ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft vandaag een fikse sprong naar boven gemaakt, de beursbarometer boekte namelijk een winst van ruim 1,8%. We dankten deze winst aan een stijging van de Amerikaanse beurzen die gerustgesteld zijn door het feit dat FED-voorzitter Ben Bernanke nauwelijks woorden vuil gemaakt heeft aan de crisis op de kredietmarkt. De Amerikaanse belegger denkt op zijn beurt dat het dan met de problemen wel mee zal vallen en ziet de kans schoon om aan het kopen te slaan. Hoe naïef kan men zijn, vraag ik me af. Dergelijke moeilijkheden in de financiële markt waarin door faillissementen miljarden verloren gaan zullen niet overwaaien omdat Bernanke er geen aandacht aan besteedt.

  • Tot het moment waarop er opnieuw bedrijven in liquiditeitsproblemen komen zijn we echter met een herstelbeweging bezig, een beweging die ik gewoontegetrouw volg met en beoordeel aan de hand van Fibonacci lijnen. Het betreffen de lijnen over de daling 564 - 515,1 waarvan we bijna bij het 38,2% niveau zijn aangekomen dat rond 533,8 ligt. Het hoogste punt van vandaag ligt daar nog maar één punt onder. Dit niveau is mijn eerste koersdoel, waarbij ik de kanttekening maak dat er later natuurlijk ook nog een stijging naar het 50% niveau rond 539,5 of het 61,8% niveau rond 545,3 zou kunnen volgen, maar dat laat zich nu nog niet voorspellen.

  • Ik wil vanwege het gap dat vandaag ontstaan is bovendien terughoudend zijn met het bepalen van hoger gelegen koersdoelen. De theorie wil dat de index nog terug moet naar de onderkant van het overgeslagen koersgebied rond 522,1, het zogenaamde sluiten van het gap genoemd. Ik houd er vanwege die theorie sterk rekening mee dat we op een gegeven moment terug zullen keren naar 522,1 en dan is het nog maar de vraag of we vervolgens weer naar boven gaan.

  • De kopers van vandaag zal ongetwijfeld een beweging voor ogen staan zoals we die in maart zagen. Voor het echter zover is moeten er in de vorm van de genoemde Fibonacci niveaus eerst echter een aantal weerstanden overwonnen worden. Daar wil ik nog niet op vooruitlopen, maar iedere dag opnieuw kijken waar we ten opzichte van de lijnen staan om daar vervolgens een conclusie uit te trekken. De conclusie van vandaag is dat we een eerste herstelbeweging gemaakt hebben en bijna bij het eerste potentiële weerstandsniveau rond 533,8 zijn. Daar moet duidelijk worden of we al dan niet de volgende stap naar het dalende 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 en het 50% niveau gaan maken.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de middellijn de eerste weerstand die we rond 542 tegenkomen, het is nog iets te vroeg om daar al op te letten.

  • In de uurgrafiek heb ik de Fibonacci lijnen uit de daggrafiek overgenomen, zodat we morgen overdag ieder uur kunnen zien hoe het ermee staat. Het 38,2% niveau rond 533,8 valt samen met een voorgaande top daterend van 31 juli jongstleden en kan dus als een serieuze weerstand gezien worden. Daarboven liggen de besproken niveaus rond 539,5 en 545,3.

  • Wat we hier echter ook goed zien is de sprong die we vandaag maakten, een sprong die zoals ik dat bij een gap altijd doe met zwarte stippellijnen is aangegeven. Het is mijn verwachting dat we nog terug zullen keren bij de onderste stippellijn rond 522,1, maar tot welke hoogten we voordien zullen zijn gestegen kan ik niet zeggen.

  • In de kwartiergrafiek wil ik gebruik gaan maken van de stippellijn rond 530,5 door een vorige top en van lijn k die ik langs de candles van gisteren en vandaag getrokken heb. Zolang de beursgraadmeter boven lijn k staat is de opwaartse beweging intact en ga ik uit van hogere koersen. 

  • Een daling onder lijn k en 530,5 daarentegen zou de kans op een daling naar het gap dat vanmorgen ontstond aanmerkelijk doen toenemen. De bovenkant van het gap zou rond 526,3 eventueel aanvankelijk nog steun kunnen vormen.

Resumerend:

De naïviteit viert hoogtij in de Verenigde Staten. FED-voorzitter Bernanke zegt niet veel over de problemen in de kredietmarkt, dus zijn die niet zo groot of al onder controle, dat lijkt de overheersende houding. Later zal blijken in hoeverre dit de waarheid is, ik sta er nogal sceptisch tegenover. Voorlopig echter zijn we bezig met een correctie die ons in eerste instantie naar het 38,2% niveau van de daling 564 - 515,1 rond 533,8 kan voeren, maar ook bewegingen naar het 50% niveau rond 539,5 of 545,3 zouden nog mogelijk zijn. Het enige dilemma in dit opzicht is het gap dat vanmorgen ontstond. Ik voel me op grond van de theorie dat gaps meestal gesloten worden genoodzaakt om voortdurend met een daling naar 522,1 rekening te blijven houden, hoe hoog we ook komen. Morgen let ik allereerst op lijn k en de stippellijn rond 530,5 in de daggrafiek. Geraken we onder beide lijnen dan neem ik aan dat er een beweging naar het open gebleven gap gaat volgen, waarvan de bovenkant rond 526,3 eventueel steun zou kunnen vormen. Ik veronderstel als we zover komen echter dat we dan ook naar 522,1 gaan om het gap te sluiten. Blijven we boven lijn k dan stijgen we nog even verder en wordt de terugkeer naar het gap uitgesteld. Het eerste koersdoel vinden we dan op 533,8, daarboven wordt dat het 50% rond 539,4, dat samen met het 50daags exponentieel gemiddelde voor weerstand zou kunnen zorgen.

En dan nog dit...

Het is bij een herstelbeweging vanzelfsprekend belangrijk om niet alleen voor onze beurs te bepalen waar er weerstand gevonden zou kunnen worden, maar ook voor andere beurzen. Alle indices zijn immers met elkaar verweven. Vandaag de beurt aan de S&P500 index, die ik gekozen heb omdat het een grote en representatieve graadmeter is.

  • U kijkt naar de daggrafiek van 19u vanavond, een tijdstip waarop deze graadmeter op een winst van 1,1% stond. Ik heb Fibonacci lijnen over de daling 1555 - 1427 getrokken, aan de hand waarvan we kunnen zien dat de index al meer dan de helft van het verlies goedgemaakt heeft. De S&P500 staat namelijk boven het 50% niveau dat we rond 1492 vinden, weet de graadmeter de dag boven deze waarde af te sluiten dan volgt een beweging naar het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 rond 1500 of het 61,8% niveau rond 1507. Die laatste waarde is het allerbelangrijkst. Zolang de beursgraadmeter niet door 1507 gebroken is kan de index de daling nog hervatten, eenmaal boven 1507 kan de index door naar 1555 en is alles in de optiek van de beurs volledig achter de rug. 
  • Het wordt allereerst interessant om te zien waar de S&P500 vanavond sluit, namelijk boven of onder het 50% niveau rond 1492. Is het eronder dan zouden we morgen eventueel al een daling kunnen zien, het niveau fungeert dan als weerstand waarop een hervatting van de daling kan volgen. Sluit de graadmeter de dag boven 1492 af dan hangt de toekomst geheel af van het verloop ten opzichte van het 61,8% niveau rond 1507 dat de stijging kan maken of breken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen