ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080113

  • De tweede rode candle die is ontstaan betekent dat er een eerste top is gevormd in dit nog jonge beursjaar. Kijk ik naar deze grafiek dan zie ik in de stippellijn rond 347 een eerste belangrijk potentieel steunniveau. De stippellijn rond 342,5 is de grens die daaropvolgend van belang is en lijn w' rond 339,4 is het belangrijkst. Er dient een bodem op of boven lijn w' tot stand te komen wil de omgekeerde driehoek w-w' die ons een koersdoel van 359 punten gaf geldig blijven. Hier ga ik het koersverloop de komende tijd met name op beoordelen.

AEX daggrafiek BB 080113

  • De daling houdt in de daggrafiek met Bollinger Bands in dat we naar de middellijn kunnen gaan. Die lijn is een potentiële steunlijn en de trend blijft naar boven gericht zolang de AEX-index boven deze lijn staat.

AEX uurgrafiek 080113

  • In de uurgrafiek was er een groot deel van de dag sprake van een driehoek, het patroon gevormd door de lijnen s en s'. Eigenlijk was er echter sprake van twee patronen in één, binnen die driehoek stond namelijk een hoofd en schouders patroon in wording. De markt koos voor een uitbraak naar beneden uit s-s', waarmee de driehoek niet op de gebruikelijke wijze werd afgerond, maar het hoofd en schouders patroon wel. De driehoek zou namelijk afgerond zijn geweest met een uitbraak naar boven, terwijl het andere patroon juist een uitbraak naar beneden nodig had. Deze combinatie van factoren is de reden dat ik in situaties als deze bij voorkeur niets doe met de patronen. Je kunt er immers twee kanten mee op. Ik heb bovendien niet veel op met hoofd en schouders patronen met schuine neklijnen, want die kun je tekenen na iedere omslag die ingeluid wordt met een lagere top. Ze zijn in mijn beleving ook niet zo betrouwbaar als gewone hoofd en schouders patronen met horizontale neklijnen, al zeggen technische analyse boeken anders. Bereken ik desondanks een doel op grond van de hoogte van het patroon dan kom ik uit rond 347,4. 

  • Boeiend is nu dat rond 347,4 het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 339,5 - 352,3 ligt. Dat maakt het als er morgen een voortzetting naar beneden komt tot een goed richtpunt. Andere lager gelegen mogelijke doelen zijn nog 347, 345,9 (50%), 344,7 (oud weerstandsniveau) en 344,4 (61,8%). Dit zijn allemaal potentiële steungrenzen, daaronder zouden pas de grenzen 342,5 en 339,4 uit de daggrafiek in beeld komen.

  • Het slot van vandaag lag onder de stippellijn op 349,3, waarop we dus in principe uit mogen gaan van een vervolg naar beneden naar 347,4 of eventueel lager. Mocht er toch een stijging komen dan kan lijn s weerstand gaan vormen.

AEX kwartiergrafiek 080113

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de daling onder de stippellijn rond 349,3 niet zo groot was, daarom wil ik de mogelijkheid dat het een 'overshoot' was open houden. Ik heb geen mooi Nederlands woord hiervoor, maar het komt er op neer dat het eventueel nog een tijdelijke daling onder de lijn op 349,3 kan zijn die morgen teruggedraaid wordt. Als dat gebeurt kan lijn s weerstand vormen, verder zal ik dan Fibonacci lijnen plaatsen om andere mogelijke hindernissen te bepalen. Zolang de AEX echter onder 349,3 koerst ga ik uit van een vervolg naar beneden.

Resumerend: 

De eerste top van het jaar is gevormd, het wordt zaak te gaan volgen waar de eerstvolgende bodem in de daggrafiek komt te staan. Ik heb hierboven nogal wat mogelijke steunniveaus genoemd, dat zijn achtereenvolgens 347,4, 347, 345,9, 344,7, 344,4, 342,5 en 339,5. Het is essentieel dat we op of boven 339,5 een bodem maken, als de markt tenminste de omgekeerde driehoek w-w' geldig wil houden. Morgen ga ik zolang we onder 349,3 blijven uit van een daling naar 347,4, waar ik vervolgens kijk of er nog lagere koersen in het vat zitten. Keert de AEX evenwel terug boven 349,3 dan zal ik in mijn updates de potentiële weerstandslijnen bespreken. Eén heb ik er al genoemd, dat is lijn s.

En dan nog dit...

Soms moet je nog wel eens wat geduld oefenen voordat een gap gesloten wordt, met name in een periode met dunne handel zoals vorige week kan het wat langer duren. Partijen kunnen dan een index wat gemakkelijker naar hun hand zetten. Zo was er geduld nodig bij het wachten op een terugkeer in het gap van de Nasdaq, een stap die vandaag dan wordt gezet.

  • Vorige week donderdag schreef ik al over dit gap en ik vertelde u rekening te houden met een terugkeer in dit overgeslagen gebied. De Nasdaq heeft pas vandaag een stap in dit gebied gezet en is dus begonnen met het sluiten van het gap. Gaat de markt het helemaal sluiten dan komt er een terugkeer naar 3021. Er kan echter steun liggen rond 3062 en de stippellijn rond 3040, daar kijk ik uit voor bodemvorming. Verder let ik op de eventuele vorming van een naar beneden gerichte vlag of een dalende wig, want ook dat kan nog voortkomen uit het huidige koersverloop. Ik heb het bovenste lijntje van zo'n patroon voor alle zekerheid al getekend. Hoewel ik op grond van het gegeven dat gaps meestal worden gesloten uitga van een daling naar 3021 let ik dus scherp op alternatieve ontwikkelingen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 8 jan 2013, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 jan 09.15u: Openingsgap werd snel gesloten

8 jan 10.00u: Top AEX gevormd rond 351 punten

8 jan 11.00u: Beeld afgelopen uur niet veranderd

Eurocomm Prop; Bij potentieel weerstandsniveau

8 jan 12.00u: AEX even terug bij top van vanmorgen

8 jan 13.00u: Herstel door stijging S&P500 futures

8 jan 14.00u: Top net boven 61,8% Fibonacci grens

8 jan 15.00u: Terreinverlies voor beursgraadmeter

8 jan 16.00u: Vlag in kwartiergrafiek van de AEX

8 jan 17.00u: Het koersdoel van de vlag is bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven