ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Normaal gesproken zou ik afgelopen maandag aan het eind van de maand de maandgrafiek besproken hebben, maar ik was afwezig. Daar de maandgrafiek belangrijk is om de daggrafiek in de juiste context te kunnen plaatsen start ik er daarom nu mee. Wat we zien is dat de beursindex er vorige maand, de voorlaatste candle, niet in is geslaagd om uit het lange termijn kanaal e-g te breken. De AEX-index is er wel boven geweest, maar wist uiteindelijk de maand niet boven lijn e af te sluiten. Eerder zagen we in de daggrafiek en weekgrafiek wel uitbraken uit dit kanaal, maar die uitbraken zijn ondergeschikt aan de situatie in de maandgrafiek. De grafiek met het langste tijdsvenster is namelijk het belangrijkst. De conclusie is dat we wel geprobeerd hebben naar boven uit te breken, maar daarbij uiteindelijk geen succes boekten. We moeten het kanaal vooralsnog als ongebroken beschouwen, wat automatisch met zich meebrengt dat er een daling naar de onderkant van het kanaal zou kunnen volgen.

  • De beursbarometer is in de daggrafiek vandaag licht boven lijn e gesloten terwijl we er in de maandgrafiek precies op staan. Dit danken we aan het feit dat lange lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters nooit exact gelijk te tekenen zijn. U kunt zich voorstellen dat een lijn door een tweede top in de daggrafiek een andere hellingshoek krijgt naarmate die top later in de maand valt, dat is de reden van het verschil. We moeten deze maand lijn e in de maandgrafiek in de gaten houden en moeten dus constateren dat er bij de huidige stand nog geen sprake is van een uitbraak. Dat is relevant omdat er dientengevolge zoals ik bij de maandgrafiek al schreef een daling op zou kunnen volgen. We moeten de komende dagen dus een stijging realiseren willen we echt een uitbraak en daarmee de mogelijkheid om verder naar boven te gaan creëren.

  • De Bollinger Bands bieden ons in ieder geval de mogelijkheid daartoe, we bevinden ons namelijk nog boven de middellijn doordat we gisteren een stukje daarboven een bodem vormden. Deze indicator biedt geen garantie dat we naar boven gaan, maar toont dat we nog altijd met een stijgende trend van doen hebben waardoor de kans op een voortzetting naar boven groot is.

  • We zullen dan wel boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 537,8 - 528,4 rond 534,2 moeten zien te komen waar we vandaag een top maakten. Die top geeft aan dat er nog een mogelijkheid is dat we de neerwaartse beweging van eind vorige week hervatten.

  • Er is vanmiddag op 529,7 echter een bodem gevormd die op het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 528,4 - 534,5 ligt, waarvan de lijnen in deze grafiek om de grafiek overzichtelijk te houden niet geplaatst zijn. Deze bodem maakt nog een nieuwe aanval op het 61,8% niveau van de daling 537,8 - 528,4 mogelijk waardoor we toch nog naar boven zouden kunnen gaan.

  • Las u in de uurgrafiek al over Fibonacci lijnen over achtereenvolgens de daling 537,8 - 528,4 en de daaropvolgende stijging 528,4 - 534,5 die ik beiden aan de hand van dat gereedschap beoordeelde, in de kwartiergrafiek vindt u weer andere Fibonacci lijnen. Hier heb ik namelijk lijnen getekend over de daling 534,5 - 529,7 van vandaag. Deze zijn relevant omdat er rond het 61,8% niveau een top is ontstaan, daar zien we namelijk een engulfing bearish line. Deze top maakt het dus weer mogelijk dat we toch weer naar beneden gaan, dat vloeit namelijk vanzelf voort uit een top op dit niveau. Kunt u me nog volgen?

  • Laat ik het recapituleren. Om verder naar boven te komen zullen we door de laatste top rond 532,7 moeten breken, wat de mogelijkheid zou geven om naar 534,5 te gaan. Daar vinden we in de uurgrafiek een top die we moeten zien te breken om een stijging naar 537,8 te kunnen realiseren. Blijft ofwel de top op 532,7 ofwel die op 534,5 gehandhaafd, beiden 61,8% niveaus van voorgaande bewegingen, dan houden we het risico op een hervatting van de daling. Zo'n hervatting zou vorm krijgen bij een daling onder de laatste bodem op 529,7.

Resumerend:

De maandgrafiek biedt ons aangaande de uitbraak uit het lange termijn kanaal e-g zoals we zagen belangrijke informatie. Die uitbraak is namelijk nog geen feit, het lichaam van de candle van de maand april staat onder de bovenkant van het kanaal. Dit maakt het koersverloop van de komende dagen niet alleen interessant, maar mogelijk ook beslissend. Breekt de beursindex namelijk niet alsnog naar boven uit het kanaal in de maandgrafiek dan brengt dat automatisch de kans op een daling naar de onderkant van het trendkanaal met zich mee. Lukt het wel om uit te breken dan is dat juist uitermate sterk en moeten we van een krachtige beweging naar boven uit gaan. Wat we voor de korte termijn doen is dus van belang in het grotere geheel. Voor die korte termijn hebben we in eerste instantie te maken met toppen op 532,7 en 534,5 die beiden op het 61,8% niveau van een voorgaande daling liggen. Is de top op een van beide punten blijvend dan betekent dat vanuit de Fibonacci methode de voortzetting van de daling van eind vorige week. Dit zou het geval zijn bij een daling onder 529,7. Weten we daarentegen boven 534,5 te komen dan keren we terug naar 537,8 en wagen we een nieuwe uitbraakpoging in de maandgrafiek. De markt staat daarmee voor een uitermate boeiende keuze.

En dan nog dit...

Ik kijk de ontwikkelingen betreffende de mogelijke overname en het in stukken hakken van ABN AMRO en andere bedrijven de laatste tijd met verbazing aan. Het zijn de aandeelhouders die uitmaken wat er gebeurt, andere belangen lijken niet meer te tellen. Werknemers en klanten van ABN AMRO staan volledig buitenspel. Dat het niet alleen de taak van directie en raad van commissarissen is om de aandeelhouderswaarde van een onderneming te vergroten, maar dat zij ook een verantwoordelijkheid dragen jegens werknemers en klantenkring van die onderneming en de continuïteit ervan komt in het geheel niet ter sprake. Het verbaast me. Deelbelangen voeren de boventoon, het is de macht van de sterkste. De ene na de andere onderneming zou als het spel zo gespeeld blijft worden opgedeeld kunnen worden alsof het een slagroomtaart is die je in stukken snijdt en verdeelt. Partij 1 zegt: "Ik wil het stukje met de chocolade erop." Nummer 2 zegt: "Geef mij maar dat stuk met wat minder slagroom."  Dan komt club 3 aan met de opmerking: "Oh, mag ik dan dat randje van je, want ik vind die korreltjes tegen de zijkant zo lekker." Wat ze niet lusten gooien ze weg. We hebben echter met meer te maken dan met slagroomtaarten, maar met bedrijven met werknemers van vlees en bloed. Het wordt tijd dat leiders van ondernemingen zich hier van bewust worden en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Die telt mijns inziens zwaarder als het belang van financieel sterke korte termijn aandeelhouders die een klein aandelenbelang van een onderneming opbouwen om daarmee vervolgens ijskoud op ontvlechting aan te sturen. Dat laatste is hoewel het tegenwoordig als acceptabel lijkt te worden gezien mijns inziens in de kern asociaal. Het zal de tijdgeest wel zijn, maar ik zie het hoewel ik een belegger in hart en nieren ben eerlijk gezegd liever anders. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen