boven het hoofd wordt gehouden scheelt velen die investeerden in obligaties van het tweetal veel geld. Bovendien verschaft het vangnet dat Paulson -met belastinggeld van burgers achter de hand- gespannen heeft een gevoel van veiligheid. Dit gevoel is naar mijn mening misplaatst. Ik vraag me sterk af welke problemen er onderhuids nog leven in overige delen van de bankensector, deze draconische maatregel doet het ergste vermoeden. Waar het bij deze giganten nodig is om hen op deze manier te redden zullen er vast nog andere partijen zijn die in soortgelijke problemen verkeren.

  • Dit soort zorgen leefden vandaag niet onder beleggers, dat blijkt althans niet uit de winst van 2,5% die de beurs vandaag boekte. De AEX-index sprong bij opening 4,1% naar boven en probeerde daarmee terug te keren boven lijn q. Dat is niet gelukt, de lijn bleef weerstand en de beursgraadmeter zou morgen vanuit deze optiek de daling theoretisch weer kunnen hervatten. Alleen een terugkeer boven lijn q kan immers een verdere stijging mogelijk maken.

  • De beursgraadmeter is in de tweede daggrafiek in deze analyse onder de middellijn van de Bollinger Bands gebleven. Ook dit laat de kans op een hervatting van de daling open, zolang de middellijn weerstand vormt en daalt geeft deze indicator aan dat een dergelijke hervatting het meest waarschijnlijke scenario is.

  • De stijging van vandaag heeft een top opgeleverd die onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 16,3 - 388,4 lag en dat is een derde factor die wijst op een mogelijk vervolg van de neerwaartse beweging. Ontstaat een top rond de combinatie van een dergelijk Fibonacci niveau, lijn q en de middellijn van de Bollinger Bands in de voorgaande grafiek dan is de kans dat de index de daling herneemt groot.

  • De daling vanaf de opening heeft ervoor gezorgd dat het gap dat vanmorgen ontstond vrijwel gesloten is, we zijn immers niet ver van het hoogste punt van afgelopen vrijdag gekomen. Ik houd morgen daarom geen rekening meer met dit koershiaat.

  • Waar ik wel rekening mee houd zijn het 50% en het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 388,4 - 405,3 rond respectievelijk 396,8 en 394,8, beide niveaus zijn nog intact als potentieel steunniveau. Dit wil zeggen dat de beurs morgen in theorie nog een volgende aanval op lijn q zou kunnen plaatsen.
  • Mocht de index onder 394,8 geraken dan is dit niet meer het geval, dat zou duiden op een terugkeer naar de bodem van afgelopen vrijdag.

Resumerend:

Een precedent dat zijn weerga niet kent, zo wil ik de maatregel van de Amerikaanse overheid karakteriseren. Zij zegt de marktwerking gedag, met als argument dat het noodzakelijk was om een catastrofe te voorkomen. Belastinggeld wordt ingezet om bedrijven die zichzelf door onverantwoorde risico's in problemen hebben gebracht overeind te houden, een draconische maatregel waarvan zelfs niet bij benadering gezegd kan worden welke implicaties dat voor de overheidsfinanciën in de VS zal hebben. De toekomst zal het leren. De aandelenmarkten reageerden verheugd en sprongen naar boven, zo ook de AEX-index. Onze graadmeter wist echter niet boven lijn q in de daggrafiek, de middellijn van de Bollinger Bands in de andere daggrafiek en het 61,8% niveau in de uurgrafiek te komen. Deze drievoudige weerstand wijst op een mogelijke hervatting van de daling. Enige zekerheid omtrent deze hervatting hebben we echter pas in het geval de index onder het 61,8% niveau rond 394,8 in de kwartiergrafiek komt. Zolang de beursgraadmeter boven die grens staat kan er een nieuwe aanval op de vandaag ondervonden weerstand volgen.

En dan nog dit...

Een beweging als die van de Europese indices van vandaag maakt nieuwsgierig naar het koersverloop van de Amerikaanse indices. Ik kan u op dit moment slechts een daggrafiek van 19.15u tonen, waarbij ik koos voor de daggrafiek van de brede S&P500 index.

  • Deze index heeft vandaag tot dusverre een wonderlijke beweging gekend. De graadmeter heeft namelijk al heel wat ingeleverd van de stijging die volgde op de positieve opening, wat zichtbaar is aan het lichaam dat zich onderaan de candle bevindt. Kennelijk is niet iedereen even positief gestemd en heeft een deel van de markt de stijging aangegrepen om aan de verkoopkant te opereren. De index was om 19.15u teruggekeerd naar een koers dichtbij de stand om 17.30u van 1255. Ik houd vanavond die waarde in gedachten als ik naar het resterende deel van het koersverloop kijk, dit in verband met de voorzet die zij ons daarmee voor morgenochtend gaan geven. Vooralsnog heeft men op de Europese beurzen veel enthousiaster gereageerd dan op de Amerikaanse markten. Daar wordt men niet alleen geconfronteerd met de lusten, maar als burger ook met de mogelijke lasten, wellicht verklaart dat het verschil. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 8 sept 2008, 19.45u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen