ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een uitermate verrassende en sterke stijging, op een andere manier kan ik de beweging van vandaag niet kwalificeren. Gisteren verlieten we de driehoek u-u' aan de onderzijde en wees alles op een voortzetting van de daling. Vandaag staat er dan plots een winst van 2,8% op de borden en staat alles ineens weer op zijn kop. Het doet me enigszins denken aan het koersverloop van 30 juli jongstleden toen we een sprong naar boven maakten nadat een paar dagen ervoor een uitbraak uit een stijgende wig op een daling wees. Dat maakte de wig toen ongeldig, de beweging van vandaag de driehoek. Het heeft er alles van weg dat er partijen aan het werk zijn die koste wat het kost een daling willen voorkomen. Het voertuig waarvan zij zich bedienen is de handel in S&P500 futures die zij op dagen als deze met groot geweld naar hun hand zetten. De lezing van de media dat de stijging veroorzaakt wordt door een dalende olieprijs is absolute onzin, daar kom ik in mijn 'En dan nog dit...' straks op terug. Gisterenochtend zagen we al een poging van kopers om middels deze futures grip te krijgen op de Europese handel, maar dat mislukte nog. Vandaag werd meer geld ingezet, met als resultaat dat het vandaag wel lukte. Dat we ons in heel Europa in een vakantieperiode bevinden speelt een belangrijke rol in het geheel, dat maakt het namelijk tot een ideale tijd voor een herstelbeweging. Het is één groot spel, ik waak er dan ook voor om me er teveel in positieve zin door te laten beïnvloeden. Het is goed mogelijk dat deze stijging opnieuw niet meer dan uitstel van executie is.

  • De lijn waar ik de komende dagen met extra aandacht op let is uiteraard lijn u', dat is de bovenkant van de driehoek waarbinnen we nu teruggekeerd zijn. Het is mijn gewoonte om niet vooraf op een doorbraak van een lijn te speculeren, dat doe ik ook deze keer niet. Wat ik wel wil zeggen is, is dat de laatste top rond 408,3 mocht er zich zo'n doorbraak voordoen een belangrijk niveau zou worden, het zou een cruciaal potentieel weerstandsniveau zijn. Zolang lijn u' echter niet doorbroken is neem ik die lijn als het maximaal haalbare bij de huidige beweging naar boven, dit omdat we geen enkele garantie voor een doorbraak hebben.

  • De Bollinger Bands geven ons vandaag geen extra informatie. De index is naar het bovenste deel van de indicator gesprongen en dat is licht positief, de trend is door de min of meer zijwaarts gerichte lijnen echter nog steeds zijwaarts gericht.

  • In de uurgrafiek ziet u nog eens goed wat er vandaag gebeurd is. De AEX-index kwam vanaf een positie onder lijn u al in het tweede uur terug boven die lijn, wat vele traders op het verkeerde been zal hebben gezet. Daardoor moet een short squeeze zijn ontstaan, die bijdroeg aan de mate van stijgen. De index kreeg op één cruciaal moment nog wel een extra stevige zet naar boven, namelijk op het moment dat de stippellijn rond 400,1 doorbroken moest worden. Je zag dat er op dat moment extra kooporders werden geplaatst om net voor 15.30u deze doorbraak te bewerkstelligen. Dit sterkt me in de gedachte dat de stijging van vandaag geen spontane zaak was, maar een vooropgezette strategie. Deze werd heel slim uitgevoerd. Net voor 15.30u doen vele partijen in afwachting van de Amerikaanse opening niets meer, een uiterst intelligent moment om juist dan voor een stijging boven 400,1 te zorgen. Hier zijn tactisch slimme jongens aan het werk. Deze slimme jongens kunnen uiteindelijk echter slechts alleen het koersverloop sturen en dan ook nog in beperkte mate. De economische ontwikkeling laat zich niet sturen, het kan dus best zijn dat ook deze poging om een herstelbeweging te starten straks weer schipbreuk lijdt als er bijvoorbeeld weer een bank gered moet worden of grote bedrijven met tegenvallende cijfers komen. Doet dat zich voor dan hebben de kopers van vandaag zich met hun actie in hun eigen voet geschoten. De toekomst zal het ons leren.

  • Morgen zijn er twee lijnen waar ik op let, om te beginnen natuurlijk op lijn u'. Breken we door die lijn dan zetten we de herstelbeweging voort, waarbij ik me in eerste instantie richt op de waarde 408,3 die ik bij de daggrafiek noemde.
  • Daarnaast let ik ook op lijn w, belanden we daaronder dan volg ik de neerwaartse beweging met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Aan de hand daarvan kan ik dan bepalen waar eventuele steunniveaus te vinden zijn die een nieuwe daling dan nog kunnen voorkomen. De Fibonacci lijnen laten zich nu nog niet plaatsen omdat er nog geen top is ontstaan.
  • Behalve de Fibonacci niveaus kan ook de stippellijn rond 400,1 eventueel nog steun bieden.
  • Uit de slotcandle blijkt hoe optimistisch de markt vandaag geraakt is, er is sprake van een zekere overmoedigheid. Als je in de slotveiling nog koopt als er al zo'n grote winst geboekt is neem je toch wel heel erg veel risico. Het past binnen de stemming van de dag waarin kopers alles durfden. Neem bijvoorbeeld de stijging van Aegon dat 5,4% hoger sloot. Aegon komt aanstaande donderdag met kwartaalresultaten, de kopers van deze stukken schuwen het risico dan ook bepaald niet.

Resumerend:

Gisteren brak de AEX-index naar beneden uit de driehoek u-u' in de uurgrafiek, maar keerde er vandaag zoals we hebben gezien met veel geweld in terug. Kopers 'bestuurden' vanaf 09.15u de Amerikaanse futures en leidden zo indirect heel Europa naar boven. De Amerikaanse beurzen kregen een ideale voorzet, als je als belegger overal hoort en ziet dat er op grond van een stijging van de futures een hogere opening wordt verwacht wordt dat als vanzelf bewaarheid. Kopers speelden dit spel vandaag uitermate bekwaam en lieten geen steken vallen zoals dat gisteren nog wel gebeurde. We zijn bijna tot de bovenkant van de driehoek geraakt, die bovenkant neem ik zolang we geen opwaartse uitbraak zien dan ook als het maximaal haalbare. Mochten we er toch doorheen breken dan verschuift mijn aandacht naar de laatste top rond 408,3. Dalen we morgen dan let ik aanvankelijk op lijn w in de kwartiergrafiek. Blijven we boven die lijn dan kunnen we nog door naar lijn u', onder lijn w komt het van een correctie die ik dan met nieuw te plaatsten Fibonacci lijnen volgt.

En dan nog dit...

De media noemden vandaag alom de daling van de olieprijs als oorzaak van de stijging. Daar kan ik maar één ding over zeggen: onzin. Zij die dit zeggen hebben hun huiswerk niet goed gedaan. Kijkt u mee naar het koersverloop van de olieprijs in onderstaande weekgrafiek van 18.45u vanavond.

  • Ik wil uw aandacht vragen voor de rode candle die ik met een pijl geaccentueerd heb, dat is de candle die in de week van 14 juli jongstleden ontstond. De olieprijs daalde in die candle van ongeveer $147,50 naar $129. Had die daling deze week plaatsgevonden dan hadden de desbetreffende journalisten gelijk gehad, nu niet. De prijs is deze week weliswaar iets gedaald, maar dat maakt onderdeel uit van de correctieve beweging die bij de gemarkeerde candle is gestart. De beweging is ook niet uitzonderlijk groot, geen enkele reden om een stijging van 2,8% van onze beursindex aan toe te schrijven. 
  • Dat gezegd hebbende kijken we naar de lijnen in de grafiek. De olieprijs is de laatste weken flink gezakt, waarbij de lijnen g en f die ik op 30 juni jongstleden tekende doorbroken zijn. De lijnen d en d' blijven over als mogelijke steunlijnen.
  • We zien een correctie binnen een stijgende trend, een trend die gehandhaafd blijft zolang er geen lagere bodem onder $85 ontstaat. Zolang dat niet gebeurt is er namelijk een patroon van hogere toppen en hogere bodems in de grafiek te zien, kenmerkend voor een stijgende trend. De trend is uiteraard ook stijgend zolang de prijs van een vat olie niet onder lijn d komt. 
  • Een koersdoel laat zich moeilijk vaststellen, dat is bij een beweging als deze lastig. Moeilijk is bijvoorbeeld over welke beweging je Fibonacci lijnen moet tekenen, over die van $57,50 naar $147,50, de deelbeweging van $86 naar $147,50 of die van $97,50 naar $147,50. Ieder van die bewegingen levert zijn eigen mogelijke steunniveaus op, ik laat de getallen daarom maar voor wat ze zijn. 
  • Het lijkt me het beste om het koersverloop, met name de vorm van de candles, uit te laten wijzen wanneer er een bodem is ontstaan. Het is nu nog niet zover dat we een bodem hebben, maar zal het onmiskenbaar binnenkort komen. 
  • De daling komt overigens op een goed moment, namelijk op een punt in de tijd waarop beleidsbepalers hardop nadenken over begrenzing van de vrije handel om 'ongewenste' bewegingen te voorkomen. Geen goede zaak. In de praktijk past men in de Verenigde Staten naar aanleiding van te groot geachte koersdalingen (!) van financiële instellingen dergelijke begrenzingen al toe middels een tijdelijk verbod op ongedekt verkopen van stukken. Wilt u weten hoe ik daarover denk, leest u dan de recente maandelijkse column die ik in opdracht van beursplaza.com heb geschreven: Begrenzing handel is niet de juiste weg. -Ad Nooten-

(geplaatst dinsdag 5 aug 2008, 19.50u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen