ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030113

  • De AEX-index sloot vanmiddag 0,15% boven het slot van gisteren, waardoor er nogmaals een groene candle in de grafiek is ontstaan. De beursgraadmeter beweegt hiermee nog steeds naar boven, al waren beleggers gisteren wel een stuk enthousiaster.

  • Het hoogste punt van de dag is 351,1. Dit is een niveau waar in mei 2011 een top ontstond en daarmee een potentieel weerstandsniveau. Ik kan niet inschatten hoe groot de weerstand is op dit punt en of deze zwaar genoeg kan zijn om een voortzetting in de richting van het koersdoel 359 van de omgekeerde driehoek w-w' te blokkeren. Dat zal het koersverloop van morgen uit moeten wijzen.

AEX daggrafiek BB 030113

  • De daggrafiek met Bollinger Bands laat ons zien dat de kans dat we morgen wederom een stijging krijgen wel kleiner is geworden. De gehele candle van vandaag staat namelijk boven de banden. Een index blijft over het algemeen niet lang boven deze indicator en dat is een reden om voor morgen sterk rekening te houden met lagere koersen. De AEX zal op een zeker moment immers terug moeten keren binnen de banden en de kans dat dit morgen gebeurt is groot.

AEX uurgrafiek 030113

  • Morgen is de koersontwikkeling ten opzichte van het laagste punt 349,3 en het hoogste punt 351,1 bepalend voor het koersverloop. Een daling onder 349,3 betekent een correctie, terwijl een stijging boven 351,1 een voortzetting naar boven inhoudt.

  • De laatste candle is een inverted hammer, een potentieel toppatroon waaruit blijkt dat de Amsterdamse markt niet geheel zeker is van een opwaarts vervolg. Morgenochtend zal de eerste candle uitwijzen of deze inverted hammer daadwerkelijk een top wordt.

AEX kwartiergrafiek 030113

  • In de kwartiergrafiek is te zien dat de index in de laatste fase van de handelsdag is blijven liggen ter hoogte van de top van gisteren. Er was wat aarzeling, maar niet zodanig veel dat men verkocht. De markt heeft vertrouwen in de mogelijkheden voor een stijging.

Resumerend: 

De tweede beursdag van 2013 leverde de beurs een kleine winst van 0,15% op, op zich een basis voor een vervolg in de richting van het doel 359 van de omgekeerde driehoek w-w' in de daggrafiek. De AEX staat met de candle van vandaag echter geheel boven de Bollinger Bands en dat maakt de kans op een daling groot. De index zal immers binnenkort terug moeten keren binnen de banden. Ik ga er daarom voorlopig maar van uit dat dit morgen gebeurt. De AEX zou dan door 349,3 zakken en we zouden een correctiebeweging krijgen. Komt de graadmeter evenwel boven 351,1 dan gaat dit niet door. In dat geval gaan we juist verder omhoog en zal een terugkeer binnen de banden wellicht nog een dag langer op zich laten wachten.

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices stegen gisteren flink. De Nasdaq steeg het sterkst, hier bedroeg de winst maar liefst 3,1%. De index maakte een sprong naar boven, zoals u in de grafiek hieronder ziet.

  • De sprong naar boven betekende dat er een gap werd gevormd tussen 3021 en 3083. Het betekent dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid van een terugkeer naar 3021, om reden dat gaps meestal gesloten worden. De Nasdaq zou dan door 3083 zakken, waarna er eventueel nog wel steun zou kunnen liggen rond de top rond 3062 en de stippellijn rond 3040. 
  • Ik ben eerlijk gezegd benieuwd of het hier inderdaad van komt. De technologiebeurs maakte met de sprong namelijk meteen korte metten met alle relevante weerstandsniveaus. Met de top van 17 oktober rond 3112 probeert men vandaag alsnog af te rekenen. De kopers die de sprong van gisteren tot stand brachten zullen zich de kaas niet zomaar van het brood laten eten met een terugkeer van de index in het overgeslagen gebied. Dit kan dus een boeiend gevecht tussen kopers en verkopers opleveren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 3 jan 2013, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 jan 09.15u: Jarige AEX is fractie hoger geopend

3 jan 10.00u: Nog geen duidelijkheid over vervolg

3 jan 11.00u: Vanmorgen steun voor AEX bij 349,6

3 jan 12.00u: Steunniveau staat wat onder druk

3 jan 13.00u: Bar weinig beweging in de beursindex

3 jan 14.00u: AEX-index met kleine stapjes lager

Let op mogelijke wig euro (analyse valutaplaza)

3 jan 15.00u: AEX maakte klein sprongetje omhoog

3 jan 16.00u: Damrak richt zich op vervolg stijging

3 jan 17.00u: Index iets boven de top van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven