ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index verloor vandaag 6,75%, aan het positieve sentiment van vorige week is abrupt een einde gekomen. Er is een duidelijke en afgetekende top ontstaan, een top die wijst op hervatting van de daling. Richtpunt in deze daggrafiek is de bodem van 21 november jongstleden rond 220,1. Nu er echter na die van begin november wederom een lagere significante top is ontstaan moeten we in ons achterhoofd ook rekening houden met de mogelijkheid van een daling daaronder. De enige redding kan nog bestaan uit de vorming van een hogere bodem boven of een nieuwe bodem op 220,1, daar ga ik de komende dagen uiteraard op letten.

  • De daling van vandaag heeft ervoor gezorgd dat de middellijn van de Bollinger Bands weerstand gebleven is. Dit is een belangrijk gegeven omdat dat vanuit deze indicator betekent dat de index naar de onderzijde ervan terug zou kunnen keren. Tevens zou hieruit een nieuwe dalende trend voort kunnen vloeien, een gegeven dat actueel blijft zolang we met de graadmeter onder de stippellijn vertoeven.

  • De uitbraak uit de stijgende wig die vorige week vrijdag ontstond is gevolgd door een daling. Een wig is een voortzettingspatroon, hierop volgt veelal een daling die in grootte en vorm gelijk is aan de daling die eraan vooraf ging. Het patroon wijst op een mogelijke daling naar 205.

  • Er zijn zoals ik bij de daggrafiek vermeldde nog twee manieren waarop de markt een dergelijke daling kan voorkomen, namelijk door het realiseren van een hogere bodem boven 220,1 of door de vorming van een dubbele bodem rond 220,1 gevolgd door een herstelbeweging. Als punt om een hogere bodem te realiseren komt alleen nog de combinatie van de stippellijn rond 232,8 en het 61,8% Fibonacci niveau rond 233,2 in aanmerking. Zolang de index boven 232,8 staat is er ruimte voor herstel, komt de graadmeter onder 232,8 dan keert zij naar ik veronderstel terug naar de bodem van 21 november jongstleden rond 220,1, alwaar dan moet blijken wat dit niveau waard is als steunniveau.

  • De stand onder het 50% niveau dat rond 237,3 ligt maakt overigens een voortzetting naar het 61,8% niveau rond 233,2 waarschijnlijk.

  • De kwartiergrafiek biedt geen andere invalshoeken, op de opmerking na dat de stippellijn rond 238,2 bij een eventuele stijging weerstand zou kunnen blijken. Zouden we door deze weerstand breken dan ga ik de beweging volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen.

Resumerend: 

Het ging vandaag niet best in Amsterdam. De AEX-index verloor 6,75% en vormde zodoende in de daggrafiek een afgetekende top. Combineer ik dit met de gebleken weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede daggrafiek en de door een fikse daling gevolgde uitbraak uit de stijgende wig van vorige week dan kan ik voor de nabije toekomst eigenlijk alleen maar van een daling uitgaan. Alles wijst tenslotte in dezelfde richting. Er is echter zolang we niet daadwerkelijk onder 220,1 staan nog een herstel denkbaar, in theorie kan daar ook na de vorming van een lagere top namelijk nog een dubbele bodem ontstaan. Eventueel zou er ook rond 232,8 of 233,2 nog steun gevonden worden, dat zijn met de grens 220,1 dus de punten aan de hand waarvan we het koersverloop de komende dagen kunnen gaan beoordelen. Een daling naar het 61,8% niveau rond 233,2 is gezien de stand onder het 50% niveau in de uurgrafiek waarschijnlijk, na een daling onder een 50% niveau is een voortgang naar het 61,8% niveau immers de gebruikelijke beweging. Vooralsnog ga ik daarom uit van een daling naar die waarde of eventueel lager, onder 232,8 zouden we namelijk doorgaan naar 220,1. Stijgen we morgen toch, bijvoorbeeld door nieuws of koersontwikkelingen elders, dan kan de stippellijn rond 238,2 in de kwartiergrafiek eventueel weerstand vormen.

En dan nog dit...

De Belgische index toont ons vandaag een candlestick patroon dat niet vaak voor komt, daarom werp ik met u vandaag een blik op de daggrafiek van deze beursgraadmeter.

  • Het gaat om de laatste 7 candles, die vormen namelijk een voortzettingspatroon dat luistert naar de naam falling three methods. Het cijfer drie in die naam duidt op het feit dat het bij dit patroon meestal gaat om twee langere rode candles met drie kleinere candles met een oplopend patroon ertussen. Hier ziet u de uitzonderlijke situatie van twee rode candles met daartussen vijf candles, waaronder één rode. Dit doet aan de geldigheid van het patroon evenwel niets af, het patroon wijst op voortzetting van de daling. Ondersteunend in dit geval is de aanwezigheid van de dalende lijn p die ik na de beweging van vandaag door drie punten heb kunnen tekenen. De trend blijft naar beneden gericht zolang de BEL20 onder deze lijn koerst, verbetering kan er alleen komen bij een successievelijke stijging boven lijn p en de voorlaatste candle op afgerond 1882. Richt ik me op het voortzettingspatroon dan zou de Belgische index morgen echter verder moeten dalen, waarmee de AEX en BEL20 dezelfde kant op wijzen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 1 dec 2008, 19.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 dec 09.15u: Nieuwe maand start met daling

1 dec 10.00u: Terreinwinst vrijdagmiddag is weg

1 dec 11.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

1 dec 12.00u: AEX op 61,8% niveau kwartiergrafiek

1 dec 13.15u: Wederom steun Fibonacci niveau

1 dec 14.00u: AEX-index onder steunniveau

1 dec 15.00u: Beursindex licht lager dit uur

1 dec 16.00u: Beurs heeft masker laten vallen

1 dec 17.00u: Dik verlies voor AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven