ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is weer een beursweek om, wat zoals gebruikelijk wil zeggen dat we om te beginnen de weekgrafiek bestuderen. De index is zoals u ziet vorige week vrijdag precies op lijn e geëindigd, wat betekent dat de uitbraak van de week ervoor op dat moment op losse schroeven was komen te staan. Daar leek het bij de opening op maandag ook op, de start lag namelijk onder lijn e. Uiteindelijk wist de beurs deze week echter dermate veel winst te boeken dat we alsnog ruim boven lijn e staan waardoor we moeten aannemen dat de uitbraak gehandhaafd blijft.

  • Ik liet u afgelopen woensdag zien dat het lichaam van de candle van april in de maandgrafiek binnen het kanaal e-g stond waardoor er in de maandgrafiek geen sprake was van een uitbraak. Wil de aandelenmarkt eenzelfde ontwikkeling deze maand voorkomen dan zal zij de beursgraadmeter de rest van de maand boven lijn e moeten houden. Deze lijn ligt in de maandgrafiek in mei op 535.

  • We staan daar zoals u ziet ruim boven en je zou dus zeggen dat het dit keer wel zou moeten lukken.

  • Deze conclusie is ook gerechtvaardigd op grond van de daggrafiek. We wisten vandaag namelijk boven het 161,8% Fibonacci niveau van de daling 512,4 - 469,9 te sluiten en dat maakt het 200% niveau rond 555 tot het volgende koersdoel. Dit is gebaseerd op het gegeven dat een stijging een Fibonacci relatie kan hebben met de voorgaande correctie. Het komt er op neer dat er vanaf 512,4 een stijging kan volgen die in punten gelijk is aan de eraan voorafgaande daling en dan kom je op 555 uit. Hierbij past wel de kanttekening dat we om 17.30u op 539 stonden, wat niet boven het 161,8% niveau was. De markt gebruikte de slotveiling na 17.30u om een slot boven het 161,8% niveau te realiseren. Tactisch een slimme zet van de late kopers, zouden we maandag echter toch nog onder 539,1 dalen dan zie ik het niveau als ongebroken. Handhaven we ons maandag evenwel boven 539,1 dan neem ik de waarde 555 pas als volgend middellange termijn doel.

  • We zijn door de beweging van vandaag teruggekeerd binnen het trendkanaal w-w', wat tegenwoordig na een uitbraak uit een stijgend kanaal een veel voorkomende ontwikkeling is. Kopers reageren over het algemeen erg snel op doorbraken van stijgende lijnen, dergelijke doorbraken kun je tegenwoordig beter als een koopsignaal zien dan als een verkoopsignaal. De aandelenmarkt wenst verder te stijgen, dat is duidelijk.

  • Ook de daggrafiek met Bollinger Bands leidt tot die conclusie. We zien een indicator waarvan alle lijnen stijgen en de beursindex in de buurt van de bovenzijde staat, het is een stijgende trend uit het boekje.

  • Die stijgende trend zien we ook terug in de uurgrafiek in de vorm van de trendlijn h die ik langs de candles getrokken heb. Het was niet mogelijk om de lijn exact erlangs te tekenen, maar het gaat me om de boodschap die de lijn ons geeft. Die luidt dat het koersverloop zich in stijgende zin ontwikkelt.

  • We zijn in deze uurgrafiek trouwens nog niet teruggekeerd binnen het kanaal w-w' terwijl dat in de daggrafiek al wel het geval is. Dit komt doordat lijnen in grafieken met uiteenlopende tijdvensters of timeframes zoals het in dit vakgebied genoemd wordt nooit geheel op dezelfde manier te tekenen zijn. Het laatste punt waar lijn w in de uurgrafiek doorheen getrokken is ligt op 523,8 in de tweede candle van 19 april. Had diezelfde bodem zich niet in de tweede, maar bijvoorbeeld in de laatste candle van die dag op hetzelfde niveau voorgedaan dan had lijn w minder steil gelopen. In de daggrafiek zou de bodem in beide gevallen in dezelfde candle zijn opgetreden, met als gevolg dat het daar niet uit zou hebben gemaakt. De daggrafiek telt omdat deze het langste timeframe heeft het zwaarst, het signaal dat daar van de terugkeer boven lijn w uitgaat is er een van kracht.

  • De laatste candle in de uurgrafiek is geen vertoon van kracht, het lichaam van de candle omvat dat van zijn voorganger en illustreert daarmee een omslag. Of dat een blijvende of een tijdelijke omslag betreft moet maandagochtend blijken.

  • In de kwartiergrafiek heb ik lijn h ook getekend, maar ik wil er verder niets mee doen. Het bleek niet mogelijk om de lijn op een overtuigende manier onder meerdere bodems te tekenen. Hij toont ons de opwaartse tendens, daarvoor voldoet hij wel goed.

  • Aanstaande maandag let ik uitermate scherp op de stand ten opzichte van de stippellijn rond 539,1. U ziet dat kopers in de laatste candle, die van de slotveiling, nog net voor een slot boven die waarde wisten te zorgen. Overtuigend is het evenwel pas als we maandag verder stijgen.

  • Zouden we eronder komen dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen over de stijging 528,4 - 540,8 tekenen die hier voor een deel buiten beeld valt, maar in de uurgrafiek wel in zijn geheel te zien is. Het 23,6% niveau rond 537,8 en het 38,2% niveau rond 536 zouden dan mogelijke doelen worden. Ik heb de lijnen nu nog niet geplaatst omdat we ons boven 539,1 bevinden en ik niet teveel vooruit wil lopen op ontwikkelingen die zich mogelijk in het geheel niet voor gaan doen.

  • Blijven we maandag namelijk boven 539,1 dan zetten we de stijging gewoon door en richt ik me zoals ik bij de daggrafiek schreef de komende tijd op 555 als koersdoel.

Resumerend:

Was het vorige week nog de vraag of de uitbraak uit het kanaal e-g gehandhaafd zou blijven, vandaag is dat niet het geval. We staan op een overtuigende wijze boven lijn e. Wat de markt de rest van de maand om deze uitbraak geldig te houden nog wel dient te doen is de beursgraadmeter in de maandgrafiek boven lijn e te houden die de gehele maand op 535 ligt. We dienen de komende tijd te controleren of de index hieraan blijft voldoen. Op dit moment staan we een stuk boven 535 en zijn ook het 161,8% niveau in de daggrafiek gepasseerd waar we tot voor kort een top hadden staan. Dit houdt in dat het 200% niveau rond 555 het volgende koersdoel geworden is. Hierbij past een kanttekening. Het slot boven 539,1 kwam namelijk pas in de slotveiling tot stand, het heeft er alles van weg dat er nog even snel voor een doorbraak werd gezorgd. Zouden we maandag alsnog onder 539,1 komen dan is deze tactische zet mislukt en moeten we ons richten op 537,8 of 536 waar op grond van dan te plaatsen Fibonacci lijnen de eerste koersdoelen zouden liggen. Dit zou direct inhouden dat ook de waarde 535 weer in beeld zou kunnen komen. Blijven we maandag echter gewoon boven 539,1 dan betekent dat de voortzetting naar boven en kunnen we 555 voor de komende tijd als richtpunt gaan gebruiken.

En dan nog dit...

Hoe sterk de Amerikaanse aandelenmarkt erbij ligt blijkt uit onderstaande maandgrafiek van de S&P500. Deze graadmeter nadert door de stijging van de laatste maanden de oude toppen uit het jaar 2000.

  • In deze maandgrafiek ontstond eind 2004 een omgekeerd hoofd en schouders patroon met de dikke blauwe lijn als neklijn. Het koersdoel ligt net onder de top uit het jaar 2000 van 1552. Dit is te zien aan de twee verticale lijnen van gelijke lengte die ik respectievelijk onder en boven de neklijn getekend heb. Na afronding van van dit patroon volgt vanaf de neklijn namelijk veelal een stijging ter grootte van het hoofd, ter grootte van de groene lijn dus die ik daarlangs getekend heb. 
  • Het heeft er alles van weg dat de S&P500 de komende tijd die oude top zal gaan evenaren. Alleen de stippellijn door andere toppen uit datzelfde jaar 2000 rond 1525 zou eventueel nog weerstand op kunnen leveren. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen