ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na twee weken twijfel in de vorm van twee doji's zien we deze week een groene candle. De aandelenmarkt waagt een poging om rond het nog niet met een weekslot doorbroken 50% Fibonacci niveau op 390 een bodem te vormen. De komende weken zal moeten blijken in hoeverre deze poging succesvol is.

  • Ik twijfel sterk aan het succes, een twijfel die veroorzaakt wordt door de grote stijgende wig y-y' waarbinnen we ons bevinden. Een wig is een voortzettingspatroon dat je veelal halverwege een beweging ziet. Wordt het patroon afgerond met een uitbraak naar beneden dan levert dat een koersdoel van ongeveer 310 op waar ik me overigens niet op zou richten. Rond 350 vinden we in de weekgrafiek namelijk het 61,8% Fibonacci niveau dat het eerstvolgende koersdoel zou worden zou er een weekslot onder 390 tot stand komen. Ik wil met nadruk stellen dat het patroon nog niet af is zolang de AEX-index boven lijn y staat, wat het gevaarlijk maakt om al op een daling te speculeren. De kans op een daling is gezien dit patroon weliswaar groot, maar een garantie is niet te geven.

  • Vermeldenswaard in deze grafiek is verder dat het gap dat afgelopen woensdag ontstond vandaag gesloten is. Daar hebben we lang op moeten wachten. Nu is het dan toch gebeurd en hoeven we er geen rekening meer mee te houden. De komende week draait alles om het koersverloop ten opzichte van de lijnen y en y'.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is vandaag niets veranderd. De lijnen lopen nog altijd min of meer horizontaal waardoor er nog steeds sprake is van een zijwaartse trend. Het wachten is op het moment waarop index en lijnen richting kiezen.

  • Uit de laatste candles van vandaag blijkt dat de kopers in het geheel nog niet buitenspel staan. Zij wisten vanaf een bodem op een technisch onverklaarbare plaats tussen het 50% en het 61,8% Fibonacci niveau in voor een snelle stijging te zorgen. Hiermee werd het vizier van de aandelenmarkt naar de bovenzijde van de wig y-y' gericht werd in plaats van zoals je zou mogen verwachten naar de onderzijde ervan.

  • De aandelenmarkt heeft momenteel patent op dergelijke bewegingen en dat maakt het schrijven van een analyse tot een hachelijke zaak. Met regelmaat komen er als een duveltje uit een doosje grote spelers in het veld die naar het lijkt gecoördineerd de beursgraadmeter in korte tijd ineens scherp naar boven jagen. We zagen vanmiddag weer zo'n beweging. Die stijging reikte aanvankelijk tot het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 412,4 - 400,5, een niveau dat met de laatste candle uitgenomen werd. Ik kies ervoor deze beweging te negeren en het 61,8% niveau rond 407,9 vooralsnog als ongebroken te beschouwen. Die laatste candle ontstond namelijk in de slotveiling, het onderonsje van grote partijen aan het slot van de handelsdag. Zij konden het kennelijk niet nalaten om de index nog even door het 61,8% niveau te duwen, een tamelijk doorzichtige beweging die ik daarom negeer. 
  • Zouden we aanstaande maandag gaan dalen dan zal ik dat volgen met nieuwe Fibonacci lijnen te plaatsen over de stijging van 400,5 naar de dan ontstane top. Stijgen we maandag daarentegen verder dan richt ik mijn aandacht op lijn y', want die lijn wordt dan het waarschijnlijke doel.

Resumerend:

Een week van herstel en een mogelijke bodem in de weekgrafiek, dat is wat we achter de rug hebben. Of er werkelijk hogere koersen in het verschiet liggen betwijfel ik evenwel, in de daggrafiek is immers een stijgende wig gevormd en dat patroon wijst op een daling. Dat de markt dat niet zonder slag of stoot wil laten gebeuren zagen we vanmiddag toen de index door een plotse koopgolf snel herstelde van een stevig verlies. We bereikten in de kwartiergrafiek het 61,8% niveau van de voorgaande daling rond 407,9 en sloten daar zelfs na de slotveiling iets boven. Ik wil uit die laatste stap echter geen conclusie trekken en de grafiek behandelen alsof het 61,8% niveau niet gebroken is. Stijgen we maandag verder dan breken we het alsnog en gaan door naar de bovenkant van de wig, lijn y'. Dalen we echter dan ontstaat er een lagere top, de daling in de richting van lijn y die in dat geval volgt zal ik om richtpunten te bepalen volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen over de dan afgeronde beweging naar boven. Zo heb ik twee mogelijkheden en is het maandag aan de markt om de keus te maken.

En dan nog dit...

De euro maakte deze week een belangrijke beweging ten opzichte van de dollar. De markt gelooft er kennelijk niet meer in dat er in Europa nog een renteverhoging zal komen, waardoor de euro aan kracht verloor en naar beneden uit het trendkanaal s-s' in onderstaande weekgrafiek brak. 

  • Er zijn nu drie niveaus waar een bodem zou kunnen ontstaan. Het gaat allereerst om het 38,2% niveau rond $1,50 van de stijging binnen het kanaal s-s' waarover ik Fibonacci lijnen getekend heb. Vervolgens is er het 50% niveau rond $1,47 en daarna eventueel nog de lange steunlijn i waarop de euro al meerdere keren een bodem vormde. De daling betekent nog niet het einde van de stijgende trend, als er op een van de genoemde punten een volgende bodem ontstaat handhaaft de euro immers het proces van hogere toppen en hogere bodems dat kenmerkend is voor een stijgende trendmatige beweging. Zolang de euro zich boven lijn i bevindt is er bovendien vanuit dat perspectief gezien nog een heldere opwaartse trend. Het gaat zolang de lijn niet doorbroken wordt dus om een normale correctie, wat wil zeggen dat er op een zeker moment een bodem gevormd zal worden en de stijging zal worden voortgezet. 
  • Wellicht zal dat gebeuren op het moment dat nieuwe inflatiecijfers in Europa bekend worden gemaakt. Ik ben namelijk bang dat de inflatie nu de ECB deze week op haar handen is blijven zitten toe zal blijven nemen waardoor de centrale bank de rente straks alsnog zal moeten verhogen. De matiging waar bankpresident Nout Wellink vandaag toe opgeroepen heeft is niet voldoende. Het is eigenlijk ook te gek voor woorden dat hij zelf niets doet aan de hoge inflatie en dan anderen oproept om dat wel te doen. Het had een dubbele actie moeten zijn, een renteverhoging door de ECB in combinatie met maatregelen om de economie te stimuleren door de diverse overheden in Europa. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 8 aug 2008, 20.55u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen