ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag nadat we vrijdag een ongewoon patroon met de naam bearish separating line zagen ontstaan verder gedaald, waarmee dat patroon als toppatroon bevestigd is. De kans is aanwezig dat we nog verder zullen gaan dalen.

  • Ik volg die daling aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 470,5 - 501,8. De AEX index staat onder het 23,6% niveau en dat maakt automatisch het 38,2% niveau rond 489,9 tot het volgende doel. Daaronder zouden eventueel nog het 50% niveau rond 486,2 of het 61,8% niveau op circa 482,5 aan bod kunnen komen, maar laten we daar niet al te zeer op vooruit lopen.

  • Ook de stippellijn rond 490,7 zou nog steun kunnen vormen, daar vinden we namelijk de blauwe stippellijn door een aantal candles uit de maand december. Tenslotte zou ook het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, dat is de stijgende magenta stippellijn, nog steun kunnen bieden. 

  • De stippellijn op 490,7 is de bovenkant van het nog niet gesloten gap van 14 december dat we met een daling naar 489,6 zouden kunnen sluiten, dat lijkt me daarom een aannemelijk koersdoel.

  • Problematisch daarbij is echter de technische situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands waar de index vandaag steun blijkt te hebben ondervonden van de middellijn van deze indicator. Deze middellijn zou een verdere daling nog kunnen voorkomen en de stijgende trend van deze indicator intact kunnen houden. Een eerste verzwakking is daar omdat de bovenste lijn van de banden inmiddels naar beneden draait, dat zorgt ervoor dat er een kans op een daling onder deze lijn is. Meer is er echter niet over te zeggen.

  • U ziet in de uurgrafiek dat we het gap van 14 december tussen 489,6 en 490,7 inmiddels dicht genaderd zijn en ons zoals we in de daggrafiek ook al zagen tussen twee Fibonacci niveaus in bevinden. Ik hou het er gezien deze gegevens op dat we verder naar beneden zullen gaan en onder de middellijn van de Bollinger Bands in de vorige grafiek zullen komen die over het algemeen niet zo'n stevig steunniveau vormt.

  • Confirmatie daarvoor wil ik morgen uit de kwartiergrafiek halen. We bevinden ons in het dalend kanaal kk' waarvan u lijn k vrijdag al zag, het enige verschil is dat ik lijn k iets verschoven heb zodat hij langs de top van vanmiddag loopt. Het is niet mijn gewoonte om met lijnen te gaan schuiven, maar ik vond het in verband met het belang van het kanaal kk' voor de neerwaartse beweging en de noodzaak om lijnen te hebben die het koersverloop goed representeren goed om dat te doen. Zolang we ons binnen het kanaal bevinden ga ik van een voortzetting naar 489,6 uit om het gap van 14 december te sluiten, met de kanttekening dat er rond 490,7 of 489,9 steun zou kunnen blijken te liggen.

  • Uit twee groene candles die in het laatste deel van de handel ontstonden blijkt dat de kopers niet uitgeschakeld zijn, er bestaat bij hen gezien dit koopgedrag nog steeds de verwachting of wens dat we weer naar boven zullen gaan. Breken we morgenochtend door lijn k dan halen zij deels hun gelijk, ik zal daar dan op het moment dat het zich voordoet in de updates op in gaan.

Resumerend:

Amsterdam is vandaag verder gedaald, waarmee het toppatroon uit de daggrafiek van afgelopen vrijdag bevestigd is. Het ligt voor de hand om van een verdere daling uit te gaan, temeer daar we ons in de daggrafiek tussen twee Fibonacci niveaus in bevinden. Het 38,2% niveau rond 489,9 en de onderkant van het gap van 14 december daar net onder rond 489,6 lijken plausibele koersdoelen, maar dan moet de index morgen wel door de middellijn van de Bollinger Bands heen zakken die vandaag nog steun bood. Rond 490,7 kan eventueel nog steun liggen omdat zich daar de bovenkant van het gap bevindt en net onder 489,6 vinden we het 50daags gemiddelde dat de beweging ook nog op zou kunnen vangen. Pas onder al deze niveaus zouden we eventueel de andere Fibonacci niveaus 486,2 of 482,5 aan bod kunnen komen, maar laat ik daar maar niet op vooruit lopen. Eerst maar eens kijken of we daadwerkelijk naar 489,6 gaan, daarvoor moeten we morgen in de kwartiergrafiek binnen het kanaal kk' blijven.

En dan nog dit...

Op 5 december besprak ik hier de weekgrafiek van de Dow Jones home construction index, dit naar aanleiding van een uitbraak naar boven uit een patroon dat tot op dat moment een vlag leek te worden. Inmiddels zijn we een maand verder en is het tijd om naar het koersverloop van deze voor de Amerikaanse economische groei indicatieve index te kijken.

 

 

  • De index blijkt in de week dat ik over de uitbraak schreef onder de blauwe pijl een inverted hammer te hebben gevormd. Kopers gaven het de weken daarna nog niet op en zorgden ervoor dat de graadmeter van de Amerikaanse bouwsector in de buurt van 740 bleef liggen, maar daar lag duidelijk teveel weerstand om doorheen te kunnen breken. 

  • Deze week is de index teruggekeerd in het kanaal aa', waarmee de opwaartse uitbraak een valse uitbraak geworden is. Hierdoor moeten we sterk rekening gaan houden met een daling onder lijn a, op een valse uitbraak volgt namelijk vaak een beweging in tegenovergestelde richting. 

  • Een daling onder lijn a zou wat mij betreft gevolgd worden door een daling die even groot is als de daling die aan het kanaal aa' vooraf ging, ik wil het kanaal aa' namelijk gewoon als een vlag behandelen. Een uitbraak naar beneden zal van groot belang zijn en ook repercussies hebben op de grote Amerikaanse beursindices. Het zou namelijk aangeven dat bouwbestedingen afnemen en op een verdere afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt wijzen, van grote invloed op het uitgavengedrag van de Amerikaanse consument.  -Ad Nooten-

 

Naar boven