ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De ene dag stijgen we en de andere dag dalen we weer, zo gaat dat al ruim een week zonder dat de markt een beslissing heeft weten te nemen betreffende de vervolgrichting. We boekten in deze serie vandaag een verlies van 1%, maar bleven boven het 23,6% Fibonacci niveau waar we vorige week steun vonden en zouden dientengevolge nog steeds de weg naar boven kunnen kiezen.

  • We werden vandaag echter wel door twijfel geplaagd, hetgeen aan de vorm van de candle te zien is. Het is een doji, het lichaam dat slechts een streepje is toont dat het slot en de opening dicht bij elkaar lagen en we dus gedurende dag geen richting konden kiezen. We zullen moeten wachten op de dag van morgen.

  • Wat absoluut noemenswaard is betreft het gegeven dat deze daling betekent dat we in de weekgrafiek mogelijk met een hanging man te maken gaan krijgen. Ik opperde deze mogelijkheid in de analyse van afgelopen vrijdag. De vorming van een hanging man zou topvorming inhouden en het is daarom belangrijk wat de AEX de rest van de week doet. Of het inderdaad een hanging man wordt is pas aanstaande vrijdag bij het sluiten van de markt bekend, want dan is de volgende candle in de weekgrafiek pas af.

  • De Bollinger Bands blijven ondertussen onverstoorbaar een stijgende trend weergeven. We bevinden ons immers boven de middellijn die nog steeds stijgt. Voor de korte termijn maakt deze indicator echter zowel een beweging als naar boven mogelijk, daar hebben we momenteel dus niet veel aan.

  • De beurs probeerde vandaag na de aanvankelijke daling weer een opvolgende trendlijn zoals eerder de lijnen r en w te maken, maar dat lukte niet. De index viel er na de vorming van een dubbele intraday top doorheen, waardoor het onzeker is geworden of de kopers nogmaals voor een stijging zullen kunnen zorgen.

  • De laatste candle is een hammer die door het lichaam aan de bovenkant laat zien dat er in het laatste uur kopers waren die de index weer terug hielpen naar een waarde in de buurt van de start van het uur. Dit houdt in dat een deel van de markt toch nog met voldoende optimisme naar de koersontwikkelingen van morgen kijkt om aan het eind van de handel nog te kopen.

  • Zoals uit de kwartiergrafiek blijkt zou hierdoor als de index morgen direct gaat stijgen nog een hogere bodem kunnen ontstaan. Gebeurt dat dan let ik op de stippellijn rond 452,6, sluiten we daar met een kwartiercandle boven dan gaat de markt wederom op weg naar de toppen rond 457,6, maar ontmoet dan rond 455,4 weerstand waar de stijging nog op stuk zou kunnen lopen.

  • Komen we morgen echter onder de bodem die kort voor het slot rond 450,2 gevormd werd dan zetten we de daling voort en gaan de steun rond 448,5 uitproberen.

Resumerend:

Wat we de ene dag winnen verliezen we de andere dag weer, Amsterdam lijkt geen richting te kunnen bepalen. Vandaag ontstond een doji waaruit de twijfel spreekt waaronder de markt ten prooi was, de lagere opening veroorzaakte een strijd tussen kopers en verkopers en geen van beide partijen kwam als overwinnaar uit deze strijd. We zijn nog wel boven het 23,6% niveau in de daggrafiek gebleven, waardoor een voortzetting naar boven nog mogelijk is, meer kan ik er niet van zeggen. Daar we in de uurgrafiek en kwartiergrafiek een duidelijke lagere top gemaakt hebben kan het ook in een daling uitmonden, de enige redding kan nog de vorming van een hogere bodem zijn. Ik let daartoe morgen op de laatste gevormde bodem rond 450,2. Blijven we daarboven en breken we door 452,6 dan gaan we het nogmaals naar boven proberen, de weerstand rond 455,4 is dan voor de korte termijn het eerste richtpunt. Komen we onder 450,2 dan gaan we naar 448,5 waar eerder steun lag, daar moet dan blijken of de markt de neerwaartse beweging doorzet of toch in de zijwaartse beweging gevangen blijft.

En dan nog dit...

Morgenavond wordt het spannend, dat valt namelijk het besluit van de FED om de rente al dan niet nogmaals te verhogen. De meningen omtrent de actie van Bernanke en de zijnen zijn verdeeld, niemand durft met zekerheid te zeggen wat zij gaan doen. De gegevens waar de FED zich op moet baseren maken zowel een renteverhoging als een handhaving van het rentepeil mogelijk. Voor een renteverhoging pleiten de inflatiecijfers van de afgelopen maanden, deze blijven voortdurend oplopen en ook de stijgende uurlonen werken inflatieverhogend. Voor handhaving van de huidige rentestand pleit de duidelijke afkoeling van de economie, waarin consumenten minder geld uitgaven en de huizenmarkt onder druk staat. Tot voor kort begroette de aandelenmarkt de afkoelende economie met enige vreugde, maar recent vraagt met zich toch af of de economie niet een stapje teveel terug zal zetten. De druk op Bernanke om de rente niet te verhogen is daarom enorm groot, veel invloedrijke beleggers en enkele senatoren hebben hem op het hart gedrukt de rente niet meer te verhogen. Hoe onafhankelijk zal hij zich weten op te stellen en wat hij ziet als de voornaamste zaken om op te letten, economie of inflatie, dat zijn de vragen waarop we morgenavond om 20.15u een antwoord zullen krijgen. Ik behoor niet tot diegenen die een renteverhoging uitsluiten, ik ben namelijk bang dat Bernanke zich door de combinatie stagnatie/inflatie gedwongen zal voelen de rente nogmaals te verhogen. Doet hij dat namelijk niet dan kan de inflatie uit de hand gaan lopen en dat is iets wat hij bij een verder afkoelende economie zeker niet zal willen. Verhoogt hij de rente echter dan remt hij de economie verder af en dat zal hij ook niet wensen, de man staat al met al dus voor een behoorlijk groot dilemma. -Ad Nooten-

Naar boven