ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursindex AEX wist vandaag ondanks een daling onder de stippellijn op 499 winst te boeken, de graadmeter vond namelijk steun rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 480,9 - 521,5 op 496,4. Het is hierdoor ondanks de lagere top die eind vorig jaar ontstond en de daling onder de laatste bodem die op 499 lag onzeker of we nog doorgaan naar lijn n. Dit zal afhangen van de beweging ten opzichte van 496,4, komen we daaronder dan gaan we alsnog naar die trendlijn.

  • De Bollinger Bands laten de mogelijkheid van een herstel nog open, de lijnen van deze indicator lopen namelijk vrijwel horizontaal en de beweging is dus zijwaarts gericht. Hierin komt pas verandering mochten de lijnen duidelijk naar beneden krullen.

  • De aandelenmarkt heeft in de laatste candle getoond niet verder naar beneden te willen, maar het bewijs dat dit ook werkelijk gaat gebeuren is nog niet geleverd. De toppen rond 501,7 van vandaag vormen nog weerstand en ook lijn g kan een herstelbeweging eventueel frustreren. Zolang we ons onder lijn g bevinden is de korte termijn trend naar beneden gericht.

  • Mochten we boven lijn g komen dan vormen de drie Fibonacci niveaus over de daling 519,1 - 496,1 rond 504,8, 507,6 en 510,3. Pas bij een stand boven al deze niveaus is de beursindex uit de gevarenzone, zolang we niet boven 510,3 staan is topvorming op de genoemde Fibonacci niveaus namelijk zonder meer mogelijk.

  • Stijgen we morgen dan let ik op de stippellijn rond 501,7, weten we met die lijn af te rekenen dan kunnen we door naar lijn g. Zolang we niet daadwerkelijk door die lijn gebroken zijn neem ik zoals ik dat bij een trendlijn altijd doe aan dat de lijn weerstand zal vormen.
  • Dalen we morgen dan ligt mijn aandacht bij lijn h, een daling onder deze lijn zou een neerwaartse voortzetting inhouden.
  • Lijn h en de horizontale stippellijn op 501,7 vormen samen een wijder wordende driehoek. Dit is een patroon dat naarmate het langer aangehouden wordt wijst op toenemende en fellere strijd tussen kopers en verkopers. Kopers laten zich zelfs niet door een nieuwe laagste koers aan de kant zetten, maar vechten extra hard terug, dat is wat deze formatie zegt. Zodra een van de twee partijen het gevecht in zijn voordeel beslist volgt vaak een scherpe beweging omdat de ander dan capituleert.

Resumerend:

Een Fibonacci niveau heeft vandaag een daling naar lijn n in de daggrafiek voorkomen, namelijk het 61,8% niveau van de voormalige stijging 480,9 - 521,5 rond 496,4. Uit de kwartiergrafiek blijkt dat de AEX pittig opveerde van dat laatste niveau, er is kopers dus veel aan gelegen een herstel te bewerkstelligen. Ik kan op basis van het voorgaande niet zeggen of we morgen naar boven of naar beneden gaan. Komen we boven 501,7 dan schept dat ruimte om de dalende lijn g aan te vallen. Zouden we die lijn breken dan vinden we rond 504,8, 507,6 en 510,3 potentiële weerstandsniveaus. Ik heb echter de gewoonte om niet bij voorbaat van een doorbraak door een lijn uit te gaan, maar aan te nemen dat de lijn intact blijft en wacht daarom bij een stijging rustig af wat er rond lijn g gebeurt. Dalen we morgen dan hangt de voortgang af van lijn h, een daling onder deze lijn zou een voortzetting naar lijn n in de daggrafiek inhouden.

En dan nog dit...

De Amerikaanse beurzen zijn afgelopen vrijdag stevig gedaald en dat heeft in de grafieken zijn sporen nagelaten. Het belangrijkste effect betrof een daling onder een lange termijn trendlijn van de S&P500, die wil ik vandaag dan ook bespreken.

  • De S&P500 is vrijdag onder de lange termijn trendlijn s gekomen, iets dat normaal gesproken als een negatieve ontwikkeling gezien zou moeten worden. Het zou op zijn minst een daling naar de laatste bodems rond 1370 op moeten leveren. 
  • Dat is de theorie, de praktijk was om 19.15u vanavond tot dusverre anders. De index stond op dat tijdstip namelijk op een winst van bijna 0,7% rond 1421 en daarmee min of meer op lijn s. De daling onder die lijn, in theorie een verkoopsignaal, heeft de markt dus geen schrik aangejaagd. Het tegendeel lijkt het geval, we zien vandaag een reparatiepoging. U begrijpt dat ik deze poging aandachtig gadesla, weet de S&P500 index boven 1420 te sluiten dan is de doorbraak door lijn s in principe teruggedraaid. De candle van deze maand is overigens nog verre van afgerond, dat zal pas op 31 januari aanstaande het geval zijn. Pas na die dag zullen we definitief weten wat de S&P500 met lijn s heeft gedaan. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen