ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het koersverloop van vandaag laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Steeg de markt voorafgaand aan het weekend nog met 4%, volop speculerend op een stijging door het Amerikaanse reddingsplan, vandaag leverde diezelfde aandelenmarkt maar liefst 9,1% in. Eigenlijk moet je die 4% stijging van vrijdag verrekenen als een totaal verkeerd uitgepakte gok en de candle van vrijdag negeren, maar dan nog levert deze maandag een verlies van 5,1% op. Daar komt nog bij dat er vandaag geen handel in het aandeel Fortis is geweest, wat betekent dat er zodra dat fonds opent nog eens een verlies voor de AEX-index bovenop komt. In de slotstand van vandaag is Fortis namelijk nog meegerekend tegen de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het laat zich moeilijk voorspellen hoe groot het nadelig effect op de AEX-index zal zijn, maar een extra daling met bijvoorbeeld 2% van de AEX-index is niet ondenkbaar.

  • De candle die vandaag is ontstaan komt niet veel voor. Het is een zogenaamde separating line en staat bekend als een voortzettingspatroon. Hiermee wordt bedoeld dat er normaal gesproken een vervolg aan de voorafgaande beweging wordt gegeven, hier dus een daling.

  • Ik heb bij uitzondering een lijn verplaatst, namelijk lijn h. Deze lijn loopt in de grafiek hierboven nu door de top van afgelopen vrijdag en weerspiegelt zo het koersverloop beter dan voorheen. Ik heb deze verandering ook in de uur- en kwartiergrafiek doorgevoerd. De algehele trend is zolang we ons onder deze lijn bevinden naar beneden gericht.

  • Deze dalende trend zien we ook in de daggrafiek met Bollinger Bands waarin alle lijnen naar beneden wijzen en de index zich aan de onderzijde van deze indicator bevindt.

  • Gewoonlijk ga ik van de daggrafiek naar de uurgrafiek, vandaag maak ik echter een tussenstap naar de weekgrafiek. In die grafiek ziet u magenta stippellijnen, dat zijn de Fibonacci niveaus over de stijging 218 - 564 waarop we al een tijd een correctie zien. De stippellijn rond 350 is het 61,8% niveau, wat een vervolgstap naar het 76,4% niveau rond 300 of lager voor de hand liggend maakt. Ik ga daarom uit van een daling naar dat niveau, met de kanttekening dat vervolgens ook een daling naar 218 heel wel mogelijk is. Dat zal echter van het koersverloop rond 300 afhangen.

  • Dan kom ik alsnog bij de uurgrafiek aan. Hier is rond 310,7 een dubbele bodem ontstaan, wat eventueel tot een stijging kan leiden. Geraken we echter onder 310,7 dan gaan we door naar de bij de vorige grafiek genoemde 300 punten grens.

  • In de kwartiergrafiek tenslotte wijst alles op een vervolg van de daling. Hier is vanmiddag namelijk een top gevormd rond het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 344,2 - 310,8. De beursgraadmeter kwam er twee keer boven, maar bleef er met de lichamen van de desbetreffende candles onder. Een top rond een 23,6% niveau wijst op een zeer zwakke markt en op een waarschijnlijke voortzetting van de daling. Uiteraard is het verstandig om ter bevestiging op een daling onder de bodem rond 310,7 te wachten.
  • Zou de index morgen toch weer stijgen en boven 319,8 komen dan kan er weerstand liggen rond de voorgaande bodems 320,5 en 328,8 en bij de Fibonacci niveaus 323,6, 327,5 en 331,5. Op ieder van deze punten kan dan een volgende top ontstaan.

Resumerend:

De daling met 9,1% van vandaag heeft helder gemaakt hoe het staat met de aandelenmarkt. Daar ons bovendien nog een extra daling te wachten staat op het moment dat Fortis weer in notering komt ziet het er momenteel slecht uit. Kijk ik naar de weekgrafiek dan wijst alles nog steeds op een daling naar 300 of mogelijk zelfs 218. Het is dus zaak ons vizier in die richting te houden. Hoe snel we daar komen is uiteraard niet te zeggen en absolute zekerheid daarover geven kan ik evenmin. Wat ik wel weet is dat de trend naar beneden gericht is zolang we ons onder lijn h bevinden, bovendien vinden we bij een eventuele stijging boven 319,8 mogelijke weerstand rond achtereenvolgens 320,5, 323,6, 327,5, 328,8 en 331,5. Er is mochten we dus gaan stijgen voorwaar nog geen reden om direct optimistisch te geraken. Stijgen we niet, maar komen we onder 310,7 dan liggen de kaarten eenvoudig, dan gaan we naar de waarde 300 uit de weekgrafiek of eventueel lager.

En dan nog dit...

Er wordt vandaag nogal geageerd tegen de media, deze zouden debet zijn aan de huidige daling van de aandelenmarkten. De boodschapper krijgt de schuld dat de boodschap die hij brengt een negatieve is. Het zal de tijdgeest zijn. Kijk naar de Verenigde Staten, daar is het al jaren niet acceptabel iets negatiefs te zeggen. Doe je dat dan ben je namelijk geen echte Amerikaan en wordt je in de hoek van de notoire zwartkijkers geplaatst, ook al is je boodschap nog zo goed. Eindelijk is de voorlichting betreffende de gebeurtenissen op de financiële markten weer eens op peil, daar heeft het heel lang aan ontbroken. Alles was hosanna. Economen, politici, overheden, overheidsorganisaties, iedereen sprak voortdurend in koor dat er niets mis was. Het bleek een misvatting. Je kunt de pers hoogstens kwalijk nemen dat zij te laat is geweest met de berichtgeving over de ontwikkelingen, het heeft namelijk lang geduurd voor men de problemen ernstig nam. Laten we de deur nu die open is echter niet weer dichttrekken.

Over de deur dichttrekken gesproken, op het terrein van beleggingsfondsen vindt een ontwikkeling plaats waar ik u op wil wijzen. Het gaat om fondsen die de deur dicht doen op het moment dat er dalingen plaats vinden. Leest u de voorwaarden van uw beleggingsfonds om na te gaan of dat fonds het recht heeft de deur op slot te doen als zij vindt dat de uitstroom van geld uit het fonds te groot wordt. Doet zij namelijk de zaak op slot, zoals Middle Europe Investment dat vorige week voor een aantal van haar fondsen "in het belang van de beleggers" deed, dan kunt u uw geld er niet meer uithalen en uw verliezen dus ook niet meer beperken. Er is in dat geval niet meer te zeggen wanneer u weer bij uw geld kunt en wat er dan nog van over is, dat hangt namelijk van de fondsbeheerder af. Dit kunt u nu wellicht nog voorkomen. Realiseert u zich verder dat u als u om veiligheid te zoeken uit beleggingsfondsen stapt altijd weer in kunt stappen zodra de situatie verbetert. U heeft dan misschien een stuk herstel gemist en het kost u uiteraard provisie, maar het schept wel rust. Ligt u wakker over uw financiële toekomst dan laat het u misschien wat beter slapen in deze onmiskenbaar turbulente tijden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 6 okt 2008, 20.10u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen