ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180613

  • Op de inverted hammer, het potentiële toppatroon van gisteren, volgde vandaag een groene candle. De inverted hammer is dus niet bevestigd en we kunnen dus nog niet zeggen of het een top wordt of niet. Daarvoor zullen we het koersverloop van de komende dagen af moeten wachten. 

AEX daggrafiek BB 180613

  • Het kan ook in de tweede daggrafiek, die met Bollinger Bands, beide kanten op. De AEX kan zowel naar de middellijn oplopen als wegglijden naar de onderste lijn van de indicator. De trend is in elk geval naar beneden gericht, dat blijft zo zolang we onder de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 180613

  • De AEX brak naar beneden uit het kanaal n-n', maar daalde desondanks niet. Het kanaal is door de uitbraak feitelijk een vlag geworden, waarop het normaal gesproken van een voorzetting naar beneden zou moeten komen. Dat heeft de markt tot dusverre met succes weten te voorkomen. Verder omlaag gaan we alsnog mochten we door 348,9 zakken, op dit moment moet ik daar evenwel een vraagteken bij plaatsen.

AEX kwartiergrafiek 180613

  • Steun lag er vandaag twee maal rond 350,1. Een eventuele daling onder deze grens zou de afronding van een hoofd en schouders patroon met zich mee brengen, waarop de index naar 348,9 of lager (347,2) zou gaan.
  • Het hoogste punt van de dag was 352. Mocht dat punt uitgenomen worden dan ontwikkelt het hoofd en schouders patroon zich niet meer en volgt een stijging naar de top 353,2 van gisteren of hoger.

Resumerend: 

De inverted hammer in de daggrafiek werd niet bevestigd en op de vlag in de uurgrafiek volgde geen daling. Dit houdt in dat de aandelenmarkt de weg omhoog open hield. We gaan naar 353,2 of hoger in het geval de top 352 van vandaag wordt uitgenomen. Geraakt de index daarentegen onder 350,1 dan staat er een hoofd en schouders patroon in de grafiek dat voor een daling naar 348,9 of 347,2 zou zorgen. Verder omhoog of omlaag kijk ik wel als we boven 353,2 of onder 347,2 belanden, eerst maar eens zien welke richting de markt kiest. 

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Britse beursindex FTSE100 intrigeert me. De index heeft recent namelijk voor de vierde keer steun gevonden rond hetzelfde niveau, de grens van 6205 punten. We werpen een blik op de daggrafiek van de beursgraadmeter.

  • De eerste drie keren dat de FTSE100 steun vond in de buurt van de grens van 6205 punten lagen in februari (1), begin april (2) en halverwege april (3). Het laatste niveau was het belangrijkst, was de index door het niveau gezakt dan had dat de afronding van een hoofd en schouders patroon betekend. De vorming van dat patroon werd begin mei definitief voorkomen doordat het beoogde hoofd bereikt en doorbroken werd, op het punt aangegeven met een pijl. Wat het koersverloop nu zo bijzonder maakt is dat de Britse aandelengraadmeter vorige week opnieuw is teruggekomen bij 6205 en daar nogmaals steun vond. Dit speelde zich af bij punt 4. De index stijgt momenteel weer. Een interessante ontwikkeling zou zich voordoen zou er nu een lagere top worden neergezet onder die op 6875 en zou de index daarna alsnog door 6205 zakken. Dat zou een enorm hoofd en schouders patroon opleveren, een veel groter toppatroon dan de formatie die men in april en mei wist af te wenden. Die op dat moment succesvolle actie om het toppatroon te voorkomen zou als een boemerang terugkomen bij de markt. Dit patroon zou namelijk veel groter zijn en dus veel grotere implicaties hebben. U begrijpt dat ik met grote nieuwsgierigheid volg welke koersbewegingen de FTSE100 maakt ten opzichte van de potentiële weerstandsniveaus 6460, 6540 en 6620, want dat zijn grenzen waar een lagere top kan volgen. Uiteraard kijk ik ook naar het verloop ten opzichte van 6205, dit omdat een eventuele doorbraak naar beneden een fikse daling van zo'n 670 punten zou betekenen. De Britse markt kan dit overigens nog afwenden, maar dan is er wel een stijging boven 6875 nodig. Kopers zouden het kunststukje van april en mei moeten herhalen, maar dan op een veel grotere schaal. Dat is niet eenvoudig, maar ook weer niet onrealiseerbaar. Dit maakt het spannend deze zomer. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 18 jun 2013, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 jun 10.00u: Uitbraak werd snel teruggedraaid

18 jun 12.00u: Poging 61,8% niveau te doorbreken

18 jun 15.00u: Weerstand gevonden bij 61,8% grens

18 jun 17.00u: Voor tweede keer steun rond 350,1

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven