ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is zoals u met mij kunt constateren de weg naar het noorden compleet kwijt. De AEX-index verloor vandaag maar liefst vijf procent en sloot daarmee onder de bodem die in maart 2003 op 217,8 ontstond. Het gaat om een lange termijn verkoopsignaal, de beurs moet op zoek naar een nieuwe bodem.

  • Deze ontwikkeling past overigens goed bij de patronen die zich de laatste tijd voor hebben gedaan. Allereerst werd in januari de vlag e-s afgerond, dat patroon maakte een neerwaarts vervolg aannemelijk. Er volgde echter niet onmiddellijk een daling, de beurs waagde nog een herstelpoging. Die poging mislukte echter en mondde uit in de vorming van een hoofd en schouders patroon met de neklijn op 227,5 en een koersdoel van 185 punten. Het vormde de bevestiging van de vlag. Wat resteerde was de oude bodem rond 217,8. Hoewel je nooit met zekerheid kunt zeggen dat zo'n bodem doorbroken wordt komt de daling van vandaag wat mij betreft in ieder geval niet als een verrassing. Het koersverloop vormt aanleiding om me in deze daggrafiek de komende tijd op het koersdoel van het hoofd en schouders patroon 185 te blijven richten. De beurs zal die gang naar dat doel uiteraard niet in één beweging maken, maar met op- en neergaande bewegingen. Verwacht dus morgen niet direct een daling naar 185 punten, dat zal naar ik veronderstel enige tijd nemen. Of het daarbij om dagen of weken gaat kan ik echter niet zeggen, ik houd in principe alle opties open.

  • De Bollinger Bands geven aan dat het om een krachtige neerwaartse trend gaat. De index is de afgelopen weken namelijk dichtbij de dalende onderste lijn gebleven, kenmerkend voor een sterke trend.

  • Het slot van vandaag lag in de uurgrafiek precies op lijn x. Deze onderkant van het voormalig trendkanaal x-x' werd op 24 februari jongstleden al eens doorbroken, wat wil zeggen dat de mogelijkheid bestaat dat de lijn nogmaals doorbroken gaat worden. Komen we onder lijn x dan zal uit het koersverloop moeten blijken waar het eerstvolgende steunniveau komt te liggen. Dat wordt dan een kwestie van zoeken naar korte termijn bodempatronen.

  • Blijven we boven lijn x dan zal ik Fibonacci lijnen over de laatste daling tekenen, aan de hand waarvan ik dan mogelijke weerstandsniveaus zal bepalen. Het is vanwege het feit dat we nog geen steun hebben gevonden voorbarig om dat nu al te doen.

  • Ik heb de kwartiergrafiek voorzien van een nieuwe lijn, namelijk van lijn f die ik langs twee recente toppen getrokken heb. Deze lijn kan bij een eventuele stijging weerstand vormen, net als de stippellijn rond 211,2.
  • Vandaag is tussen 214,5 en 216 een klein gap open gebleven. Normaal gesproken worden gaps altijd gesloten, maar die wetmatigheid geldt de laatste tijd niet zo meer. Ik houd om consistent te blijven de mogelijkheid van een terugkeer naar 215 om het gap te sluiten echter nog wel in het achterhoofd, zij het dat ik er gezien de enorme zwakte van de markt allerminst zeker van ben dat we die beweging daadwerkelijk gaan maken. Er zullen gezien de grote daling van vandaag niet veel scheve posities open staan rond dat gap, wat de noodzaak om er terug te keren vermindert. Ik houd het uiteraard wel in de gaten.

Resumerend: 

Vijf procent verlies, dagen met een dergelijke daling zie je niet vaak. De ontwikkeling pas echter wel bij de patronen die eerder in de daggrafiek ontstonden en wekt mijn verwondering dus niet. Het sluit aan bij het hoofd en schouders patroon dat vorige week werd afgerond, een patroon op grond waarvan ik me de komende tijd op een gang naar 185 punten richt. Wat dit voor de korte termijn betekent laat zich echter nog niet voorspellen. We zijn gesloten op lijn x en het is dientengevolge mogelijk dat we morgen opveren. Gebeurt dat dan zal ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen mogelijke weerstandsniveaus bepalen. Behalve die niveaus kunnen de stippellijn rond 211,2 en lijn f eventueel weerstand vormen. Mijn doel bij een stijging is te zoeken naar het punt waarop de index de daling vervolgens weer oppakt. Zakken we morgen door lijn x dan zal uit het koersverloop duidelijk moeten worden waar we in eerste aanleg steun vinden, daartoe zal ik dan zoeken naar eventuele bodempatronen in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. Het zou ons wel direct verder brengen in de richting van het genoemde doel van 185 punten, terwijl dat bij een stijging wat langer gaat duren.

En dan nog dit...

Met ingang van morgen verandert de samenstelling van de Amsterdamse beursindices. Uit de AEX-index verdwijnen USG People en Fortis, opgenomen worden Boskalis en Air France-KLM. Uit de AMX-index verdwijnen Boskalis (dat naar de AEX-index gaat) en Pharming, deze fondsen worden vervangen door USG People (afkomstig uit de AEX-index) en Prologis European Properties. Behalve de samenstelling van de indices verandert ook de weging van de individuele fondsen binnen de graadmeters. De grootste verandering op dit vlak is voor Royal Dutch Shell. Dit fonds heeft het afgelopen jaar in verhouding met andere zware fondsen goed gepresteerd, voor zover je bij een daling met 27% over "goed" kunt spreken. De weging was opgelopen naar ongeveer 23 procent en wordt met ingang van morgenochtend teruggebracht naar 15%. Het aandeel zal namelijk niet meer met 286 aandelen, maar met 201 aandelen in het mandje van de AEX vertegenwoordigd zijn. Het betekent dat de AEX-index vanaf morgen in haar bewegingen wat meer naar de andere fondsen uit de AEX-index luistert. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 2 mrt 2009, 19.57u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mrt 09.15u: Beursindex AEX 2,4% lager geopend

2 mrt 10.00u: Hoofd en schouders alsnog geldig

2 mrt 11.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek AEX

2 mrt 12.15u: AEX onder bodem van vanmorgen

2 mrt 13.00u: Dalend, wel wat meer koopactiviteit

2 mrt 14.00u: Licht herstel met vorm van een vlag

2 mrt 15.00u: Cijfers uit VS stimuleren kopers

2 mrt 16.15u: AEX-index heeft daling voortgezet

2 mrt 17.00u: Beursgraadmeter nog altijd dalend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven