ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De rode candle van vandaag spreekt duidelijke taal, de poging van de voorgaande twee dagen om tot de vorming van een bodem te komen is faliekant mislukt. Kopers wisten de voorgaande dagen de index na dalingen nog terug naar boven te brengen, maar zagen daar vandaag geen kans meer toe. We staan weer bijna op de onderkant van het kanaal f-f ', het patroon waarbinnen we al enige tijd bezig zijn aan een neerwaartse trend. Die trend blijft gehandhaafd zolang we ons binnen het kanaal bevinden. Met een koers die steeds naar de onderzijde gaat en de bovenkant al niet meer bereikt zal het u duidelijk zijn dat de stemming niet best is, niet bepaald een moment om aandelen te kopen. Laat de markt eerst maar eens lekker uitzieken. Met naar beneden gerichte trades is het daarentegen al enige tijd goed verdienen, ik hoop dat u daar kans toe heeft gezien.

  • De AEX index is onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 401,5 - 496,1 gekomen, waardoor een terugkeer naar de bodem rond 401,5 aannemelijk is.

  • We zagen gisteren in de maandgrafiek dat een daling naar een lagere stand, namelijk naar 390 of lager gezien de stand van zaken in die grafiek technisch gezien waarschijnlijk is. Dat moeten we in het achterhoofd houden.

  • Ik wil de beweging naar beneden echter in stukken hakken, bij iedere voorgaande bodem is immers nog een mogelijkheid op steun. Op het eerste niveau zijn we nu aangekomen, namelijk de bodem uit maart van dit jaar waar ik een stippellijn getekend heb. We zouden hier eventueel op kunnen veren, al heb ik daar noch een garantie noch een concrete aanwijzing voor. Er is in deze grafiek nog niets dat zegt dat we terug zouden kunnen keren naar boven.

  • Sluiten we morgen onder de maartbodem die rond 414,3 lag dan kunnen we kijken naar 401,5 dat dan het volgende richtpunt wordt. Vinden we daarentegen wel steun rond 414,3 doordat we morgen direct opveren dan staat de beurs voor de zware taak de dalende trend te breken, wat alleen bewerkstelligd kan worden door middel van een doorbraak door lijn f '. Dit zijn de beide mogelijkheden.

  • Het beeld in de Bollinger Bands daggrafiek is onveranderd negatief. De index en de onderste lijn dalen net als in januari gezamenlijk af naar lagere regionen. Dat de index zo dicht bij de dalende lijn blijft is een teken van een sterke neerwaartse trend en kan zo uit het boekje komen.

  • In de uurgrafiek is vandaag tussen de grenzen 413,7 en 417,7 een zogenaamde rechthoek ontstaan. Dit patroon staat bekend als een voortzettingspatroon, waarmee bedoeld wordt dat de beweging voorafgaand aan het patroon over het algemeen wordt voortgezet. Dat wijst hier op een daling. Hiervan is uiteraard pas sprake bij een daling onder 413,7, waarna lijn f het koersdoel wordt.

  • Ik let uiteraard ook op de bovenzijde van de rechthoek, al is het gezien de aard van het patroon voorbarig om daar al koersdoelen aan te verbinden. Mocht het van een stijging boven 417,4 komen dan zal ik dat volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. De stippellijn rond 419,4 mag als potentieel weerstandsniveau gezien worden.
  • Daalt de AEX verder dan veronderstel ik dat lijn f steun zal vormen, dat deed deze lijn namelijk zoals u met name in de daggrafiek goed kunt zien namelijk al meerdere malen. Het hoeft geen betoog dat een eventuele daling tot onder lijn f een negatieve ontwikkeling zou vormen, het zou een versnelling aan de daling geven. Daar wil ik nu echter nog niet van uit gaan, doet dat zich voor dan speel ik er op in.

Resumerend:

We zijn na de pogingen van de voorgaande dagen om de daling een halt toe te roepen vandaag verder gedaald en bevinden ons weer bijna bij de onderkant van het dalend trendkanaal f-f ' waarbinnen de beweging van de laatste weken zich voltrekt. Het gegeven dat we onder het 76,4% niveau in de daggrafiek zijn geraakt impliceert dat er een daling naar 401,5 gaat volgen, de maandgrafiek die ik gisteren besprak wijst zelfs op een daling naar 390 of lager. Laten we ons voor de korte termijn echter eerst op de maartbodem rond 414,3 en het kanaal f-f ' richten. Er zou op deze bodem eventueel steun gevonden kunnen worden, waarna geprobeerd zou kunnen worden de bovenkant van het kanaal te bereiken. De rechthoek tussen 413,7 en 417,7 maakt dit scenario echter minder waarschijnlijk. Het vraagt namelijk om een uitbraak naar boven en dat past niet bij dit patroon. Zou het toch gebeuren dan vinden we mogelijke weerstand rond 419,4, verder wil ik op dit moment nog niet kijken. Het is tenslotte aannemelijker om van een daling tot onder 413,7 en een volgende duikeling naar lijn f uit te gaan. Dat doe ik dan ook.

En dan nog dit...

Soms moet je een stapje terug doen en naar de lange termijn ontwikkeling kijken. Ik deed dat gisteren al voor de AEX, vandaag focus ik me op de Amerikaanse Dow Jones.

  • Het gaat me met name om de voorlaatste candle, dat was immers de candle van vorige maand. De laatste candle is alleen van vandaag, die gaat dus nog van vorm veranderen en zegt dus niets.
  • Wat we zien is een uitbraak uit het kanaal v-v'. In januari en maart zagen we dergelijke uitbraken al eerder, maar die werden met hulp van de FED met renteverlagingen gerepareerd. Dit keer zag de FED echter geen mogelijkheid om de aandelenmarkten te hulp te schieten. De wereldwijd stijgende inflatie, een directe consequentie van het eigen beleid en de enorme geldtoename die daarvan het gevolg is, maakte het onverantwoord om de rente opnieuw te verlagen. Er kon dus deze keer niet worden ingegrepen en het gevolg zien we in de grafiek. 
  • De Dow Jones is onder het 38,2% Fibonacci niveau gekomen en dat maakt een vervolg naar het 50% niveau rond 10700 tot een logische zaak. Het zegt niets over de termijn waarop dat niveau bereikt kan worden, dat kan zowel op redelijk korte termijn zijn als nog maanden duren. Gegeven is echter dat we afgaand op deze grafiek nog niet uit de zorgen zijn, waarmee het beeld uit de maandgrafiek van de AEX van gisteren wordt bevestigd. -Ad Nooten-

(geplaatst dinsdag 1 juli 2008, 19.35u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen